lauantaina, syyskuuta 15, 2012

Postmodernistlik moraalne dilemma

Ma saan nii aru, et klassikaline moraalne dilemma on olukord, kus jumalik ilmutus satub vastuollu inimese isekate mõtete ja soovidega. Oma olemuselt on tegemist lihtsa olukorraga, kus on olemas must-valged vastused. Ent milline on moraalne dilemma postmodernistlikus ühiskonnas, kus ühtset -kõigile kehtivat -tõde ei tunnistata? Kas dilemma tekib üksikisiku ja "teiste arvamuse" tõttu? Või on see põhjustatud küsimusest "mida must nii arvatakse"? Kas postmodernistlikul inimesel saab moraalset tupikut üldse tekkida, kui kõik olukorrad on nö suhtelised? Ei saa ju?

3 kommenttia:

Lumivalgeke kirjoitti...

Moraalne dilemma on indiviidi subjektiivse sisemise tõekoodeksi ja ühiskondlikult aktsepteeritud sotsiaalse reaalsuse vaheline konflikt. Sellel pole midagi pistmist ei klassika ega postmodernismiga.

Anonyymi kirjoitti...

Hee, nüüd sa defineerisid just seda postmodernistlikku asja. Mulle näib, et indiviid võib sattuda väga vabalt in conflict oma sisemise tõekoodeksi ja ühiskondlikult mitteaktsepteeritud reaalsusega. Täpsemalt -on võimalik, et mõlemad isegi kattuvad -enda tõekoodeks ja ühiskondlikult (mitte)aktsepteeritud the reality. Mis peaks tähendama, et vastuolu pole, kuid tegelikult on ikkagi.

Jaa ma tean, et see ongi keeruline...

Lumivalgeke kirjoitti...

Ei ole keeruline, kui inimesed endale mõisted selgeks teevad ja neid keeleliselt korrektselt kasutavad:) Kogu filosoofia on ülimalt lihtne, kui mõisted on defineeritud ja kõik tajuvad tähendusvälju täpselt ühte moodi.