sunnuntaina, toukokuuta 31, 2009

Kuu on järves

Robot

Tegemist on vist TTÜ mehhatroonikute loominguga.

Eestlaste kujunemist mõjutanud maastikud (tuhat aastat tagasi)




Arvestades valitsevat keskkonda, oleme ju päris hästi hakkama saanud?

Tolm, higi ja paanika

Lõppenud on jaosanitaride kursus. Panen kirja värsked emotsioonid enne, kui hiljaks jään.

Viimasel päeval -st täna, saabus kursust lõpetama mees, kes võttis lühidalt kokku kogu kursusel õpitu: "Teie olete need, kes asuvad tegutsema siis, kui sitt ventilaatorisse lendab! Te ju teate mis juhtub, kui sitt lendab ventilaatorisse? No vatt -just selline ongi jaosanitari töö". 

Kõik läksid kohemaid rõõmsalt elevile ja jäid ootama mis edasi juhtub.

Edasi juhtus see, et sõitsime välja kahe masinaga -volvo veokaga ja väiksema meditsiiniautoga -kummaski masinas 7 võitlejat. Juht ja jaoülem kabiinis, ülejäänud taga kastis. Nii kastis kui kabiinis olid raadiosaatjad millega sai sidet pidada. 
Autod liikusid "konvois", mis tähendab suht pikka vahet.

Mingil ajahetkel andis instruktor jaoülemale umbes sellise situatsioonikirjelduse:
"Tagumine masin sai RPGga tabamuse, kuid mürsk ei plahvatanud. Samal ajal kergerelvade tuli paremalt. Kõik parempoolsed mehed on haavatud. Tegutsege!"

Esimesel katsel algab paanika ja kaootiline sebimine.  Jaoülemad ei tea mida teha. Paar võitlejat väljuvad autodest otse vaenlase tule al olevatest ustest ning instruktor teatab kohe: "üks on surnud, teisel mõlemad jalad läbi lastud". Allesjäänud ei tea mida teha -kas tirida vigastatuid eemale või hakata sealsamas siduma? Vähe sellest -tekkinud segaduses tirivad allesjäänud ühe haavatu otse vaenlase tulle (st paremale teepoolele). 
Jalgu on "tule all" maru sant siduda. On palav ja tolmune. Kõigil on närv sees.
"Esimene auto süttis põlema" teatab instruktor. 
Kas peaks jalahaavadega võitleja autost eemale vedama või peaks ennast hoopis rehvi taga varjama ja "katma"? 
"Haavatul arteriaalne verejooks!" kamandab instruktor. Mis nüüd? Arteriaalne verejoks...-ah jaa -rõhksidemed peale...nii...sidemed libisevad ära -tuev võtta rohkem sidemeid...
"Verejooks ei peatu!" teatab instruktor -"Ma ei näe ikka veel žgutti!"
Jah muidugi...-žgutt! Tirime žguti peale...-lohistame haavatu eemale...
"Mõlemad autod saavad uue RPG tabamuse ja süttivad!" hõikab instruktor. 
"Mõlemad autod põlevad..." püüan kuuldu üle selgusele jõuda "MÕLEMAD!! autod..."

Kõik on närvis ja erutatud. Keegi ei mäleta kontrollida, kas surnud on ikka surnud või üksnes haavatud. Igatahes põlevad nad nüüd koos autoga...

* * *
Hiljem toimub priifing.

"Miks esimene auto tule all peatus? Miks te tule alt välja ei sõitnud? Miks te ÜLDSE peatusite? Reaktiivmürsk ei lõhkenud ju -oleks tulnud eemalduda. Miks te väljusite vaenlasepoolsest küljest? Te saate ju vaenlase poolt väljudes kohe nööbi otsa ette! Miks te haavatu tule alla tirisite? Miks keegi ei katnud? (katmine= vastutuli).

Teine olukord.
"Kergerelvade tuli paremalt".
Olen jaoülem ja pean kuidagi reageerima: "Ära peatu -lisa kaasi!" kamandan autojuhti -samas näen paremal mingeid kuure....-järsku peaks selle varje taga peatuma ja vastutule avama? Või peaks ikkagi edasi sõitma?
"Sõida edasi!" 
Teeme tiiru ära, ja jõuame samasse kohta, kus ennem "kergerelvade tuld " saime.
"Esimene auto sai reaktiivmürsuga pihta. Jaoülemal on kopsuhaav (st minul), kergerelvade tuli paremalt, esimeses autos kaks meest kastis haavatud. Tegutsege!"

