tiistaina, marraskuuta 06, 2007

Kehra kultuurimaja on nagu Berliini riigipäevahoone



Jah, kallid velled -see ongi Kehra kultuurimaja. Kuulub ta Kehra tselluloositehasele. Kuid mis peamine -need sambad on näinud väga erinevaid aegu. Teatavasti on Kehra nö kakskeelne linn -on eestlaste ja on venelaste linnaosad. Aastatel 1983 - 1985 oli olukord selline, et need 2 kogukonda üksteist väga palavalt justkui ei armastanud (kuuldavasti on nüüd olukord muutunud -eesti ja vene lapsed käivad samas koolis ja seeläbi on ka suhted paranenud). Igatahes toimusid kultuurimaja ümbruses talviti suured eesti-vene lumesõjad. Kasutusel oli ka nn soomustläbistav laskemoon -lumepallid mille sisse oli pandud kivi. Et ikka kindlasti mõjuks.

Mäletan ühte järjekordset lahingut, kus venelased olid kogunenud kultuurimaja esisele -neid lausa mustas- ilmselt oli neid 100-150. Igatahes massiliselt. Eestlaseid oli ehk 30 (ja neistki pooled nn põnnid -poisid aastates 8-13). Me taganesime võideldes tasapisi jõe poole, sest venelasi tuli muudkui juurde ja mingid gängid ilmusid ka pargiga piirnevatesse kõrvaltänavatesse, ohustades nii meie seljatagust. Olukord tundus nigel ja taevas oli pallidest lausa valge ;)

Kuni meie juurde ilmus 2 tegelast: Tarts (Tarmo) ja Esko. Nemad olid suured. Tartsi ja Esko ilmumisest innustatuna said eestlased kaotusmeeleoludest jagu ja asusid kõva kisa tehes ja pilvena palle lendu saates vasturünnakule. Ning mis kõige imelikum -varsti olid venelased kultuurimaja esiselt minema aetud ning nende lumekindlus edukalt vallutatud. Me olime ka ise oma edust üllatunud. 30 poissi ajas taga umbes 100t venelast. Peab mäletama, et aasta oli miski 83. Me tundsime ennast nagu vanad sõjasangarid. Jätsime suuremeelselt venelaste kindluse lõhkumata mille eest nad pärast väga tänulikud olid (tegelikult suuremad poisid vist isegi suhtlesid omavahel). Eestlased ja venelased tundsid Kehras teineteise vastu omapärast respekti. Meie sellepärast, et venelasi oli alati rohkem, venelased aga seepärast, et eestlased ei löönud kunagi põnnama.

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Keskmine venelane on üksi alati kusik olnud. Seega ei ole see kuidagi Kehraga seotud.
Olenevalt vastasest on neid teinekord lausa mitu vaja et tekitada mõningast tasavägisust :-)
Meil kodukandis hakkasid venkud üleöö käima teisel pool teed - seal kus kõnniteed ei olnud.
Aastad hiljem sain teada et mõned meite seast olla sigitanud relvastusse "koodid".
Tänaseks on nende kohalik kants üle antud - tagastatud kohalikule kirikule. Nüüd müüakse seal ainult kaltsu ja vaadatakse kuidas ajahammas hoonet pureb.

Anonyymi kirjoitti...

Sa ei saa üldistada. Ilma Tartsi ja Eskota oleks meil lips läbi olnud...-ja mulle tundub, et venelastel puudus seal kultuurimaja juures lihtsalt ühtne juhtimine. Näiteks mulle tundub, et venelased on palju abivalmimad ja julgemad, kui eestlased. Eestlane tuleb viimase piirini või meeleheitele viia, et ta kellelegi hädasolijale appi läheks (kui küsimus pole just mingist väga põhimõttelisest asjast). Venelane läheb aga isegi siis, kui on oht viga saada. Ma usun, et on suurem tõenäosus, et õhtusel tänaval aitab sul pätiga võidelda venelane, kui eestlane. Eestlane helistab eemalt politseisse ja vaatab kuidas asi areneb. Samas on ka see üldistus. Kõik sõltub ikkagi inimestest ja olukorrast.

Mina ei saa igatahes öelda, et venelased on nii ja naa. Mul on väga häid venelastest kamraade ja mulle ei meeldi, kui keegi solvab neid. Sihilikult. Ma usun, et ma olen näinud venelasi piisavalt palju, et mitte karta neid ja mitte teha kohatuid üldistusi.
asjadest

Anonyymi kirjoitti...

Keegi ei üldista.
On venelased ja on venelased. Erinevad teineteisest nagu öö ja päev. Mingi nasilane sulle nüüd küll siin appi ei tule, kui sa just parasjagu millegi kriminaalsega ei tegele - varastama on nasilane mihkel.