maanantaina, kesäkuuta 30, 2008

Elektroforming


Parimaks elektroformingu tunnuseks on jäljendi mummuline pinnamood. Teatud tegelased kasutavad elektroformingut antiikesemete kopeerimiseks. Väljastpoolt on kõik nagu päris, kuid tagakülg on täpiline -mis on märk sellest, et tegu on plagiaadiga...-kui pole juhtumisi tegemist originaaliga.

Eesti kaitseväes ei pea enam käsku täitma?


Leo Kunnas on taas maha saanud valusa artikliga "Kaitseväe võitlusvõimetuse seadus".


Näib, et tulevastes relvakonfliktides tuleb Eesti ohvitseridel hakata sõdureid relvaähvardusel oma sõnade tõsiduses veenma...


Ja üldse näib asi taaskord nõnda kujunevat (nagu nii sageli Eesti ajaloos juhtunud), et loota saab jälle vaid iseendale.


Vene meedias pole Ilvese lahkumisest piuksugi!

Venemaa meedia pole sõnagagi kajastanud Ugri konkressil toimunud intsidenti seoses Eesti presidendi lahkumisega saalist.

Kongressi alguspäeva kajastati kõikides vene telekanalites. Näidati kuidas külalised saabuvad, näidati laata jmt. Peale Ilvese lahkumist kongressilt tekkis Venemaa telekanalites aga totaalne vaikus!

Võimalik, et põhjuseks oli asjaolu, et ka Soome ja Ungari presidendid järgisid pisut hiljem Ilvese eeskuju.
Venelased, kes olid välja mõelnud plaani, kuidas (peale Kassatshovi sõnavõttu) Eestit materdama asuda (vene elanikkonna rõhumine, fašism, ajaloo ümberkirjutamine jne), jäid lolli olukorda -sest oleks raske seletada tõika, miks lahkusid ka Soome ja Ungari president. Ei saa ju süüdistada Ungarit ja Soomet samamoodi nagu Eestit.

sunnuntaina, kesäkuuta 29, 2008

Kas tulirelva omamine on "patune"?

Olen märganud, et minu kaaskodanikud suhtuvad tulirelva omamisse üpris närviliselt. Esimene reaktsioon on kohkumus ja mingi kummaline võõristus nagu siis, kui selgub, et sinu vestluskaaslane on kinni istunud või mõne kuriteo toime pannud. Järgnevad küsimused: "milleks sulle SEDA vaja on?", "hull oled või?!", "issand kui jube!", "nüüd käidki koguaeg ringi relv kotis või?" jmt.

Kuigi Eesti Vabariigi seadus lubab omada tulirelvi, peetakse seda siiski kuidagi patuseks ja justkui ebaseaduslikuks. Ehkki relvaloa tegemise kord peaks justkui välistama selle, et relvad satuvad labiilse närvikavaga või kuritegelike kalduvustega inimeste kätte. Võiks isegi öelda, et relvaloa omamine on märk sellest, et inimene on stabiilse ja terve psüühikaga.

Muidugi on ka erandjuhtumeid. Juhtumeid, kus keegi on kellegi tüli käigus maha lasknud, kus laps on tulistanud ennast või kedagi teist jne. Kuid need on siiski väga harvad ja harukordsed õnnetused, mis ei tohiks mõjutada üldist mentaliteeti.

Statistika järgi peaks me suhtuma ettevaatusega hoopis autojuhilube omavatesse inimestesse. Näiteks eile sai autoõnnetuses surma 4 noort. Paar päeva tagasi hukkus autoavariis 2 inimest jne jne.
Eestis sureb autoõnnetustes iga aasta üle 100 inimese (on vist selline number?) kuid imelikul kombel väljastatakse autojuhilube endiselt alates 18ndast eluaastast. Ning ikka veel pole erasõidukid ära keelatud!