Paanika pole seekord enam nii suur. "Jalastuda!" karjun raadiosaatjasse "Kattetuli!". Olen küll haavatud, aga see on ju ainult kopsuhaav...-jään kabiini lebotama samas kui juht hüppab autost välja ja kaob kuhugi. "Medic!" kostab väljast kellegi hääl. Ma märkan, et MIND ei aita keegi -kuigi ma olen haavatud."Aidake!" karjun (kas kosuhaavaga saab karjuda?).
Üks võitleja tirib mu kabiinist välja ning ma jään auto kõrvale tolmu sisse lebama. 
"Autole avati kuulipilduja tuli!" teatab instruktor uut uudist. "Sinul on kõhuhaav -sinul lasti jalg läbi"
....
Sõdurid lohistavad haavatuid teelt kõrvale. Kõhuhaavaga võitlejat seotakse... "Surnud!" teeb instruktor kõhuhaavaga võitleja suhtes lõpliku otsuse. Abi osutanud sanitar satub hetkeks segadusse...-siis aga asub mind siduma. 
Kusagilt eemalt kostab hõikeid ja karjumist (see on tagumises autos asuv jaoülem -nad on samuti jalastunud -kes püüab olukorrast mingit ülevaadet saada. Me ei kuule ta hõikumist -pealegi on meil pooled juba haavatud ja meil on endigagi piisavalt tegemist.
"Auto süttis ja põleb intensiivselt!" ütleb instruktor.
See tähendab, et haavatud tuleb oluliselt kaugemale lohistada. Surnu jäetakse maha...
Kuna meie auto põleb, ei näe vastane enam meie tegutsemist. Mind seotakse korralikult kinni ja lohistatakse eemale.

"Kas tagumine masin appi ei taha tulla?" esitab instruktor retoorilise küsimuse.

Teine auto manööverdab ennast põleva auto ja haavatute vahele. Teise auto jagu liigub jalastunult auto varjus meie juurde ning annab kattetuld. Meid hakatakse autodese laadima. 
Mind hoiab ülakehast keegi nääpsuke tüdruk -ja jalgadest tugev mees -see on vale otsus. Ma libisen lahti ja kukun tagasi teele. Tugevam peab hoidma ülakehast...
Kuidagi väänatakse haavatud veoautole -isegi surnu võetakse viimasena kaasa. Haavatuid on kokku 3 + surnu. masin võtab kohalt ning võitlusvõimelised sõdurid liiguvad selle varjus koos autoga edasi.

Tundub, et me saime hakkama...

* * *

Oleme adrenaliinist küllastunud, kuumusest ja erutusest higised ning tolmust kipitavate silmadega. Oleme just pääsenud "vaenlase tule alt" ja teinud seda täiesti ise -tänu oma oskustele ja otsustavusele. Värisevatest kätest hoolimata tunneme ennast sangaritena...

* * *
Nüüd läheme me tagasi klassi ning arutame juhtunud ning võtame tassi kohvi. Oleme ju tublid olnud.

* * *
"Nägite nüüd ise, mis tähendab, kui sitt lendav ventilaatorisse!" teatab instruktor võidukalt -ja me mõistame teda täielikult. Jah -me teame. 

perjantaina, toukokuuta 29, 2009

VIIRUSE HOIATUS (kiri UPS-lt)

Saabus selline hoiatav kiri:

Meieni on jõudnud info, et pettuse eesmärgil saadetakse UPSi nime alt meili lugejale kiri, milles antakse teada, et tema UPSi saadetist pole õnnestunud kohale toimetada. Lugejal soovitatakse avada kirja manus kätte toimetamata jäänud saadetise kohta rohkema informatsiooni saamiseks. See manus sisaldab viirust. UPS ei soovitaks Teil seda avada, vaid kiri koheselt kustutada. UPS võib küll saata ametlike teateid, kuid väga harva sisaldavad need manuseid. Mida teha kui Te olete saanud kahtlase e-meili Kui Te olete saanud kahtlase e-meili, mis väidetavalt peaks olema UPSilt, siis ärge avage mitte ühtegi meilis sisalduvat otsetee linki või manust. Andke sellest koheselt teada, saates e-meili fraud@ups.com ja kustutage kahtlane e-mail. Teade: Kui saadate kahtlase e-meili edasi, ärge muutke meili originaalpealkirja või sisu ning ärge lisage ühtegi isiklikku või konfidentsiaalset informatsiooni.

