tiistaina, heinäkuuta 03, 2007

Lendoda

Tegin täna valmis oma kerge viskeoda (lendoda?) esimese mudeli. Sellal, kui lapsed olid naabrite pool segadust külvamas käisin seda metsas proovimas. Oda lendas nagu kevadine pisuhänd. Iga kord, kui ma seda viskasin, siis imestasin, et "no kuidas see ikka nii kaugele saab lennata?". Täitsa võimas.
See praegune (paneme talle nimeks näiteks "Pugusukk 1") on 12mm puitvardast pikkusega 1800mm. Stabilisaatoriteks punased kalkunisuled ja otsikuks 125 graanine messingust nooleots.

No täiesti mõrvarlik relv...

Selle asjanduse nimega on aga segased lood. Osad väidavad, et seda peaks nimetama lihtsalt visk(e)odaks. Kuid kuna tegemist pole tavamõistes viskeodaga (a la roomlaste pilum), siis on see pisut ebatäpne nimetus. Olemuselt on ju tegemist lendnoolega. Vahest olekski siis lendoda parim eestindus? Mis arvate?

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kas sinu odast pilti saaks ka näha?

Asjadest kirjoitti...

Saab saab. Kannatust nüüd. Ei tasu kohe trügima hakata ja serverit umbe jooksutama...

Maali kirjoitti...

ma isiklikult eelistaksin seda miskit viskeoda nimetust. kuigi mulel tundub et see võiks olla ka viskevibu või siis täiesti eestistada see sõna ja nimetada vispik'uks või siis viskeoda kohta - visko

Asjadest kirjoitti...

Vispik või? Pole üldse paha...- või näiteks Visker (a la tapper). Miks sulle viskeoda meeldib? See on ju nii kaheti mõistetav? On see siis nüüd viskepuuga visatav viskenool või raske pilum-oda? Lendoda oleks ju arusaadavam (nagu lendorav)- oda, mille kandev idee on "vedrupingest" tingitud pikk lennukaugus. Oluliselt pikem käest visatud pilumist. Või hoopis liugoda(kuigi liuglemisega jälle palju pistmist pole)?