Seega ma ei mõista millest tuleneb selline - minu arvates põhjendamatu -pelg relva omamisse?
Kas lasketiirus märki lastes panen ma toime midagi kahtlast ja keelatut? Kas ma peaksin seda häbenema? Mis värk nende tulirelvadega õieti on?

Männiku lasketiir II





Laupäeval Männiku lasketiirus

Käisin laupäeval Männiku lasketiirus oma "päästikutõmmet" lihvimas. Olin terve tiiru peale ainuke laskur, mis tähendas seda, et sain vabalt oma asjadega majandada. Seadsin üles kolm "metric" märklehte ja harjutasin 3m pealt eelmise kuuli auku tulistamist. Oma imestuseks avastasin, et isegi selliselt lühikeselt distantsilt, on rabistades ja äkilisi liigutusi tehes võimalik soovitud sihtmärgist tunduvalt kõrvale lasta. Jutt sujuvast päästikutõmbest näis igatahes tõepoolest paika pidavat.
Pidin ka nentima, et ma "kardan" pauku, kui tulistada mahavinnastatud kukega. Mahavinnastatud kukk liigub lasu hetkeni maru kaua ja paneb närvid kuidagi eriliselt proovile. Tahaks silmad enne lasku kinni panna -või kiiresti ja järsult päästikule vajutada -"et see piin juba kord lõpeks"...
Lugesin kusagilt, et pauguhirmust saab võitu vaadates üle sihiku mõnda eemalasetsevat objekti. Tuleb saavutada mingi selline zen-olukord. Eks ma tegelen selle teemaga siis järgmine kord.

Üksi tiiru sattumine oli huvitav ka seetõttu, et sain uue renoveeritud Männiku lasketiiruga rahulikult tutvuda. Kõik oli väga kaunis -puidulõhnalised interjöörid, makrolonist aknapaneelid ja elektriliselt liikuvad märgid. Imelik oli vaid see, et ala märkide ja laskekohtade vahel on lastud umbrohtu kasvada. Kuigi tegelikult võiks seal olla ju hoopis ideaalne golfimuru. Tuleb küll märkida, et osad umbrohud on väga ilusate värviliste õitega.

Peale oma sihtimisprotseduuride lõpetamist tekitasin vanast autokummist ja paarist puitlipist sihtmärkide ette nö takistusraja ning harjutasin selle läbimist kiiruse peale -tulistades iga tõkke tagant märklehte 2 lasku. Endalegi üllatuseks osutus selline tegevus minu silmis väga populaarseks. Kiiruse peale läbi autokummi märklehe tabamine on ootamatult lahe tegevus...(ma mõistan, et see kõlab jaburalt -aga eks proovige ise).

Laskemoona lõppedes suundusin tagasi tiiru ooteruumi (valvuriputka juures), puhastasin relva ja vaatasin silmanurgast kuidas Urmas Ott püüdis telekas Mart Laarist jagu saada.
Lasketiiru uus valvur tundub muide väga vahva mees.

Homme lisan kogu üritusest mõned temaatilised pildid.

torstaina, kesäkuuta 26, 2008

Rein

Sõber Rein on väga mõistlik ja vahva mees. Vahel ju lihtsalt juhtub nii, et mõned mõistavad sind valesti või midagi muud sellist. Kõige tähtsam on ikkagi jääda iseenda vastu ausaks. Ei tasu teha ennatlikke järeldusi. Ühe pildi põhjal ei saa ikka kohe mingeid järeldusi teha. Mõned näiteks ei lasegi ennast üldse pildistada.

2 mõtet





Pintsel on juustes

Tüdrukul on pintsel juustes. Päris lahe lüke.

keskiviikkona, kesäkuuta 25, 2008

Kollane asi

Mingi päris huvitav asi mu arust...

Omad joped

Lisan nosalgilistel põhjustel siia ka selle filmijupi. Võiks ju küsida, et: "No mis siis? Mis selles nüüd nii erilist on?".