Tee ise tore asi

http://www.sniperworld.com/1911/

Vajuta nupukestele ja kujusta!

torstaina, toukokuuta 28, 2009

Mürsukild näitab otsest seost inimese kuritegeliku natuuriga

Juhtusin kunagi Aegviidus nägema tervet kuhja mürsukilde. Need nägid välja täiesti võikad: žilett-teravad, sakilised, harulised, hambulised. Ei taha isegi mõelda, mis juhtub, kui selline asi kohtub lihaskoega. See on üks neid mõtteid mida on raske taluda.

Inimesed on kurjategijad, et nad selliseid asju loovad. Patoloogilised kurjategijad.

Midagi Tõelistele Meestele -kuuseokkasalat!

Esmalt tuleb hiilida kuhugi heki juurde -või kuhugi, kus on kuused -ja salamahti kuusevõrseid korjata. Tasub jälgida, et tegemist poleks naabri kuuskedega, sest inimesed ei pruugi su häid motiive mõista. Ühesõnaga -muide ka metsa ei tasu minna, sest metsas olevatel kuuskedel pole normaalseid võrseid. Kõige paremad on sellised kuused, mis kasvavad kuskil suure autotee ääres -seal saavad puud palju päikest ja on prisked. Eriti hea, kui kuusk on riigi maal (muide üle aia ulatuvad oksad on kah riigi omad). Võrsed peavad olema helerohelised -mitte mingid vanad tumerohelised okkad -need on kõvad. Soojenduseks võib võrseid ka kohe puu otsast süüa.

No ja siis hakid need ära -ja lisad kurki (hakkida tuleb kurki mitte võrseid).

Tomatit lisad ka. Ja pisut soola ja suhkurt ja võib ka musta pipart lisada.

Seedri seemned on sellise salati jaoks ideaalsed, sest sobivad okaspuuga kokku ja lisavad hea maitsenüansi. Neid võib eelnevalt ka röstida, kui keegi viitsib -mina näiteks ei viitsi.

Siis peaks lisama mingit õli -tuleb vaadata, et poleks vänge vaid midagi leebet.

See on väga hea salat ja pealegi üli-mehine. Ma ütleksin koguni: "Mehine Ekstreemsalat".
Varsti teen midagi veel ekstreemsemat. Näiteks kupatamata nõgesesalati või põdrakanepi-juure salati. Sest kui ei söö, ega siis ei tea ka.

Lumehelbekesed Põrgus: "See oli täiesti kohutav! Alguses oli krigin ja siis kõva pauk!"


Ürituse peaorganisaatorid...




keskiviikkona, toukokuuta 27, 2009

See ongi innovatsioon!

Need kaks juuksekammi on esimese juuksekammi edasiarendused. Asi oli nii, et preili K pidi tegema pulmadeks kellelegi juuksekammi. Aga materjali polnd nigu kusagilt võtta. K käis juba üpris närviliselt ringi, kui korraga avastas prügikasti tagant vanad suusad.
"Näe, mis ma leidsin -täitsa kobedad suusad! Ja just mulle sobivad!"
K vedas suusad endale tuppa ning saagis neil otsad ära. Seejärel ta töötles neid ja tulemuseks sai vägagi kena juuksekamm, mis sobis pruudile nagu valatult.

Ma arvan, et just selline peabki üks korralik innovatsioon olema.

Viige ära -ainult sada krooni! Superpakkumine!


Tuttuus, komplektne, minimaalselt kasutatud, rariteetne, unikaalne, haruldane, nõukogudeaegne FOTOSUURENDI. Lisaboonusena kaasa kasutusjuhend, fotopaberi raam ja korralik elektripirn!

Asi kisub päris hulluks -nüüd kinkis juba isegi Tunne Kelam pastaka

Ma ei saa aru mis toimub? Eile oli umbes samasugune juhtum nagu siis, kui ma Mart Laari nägin ja ta mulle pudeliavaja kinkis -aga selle vahega, et nüüd oli see Tunne Kelam. Ja teises kohas. Ta oli koos sõpradega ühe suure kastani all -ja jälle oli seal lauake ja kohvitermos. Ning ma isegi ei imestanud enam, kui Tunne mulle isiklikult -enda taskust võetud -pastaka soojade õnnesoovide saatel pihku pistis.

Paistab, et Tunne kinkis oma isikliku pastaka ära? Asi on tõsine. Hea tahtmise juures võib pastakal olla säilinud isegi Tunne Kelami DNA. Mis peaks tegema selle eriti väärtuslikuks.
Seekord olin muidugi targem, ja võtsin kohvi mustalt.
Keegi pastakat vahetada ei taha millegi vastu? Tunne ise andis...-oma käega...

Kagebiidil on sünnipäev...

