maanantaina, huhtikuuta 19, 2010

Euroopa naiivsuse hukk

Miks vaatavad sajad eestlased õhtuti Hercule Poirot? Miks tehakse suur tass kuuma ingveriteed, tõmmatakse fliistekk kaelani ja vaadatakse võlutult džentelmenlikku Inglise Miljööd?

Kas sellepärast, et Poirot esindab ammukadunud naiivset Euroopat, kus armastajad salgasid perekonna vastuseisu tõttu maha oma tunded, kus aususe nimel kannatati puudust ja kus tehti üllaid tegusid mitte kasu, vaid koolis õpitud aadete tõttu?

See oli turvaline ja ilus maailm -kuigi mõistagi ebatäiuslik.

Too Euroopale omane naiivsus ja lausa lapselik usk humanismi ja õiglusesse kadus Esimeses Maailmasõjas. Peale sõda jäi alles vaid künism ja juriidiline korrektsus.

Peale II MS lisati sellele Kõigi Asjade Relatiivsust ja Praktilist Kasu, mis pandi kirja poliitiliselt korrektse õigekirjaga.
* * *
Samas väidavad mõned, et Euroopa on jätkuvalt naiivne...-ilmselt on selle taga taas sakslased, sest prantslased on ju tuntud küünikud. Ja inglased istuvad seni pubis kuni mingi suurem jama tekib.

2 kommenttia:

Saila kirjoitti...

et prantslased on tuntud kyynikud? olles nende hulgas elanud 3 aastat ja omades tosinat head prantslasest sõpra - no pole ainsatki näinud. aga Eestis on kyynikuid jalaga segada.

Asjadest kirjoitti...

Sakslastega võrreldes on prantslased tohutud küünikud. Eestlase jaoks on jah kõik jube toredad...