Kuid kunagi oli juba ainuüksi idee Eesti oma sõduritest "riigivaenulik". Esimesed mundris eestlased keda ma nägin olid Nõmme Miilitsakooli kursandid umbes aastal 1985-86. Ning tollases kontekstis mõjusid nad mulle oma hallides miilitsamundrites peaagu nagu Iseseisva Eesti Kaitsevägi (IEK). Mõtlesin vist isegi, et peaks kah miilitsaks hakkama. Et ikka Eesti värk. Et siis oleks vähemalt makarov millega punastele vastu hakata. Ja kumminui. Ja furaška ette võiks ju näiteks mingi sinimustvalge kokardi panna...?

Pärast arenesid asjad nii, et uueks IEKi sümboliks said mustad "maihinnoususaapaat". Et 91sel oli kaitseliidus igasugune varustus samahästi kui olematu, said mustad sõjaväesaapad poiste ettekujutuses iseseisvuse ja vastupanu sümboliks. Kõik püüdsid elueest hankida mingeid musti saapaid. Üks variant selleks oli pruunide saabaste viksimine musta saapaviksiga. Kui piisavalt palju ja järjekindlalt viksida, muutusid pruunid saapad täitsa tumedaks. Mis tõstis kõvasti enesehinnangut ja võitlusvaimu. Põhiline mõte oli, et oleks õnn surra ikka mustad saapad jalas. Mitte mingite imalate pruunidega.

Puhkenurk

Soovi korral saab toobiga kohe teri võtta...

Pirita linnaosavanema jalad painduvad hästi

Tõestatud fakt. Aga kes oleks teadnud arvata, et ka tahapoole painduvad nii hästi? See on ikka täiesti uus info minuarust.

Antifašistid võitlevad valgusega

Siin on teile tõestus sellest, et antifašistid ei salli valgust ja püüavad seda isegi hävitada. Viskavad näiteks lampe katki ja ka muidu tegutsevad peamiselt öisel ajal.

Paks ämblik, 8 silma

Oli umbes 3 cm pikk. Passis auto kapotil just jaanipäeval. Ei tea, mis liik see on?

maanantaina, kesäkuuta 23, 2008

Noorkotkad ja skaudid on eranditult kõik sangarid!

Vaatasin Pirita teel võidupühaparaadi ja sain vapustuse osaliseks, kui nägin kuidas noorkotkad, skaudid ja naiskodukaitsjad külmas lausvihmas tunde rivis seisid. Väikesed poisid ja tüdrukud talusid sangarlikult piitsutavat meretuult ja külma vihma, väsimust ja president Ilvese pikka olukirjeldust demokraatiast.

Nad kõik jätsid mulle sügava mulje. Võtan nende auks mütsi maha.

Mis on peas?

E4 on toime pannud järjekordse tobeduse ja ma olen teda parasjagu üle kuulamas.

Mina (targutavalt): "E4 kuule, kas sul on pea täitsa tühi, et sa selliseid asju teed või?"
E4 (itsitades): "Ei! Mu peas on äike!"

lauantaina, kesäkuuta 21, 2008

Misasi on MUINASJULLE?

Vaatasin Buratinood ja kuulsin sellist sõna nagu "muinasjulle". Misasi on muinasjulle? Kas kellegil on selle kohta mingit täpsemat teavet?

perjantaina, kesäkuuta 20, 2008

Kell

Tugev kollane fluoressents



Leidsin saksa surnuaia

Eile oli 1 huvitav olukord mille tulemusena jõudsin Pirita metsa ning leidsin saksa sõjaväekalmistu. Seal on 250 saksa sõduri kalmud. Kalmistu asub laanesügavuses ja selleni viib vaid kitsuke ja pikk metsatee. Mõnedele ümberkaudsetele puudele on kellegi poolt kahjuks (antifašistid?) svastikaid joonistatud...