Postkasti saabus selline teade:

ARSENI MÖLDER - 90

Pidulik avamine toimub 18. juunil kell 17.00, kui Arseni Mölder tähistab oma 90. juubelit.

Näitus jääb avatuks kuni 22. juunini.

Arseni Mölder alustas õpinguid 1938. aastal Riigi Kunsttööstuskoolis, 1940. a Riigi Kõrgemas Kunstikoolis, 1940-1941 Jaan Koorti nim Kõrgemas Kunstikoolis ja 1948. a Tallinna Riiklik Tarbekunsti Instituudis. Arseni Mölder oli Eesti Kunstiinstituudis korraline õppejõud aastatel 1948-1994. Tänu oma teenekale tööle õppejõuna on ta valitud emeriit-professoriks. Pika loomeperioodi jooksul on Arseni osalenud väga paljudel näitustel. A Galeriis esindatud töödes on kunstnik kasutanud suuresti puitu ja messingut.
Hetkel on Arseni Mölder meie kõige eakam ehtekunstnik, kes ikka jõudumööda näitustel osaleb ka uute töödega. Avaldame talle sellel tähtsal päeval austust.

Olete oodatud A Galeriisse!

* * *
Mõtlesin küll, kas seda postitust teha, aga tegemata ka ei saanud jätta. Ennu pärast. Öeldakse küll, et hallpead tuleb austada, aga seda on raske teha, kui sama mees on oma eelneva elu jooksul rikkunud paljude teiste elu ning põhjustanud asjatuid kannatusi.

Enn on vaikne ja tagasihoidlik mees -ning tubli kullassepp. Juhtusin kord Ennult küsima, kuidas ta elukäik on kulgenud ja siis ta jutustaski ajast, kui ta töötas Kunstiinstituudis (nüüdne EKA) meistrina ning põhjustest, miks ta sealt lahkuma oli sunnitud.

Niisiis töötas Enn metallitöökoja meistrina Kunstiinstituudis. Ta oli just sõjaväest tulnud ning soovis tulevikus Kunstiinstituuti õppima asuda -õnneliku juhuse tahtel võeti ta tööle metallitöökoja meistrina (Ennul oli elamiseks vaja raha teenida). See oli hea positsioon sisse astumiseks.

Ühel kenal päeval tuli tema juurde kateedri juhataja Arseni Mölder, ja esitas talle tungiva nõudmise, et Enn peab hakkama Arsenile ette kandma riigivastastest meeleoludest ja juttudest, mis üliõpilaste seas valitsevad. Ette tuleb kanda isikutest, kes räägivad midagi riigivastast või võime laimavat. Koostööst keeldumine tähendaks, et Enn on ebausaldusväärne töötaja ning teda ootab vallandamine.

Enn oli aus eesti mees ning mõistetavalt tähendas taoline ettepanek halastamatut valikut -kas minna vastuollu oma südametunnistuse -või nõukogude võimuga. Paar päeva hiljem kirjutas Enn ise lahkumisavalduse. Arusaadavalt tähendas see samm tema jaoks ka seda, et Kunstiinstituuti ta kunagi õppima ei pääse. Hiljem töötas Enn metallitöölisena ning lõpuks kullassepana. Ta on väga tubli mees.

* * *
Me keegi ei tea ega mäleta Ennu -küll aga "kauaaegset õppejõudu" ja kuulsat ehtekunstnikku Arsenit. Meest, kes oli KGB koputaja. Meest, kes hävitas ENDA KARJÄÄRI NIMEL paljude noorte inimeste tulevikulootused.

Mul on vastik sellele mõeldagi.

Arseni võib teha küll lahedaid ehteid (need ongi lahedad) kuid minu silmis jääb ta alati nuhiks, koputajaks, kommariks ja "hävituspataljonlaseks". Meheks, kes sai 30 hõbeseeklit...

tiistaina, toukokuuta 26, 2009

See koht on ka reaalselt olemas


Jah. See ongi seesama roheline aas millele ka sildil on viidatud. Aas asub otse maja ees.

Joonepuhastusmasin

See on üks vääääga vinge masin! Ma ei saanud küll selle toimimispõhimõttest veel väga täpselt aru, aga põhimõte on selles, et kui seda enda ees lükata, siis hari keerutab vastupäeva. Nagu väike tänavapuhastusmasin. Kõige huvitavam ongi see käigumehhanism -et kuidas see hari nimodi liikuma hakkab? Täitsa salapärane.

Ma katsun seda veel uurida ja ehk saan isegi mingid joonised? Lahe asi on. Võibolla isegi peaaegu eesti nokia?

Mart oli trollipeatuses ja pakkus kohvi. Pärast kinkis pudeliavaja ka.

