keskiviikkona, huhtikuuta 07, 2010

Reisimine on sotsiaalne surve

Eile Pärnusse sõites pidas töökaaslane RS pika monoloogi sellest, et reisimine on jama: "Mind näiteks ei huvita absoluutselt kuhugi reisida! Eriti nõme on veel Egiptusesse ja Türki minna..." teatas RS sõjakalt. "Kuid ühiskond surub pidevalt peale mõtet, et kui sa ei reisi, oled luuser!". Aga mulle ei meeldi reisimine!"
RS oli väga nördinud ja suurelt osalt olin ma temaga nõus.
Pärast jõudsime ühte väga huvitavasse kohta (vaata pilti), kus oli umbes selline maastik nagu äsjapursanud vulkaanis. Kusjuures koht on vaid tunniajalise autosõidu kaugusel.

Milleks reisida ja kulutada fossiilkütust, kui kraatrit saab vaadata siinsamas kodu lähedal?
* * *
Palun väga: Islandil külmusid kaks vulkaanituristi surnuks!

Keegi entusiastlik majandustudeng peaks välja uurima, kui suurt kahju reisimine keskkonnale ja ühiskonnale õigupoolest tekitab. Ma arvan, et see on üllatavalt suur.

6 kommenttia:

mk kirjoitti...

Paraku enamus inimesi ei käi kraatreid vaatamas vaid käib võistlus "naabrist pruunim" jne.

mk kirjoitti...

Ah jaa reisimisest on tehtud selline nn laiatarbenarkootikum. Inimestele tekitatakse stressi sellega et nää kõik käivad et sa oled luuser kui ei käi. Kui lõpuks ära käid siis oled luuser kui iga aasta ei käi jne.

Asjadest kirjoitti...

Kipub jah nii olema, mk. Reisimine pole tegelikult mingi hariduslik sündmus vaid sotsiaalne. Lause: "Käisin kevadel Barcelonas" tõstab tohutult inimese sotsiaalset väärtust, kuid keegi ei räägi sellest, kui palju tema transportimine Hispaaniasse naftat võttis...

Eriti veider on see, et paljud suured reisijad võitlevad samas ägedalt kilekottide vastu...-kus on point?

mk kirjoitti...

Point on selles, et elektrit tarbides ei näe tuhamägesid aga ilus puhas on ju olla. Tean et inimesed ostavad ka eestis vanakraamikates nn suveniirnänni mis peenete kohtadega seotud et kodu vaadates jääks mulje nagu olkes tegemist paljureisinud inimesega.

Heli kirjoitti...

Aga inimlikult hea on vahest viibida võõrsil. Kas tõesti mõtlete reisile siirdudes ökoloogilise jalajälje suurendamisele enda kaasabil? Ikka kohe päris tõesti?
Sry, aga mulle tunduvad sedalaadi arutelud tõelise snobismina. Muideks, laste ilmaletoomine on sellises kontekstis suisa patt. Jälle üks (suur)tarbija juures...

Asjadest kirjoitti...

Tõsi, heli. Kuid selles asi ongi, et needsamad inimesed, kes toodavad ühe lennuresiga sama palju süsinikdioksiidi, kui terve aasta jooksul autoga sõites, räägivad veesäästmisest ja prügi sorteerimisest...