Leidsin sealt lähedusest ka ühe linnu laguneva pesaksti. Lasin selle pihta püstolist mõned lasud märki, mistõttu on kõrvad siiani ikka veel pisut lukus...

Selline sisukas õhtu oli eile.

torstaina, kesäkuuta 19, 2008

Mis on tuletõrjeauto sees?

Ma tahaks näha inimest, kes pole kunagi elus ümber tuletõrjeauto kiibitsenud ja püüdnud teada saada, mis värgid seal sees täpselt on. Kuna sellist inimest samahästi kui pole, siis kõik kiibitsevad ja püüavad midagi välja uurida. Aga see on raskendatud, sest esiteks on raske autole peale sattuda ja teiseks teevad pritsimehed nagu kiuste luuke lahti ainult ühekaupa.
Nüüd on aga kõigil huvilistel hea võimalus asja lähemalt uurida. Keegi peab musta töö muidugi kah ära tegema...

keskiviikkona, kesäkuuta 18, 2008

Pildistasin õlle serva!


Ma pole nagu kuulnud, et keegi oleks siiani õlle serva lähemalt uurinud või seda koguni jäädvustanud. Ometigi on tegu väga huvitava asjaga. Näiteks on õlle serv pidevas muutumises ja kannab endas väga huvitavat informatsiooni mullide hulga, asukoha ja tekkimise kohta. Esmasel vaatlusel võib eristada ka erinevat liiki mulle. On märgata teatud seaduspärasid ja õlle servale iseloomulikku mullimehhaanikat. Tasub igatahes uurimist.

Mõtisklus politseinikest

Pilt jättis mulle sügava mulje. Nimetud mehed vastamisi millegi ohtliku ja saatuslikuga. Võiks isegi öelda, et hukka mõistetud (politseinikud ju-kes armastab politseinikke? Politseinike tavaliselt sõimatakse mitte ei armastata).
Ja samas on neil kõigil ka mingi teine -varjatud elu. Keegi neist armastab võibolla lilli, keegi ehk tegeleb maalimisega, paar tükki käivad maal vanematele abiks jne.
Aga kes seda mäletab? Ei keegi...

Riigikogu Kantselei Oad

Seda, et kuskilt mõni täht ära võetakse ikka juhtub. Kuid mõte, kui niisugune on käesoleva juhtumi puhul siiski päris huvitav. Riigikogu Kantselei Oad.
Kui hakata mõtlema, siis võiks tõesti olla kasutusel mingid taimeseemned mida riigikogu Kantselei külastajatele jagab -mille ettenäitamisel saaks siis vaba läbipääsu ja parkimise. Eriti shef oleks kui need seemned oleks mingis oakujulises hõbekapslis. Sellistel seemnetel oleks ka sügavam väärtus kui niisama paberitel. Uba saab ju kasvama panna ja sellest saab uusi ube. See oleks nagu siis sümbol sellest, et Riigikogu Kantselei annab külastajale mingi uue elu. Et võid ise külvata ja künda ja alustada oma elu kasvõi nullist, kui tahad.

tiistaina, kesäkuuta 17, 2008

Romantiline küünlajalg meestele

Siin kohe hea stiilivihje meestele -romantiline küünlajalg! Teatavasti meeldib kõigile naisterahvastele romantika ja küünlavalgus. Seega on igati kaval soetada endale selline väike küünlahoidik (mahub hästi ka taskusse ja on kohe käepärast võtta!), et vajaduse korral kohe romantiline meeleolu luua. Siis olete kohe populaarsed.

Jutt majanduslangusest on selge jama!

Eile oli jälle 1 tähelepanuväärne sündmus, ku nägin otse murul ehtsaid vorste. Mitte mingeid hädaseid prole-viinereid vaid korralikke täisväärtuslikke õllevorstikesi. Mis tõestab jällegi kujukalt, et ajakirjanduses üleshaibitud jutt mingist majanduse jahtumisest on selge fašistlik provokatsioon! Kui rahval on käes nii palju vorsti, et seda siia-sinna laiali jätta, siis pole mingit majanduslangust ollagi!