Eile juhtus nii, et lonkisime P7 ja E5 mööda Inglise Kolledžist, kui korraga hõikas kellegi hääl: "Tulge võtke kohvi ka!"
See oli Mart Laar, kes rõõmsalt trollipeatuses naeratas.
"Miks ta trollipeatuses on?" küsisin endalt hämmeldunult "Midagi siin ei klapi..." -samas märkasin, et Mardil on ka väike lauake ja termos -sealt ta seda kohvi topsi soristaski.

Loomulikult tuli nüüd Mardi juurde minna ja teda P7-le ja E5-le tutvustada (P7 juba vaataski kurjalt, kas kuskil on midagi ripakil mida võiks endale saada).

"Saage tuttavaks lapsed -see on onu Mart" ütlesin alustuseks "Ta tegi meile koolis jõuluvana ja õpetas ajalugu". E5 vaatas Marti nüüd VÄGA uurivalt (ikkagi jõuluvana ju) ja ütles minu rõõmuks koguni "tere!". P7 eiras aga talle omaselt kogu temaatikat -toppis näpu napakalt suhu ja vahtis suvalises suunas.
Nüüd läks ka Mart elevile ja me puhusime omamehelikult juttu.
"Minge valima kah kindlasti!" tuletas ta mulle mu kohustusi meelde "praegult on veel võimalus Savisaarele ära teha".
Lubasin, et lähen kindlapeale valima ja igasuguseid muid asju veel.
Siis kinkis mart meile armsa sinise pudeliavaja ja me jätsime sõpradena jumalaga.
Mart on ju lahe mees kuigi kohv oli paras solk.

* * *
Ilmselt on oma osa minu sõpruses Mardiga selles, et ta tõesti mängis koolis jõuluaktuse ajal jõuluvana -ja tegi seda üli-usutavalt. Ja ajalugu õpetas ta kah teistmoodi, kui vanad kommaritest õpetajad.
Pealegi tegi ta maarahvale suure teene, kui "põllumajanduse ära hävitas". Sellest rääkis mulle tuttav talupidaja, et tegelikult oli "põllumajanduse hävitamine" maarahva jaoks väga vajalik, sest paljud maakad pidid linna tööle minema, mis tähendas seda, et nad lõid uusi kontakte, õppisid uusi asju, ja hakkasid maailma hoopis teistmoodi nägema. paljud neist said isegi rikkaks ja tegid oma äri -mida maal iialgi juhtunud poleks. Samuti purustas põllumajandusehävitamine maainimeste omavahelised haiged suhted ning aitas neil mõista, et elus on muidki eesmärke, kui naabritega viha pidada.

kas vastab tõele, et viie õielehega sireli puhul saab midagi soovida?

Leidsin eile selliseid tervelt 2 tükki. Hoian need esialgu varuks. Ma isegi mäletan, kus need asuvad...

maanantaina, toukokuuta 25, 2009

Väga nummi kestapüüdja

Aitüma Taavile, kes selle hea asja valmis tegi. Peaks seda vist testima ka? Loodetavasti ei lähe see põlema...

Liiga keeruline!

Kui ma oleks laps, ja näeks sellist ronimisredelit -mul jookseks juhe kohe kokku! See on mu jaoks vähemalt sama keeruline asi nagu mingi algoritm või tangens. Kujutan ette mida laps tunda võib -tahaks nagu ronida, aga ei tea kuidas seda teha -redel on nagu mingi teoreemi tõestus. Lapsed peaks saama ikka lapsepõlve nautida mitte ei peaks hakkama kohe mingeid võrrandeid lahendama...!

On siin mingi seos?


Ma ei teagi kindlalt öelda, et kuidas selle asjaga on. Mina näiteks pidin kasutama väikesena nahast valjaid ja elama mingis koledas vakstust tehtud kärus millel oli vineerist põhi. Need valjad meenutavad muide nagu rinnahoidjat, aga selle vahega, et selja taga on kaks pikka rihma, kust lapsevanem sind kinni hoiab, et sa minema ei liduks. Ükskord, kui ema poodi läks jättis ta mu vankrisse -sidus valjad kuidagi vankri külge -aga ma ronisin ikkagi üle serva ja kukkusin alla. Ma ei mäleta, kas ma jäin neid valjaidpidi rippuma ka või ei.
Igatahes ei sallinud ma valjaid silmaotsaski. Valjad piirasid räigelt mu tegutsemisraadiust.
No ja nüüd ongi tulemus käes, eksole...

Põltsamaa -igavene küla, armastuse asula
























Edasi Jõgeva pildid