Alaealistele keelatud (paarituvad segumasinad!)!

Sattusin peale päris harukordsele loodusnähtusele, kui tabasin 2 paarituvat segumasinat otse teolt. Pidin pikalt hiilima, enne kui neile nii ligi pääsesin. Igatahes olin väga haruldase sündmuse tunnistajaks ning tõestasin endaarust ka veenvalt, kuidas segumasinad üldse tekkivad. Ei ole see asi niisama lihtne nagu mõned arvavad...

P6 mõte abielu perspektiivikusest

P6 sätib ennast voodis magama ja meil kujuneb järgnev naiivsevõitu dialoog:

Mina (nunnutades): "Kas sa P6 ikka tead, et ma armastan sind hirmsalt?"
P6 (ajab voodis targutavalt näpu püsti): "Ei, sa armastad väikest puru ja abiellud temaga. Aga sa ei leia teda kunagi üles...".

Midagi alalhoidlikele naistele

See sobib hästi sellistele naistele, kes käituvad alati hästi ilusti, ei esita kohatuid küsimusi ja kellel on alati õpitud ja töövihik täidetud. Ja siiski on veel natukene liiga raju...

Midagi meestele, kes teavad mida nad tahavad

Niuke võimas kuldklotser! On filigraani, on kulda, on värvituid ja musti briljante...-ja hind ainult tühised 4500 krooni! Soovijad võivad kohe järjekorda võtta.

Eesti disainiklassika lipulaev

Jälle üks nendest ajatu kujustusega kärudest mis on välja kannatanud kõik kujunduslikud otsingud ja säilitanud oma esialgse ratsionaalsuse ja loomuliku ilu. Nimealune transpordivahend leiab rakendust loomulikult Tartus.

Hõbeda sulatamine ahjus

Seda, et Tag hakkab tavalises ahjus hõbetat sulatama poleks ma muidugi osanud oodata. Aga tegelikult ju päris leidlik. Üks teine mees sulatas hõbedat näiteks vanas plekist leivakastis. Selline lükatava kaanega asi.

maanantaina, kesäkuuta 16, 2008

Varastati 1ct teemantsõrmus!


Väike-Karja 1 juveelipoest Tallinnas varastati pildil kujutatud 1ct teemantiga valgest kullast sõrmus. Kellele sellist müüa pakutakse, andku lahkesti teada. Saab ka vaevatasu!

Estonian Open 2008 (practical shooting) on lõppenud!




Sellel nädalavahetusel toimus suurepärane laskevõistlus Estonian Open 2008. Lisan lingi Armatus -e kodulehele, kus on üleval ohtralt pilte ja ka videosid. Nagu näha tegid soomlased üpris puhta töö -kuid pole ka midagi imestada -tegelastel olid kasutusel tõelised kosmoserelvad pünatäppsihikute, suudmepidurite ja kiirkabuuridega. Ja kindlasti kasutati iselaetud nõrgalaengulist laskemoona.
Ainus asi mille üle ma imestan on see, et miks Eesti meedia nii atraktiivset ja vaatemängulist spordisündmust ei kajasta? Tegemist on ju ikkagi suurima Eesti tegevuslaskmisvõistlusega. Panen üles ka paar asjakohast pilti ja lisan Holger Haljandi muljed toimunud võistlusest:
Kokku osales võistlusel 180 laskurit. Armatusest parimad olid: Oliver Purik - 4 koht (production) Argo Altmäe - 12 koht (production) Kalvi Abel - 13 koht (production) Andres Kutser - 8 koht (standard) Steve Kümnik - 10 koht (standard)

Võistlus kestis enamusele 2 päeva kuid paljudele Armatuse liikmetele 4 või rohkemgi kuna olime seotud 2 stage (staged 4 ja 13) ehitamise ja läbiviimisega võistluste ajal. Läbiviimisel osalenud said väga hea kogemuse nii võistluse korralduse telgitagustest kui ka ülevaate parimate laskurite taktikast ja varustusest.

Esimene päev koosnes pikkadest ja keerulistest stagedest, millest kolm olid maa all pimedas.
Mõned meenutused:- hommikul oli ilm hea õhtul sadas pidevat vihma, mis tegi võistlejate elu veelgi huvitavamaks;- pimedas, taskulamp käes salve vahetamine vajab harjutamist;- pikal pimedal stagel peab väga täpselt meelde jätma kus märgid on, kuna näed ainult seda mida lamp valgustab ja mõni märk võib seetõttu vahele jääda;- kõige keerulisem stage oli ehk kolmas stage, kus igal sammul avanesid uued märgid mis olid peidetud takistuste taha;

Teine päev oli "metalli" päev. 9 stage peale kokku tuli lasta 81 metallmärki, mis oli väga heaks kiiruse ja täpsuse treeninguks. Oluline on selliste stagede puhul ka pealtvaatajana seista võimalikult eemal ning kanda pikki riideid ja prille/klappe/mütse kuna metallmärkidest lendab palju tagasi. Open klassi laskurite kiirus metallide tabamisel oli hämmastav.

Kokkuvõtteks võiks ütleda, et võistlus oli väga hästi korraldatud - ajagraafik pidas, süüa sai hästi ja staged olid huvitavad.
Järgmine suurem võistlus on 20.07 Krooni Klubi Level II.

Mis Tartus veel toimus

Tartu reis oli tõepoolest väga elamusrikas. Näiteks juhtusin Eedeni juures peale jälle mingile äkšenile mida tegi Vares. Siis kui ma vaatama hakkasin, siis Vares nagu solvus veits ja läks pärast hoopis ära. Aga no väga huvitav ikkagi.

Moonipõld keset Tartu Annelinna!

Ehtsad moonid. Ja kus on politsei silmad? Miks nad juba inimesi moonipõllu ümbruses kinni ei võta? Miks ei oota maja taga trellitatud bussid? Ning kes need sinna üldse kasvama pani?

Tartu kiirabi

Neil on Tartus olemas selline retro kiirabi.
Kunagi kui Tabasalu pioneerilaager täies koosseisus düsenteeriasse jäi (verine kõhutõbi!), viidi sellistega kogu pioneeri-vägi nakkushaiglasse virelema ja piimasuppi sööma.

sunnuntaina, kesäkuuta 15, 2008

Hea võidab alati!

Loomulikult kirjutatakse selliseid slõuganeid seintele ainult Tartus. Kaugele näha, et õppinud inimesed. Võibolla isegi magister keegi?

Valupuu

See ongi see kõige esialgsem tulemus, kui midagi valuvormi valatakse ja pärast kipsi seest välja võetakse.

Jalgratas

Tundub, et mootor on maha võetud.

tiistaina, kesäkuuta 10, 2008

Lasteaed Genfis

Selles tumeda katusega majas asub lasteaed. Võib ainult kujutleda, kuidas lapsed nikerdatud leentoolides istuvad ja hõbenõudest kisselli kohupiimaga söövad. Kindlasti on neil ka mingi ühtne lasteaiavorm. Ja kasvatajatel on musta värvi kostüümid ja valged põlled.

maanantaina, kesäkuuta 09, 2008

Münt polnudki nii sile, kui oleks võinud arvata




Eriti šokeeris mind asjaolu, et mündi serv oli täitsa krobeline. Aga muidu oli enamvähem sile.

sunnuntaina, kesäkuuta 08, 2008

Eesti Mees oma parimal moel

Noh -ma nägin klassikokkutulekul oma vana sõpra Kasparit. Ja mis mulle eriti meeldis oli see, et Kaspar oli täis seda raskesti hoomatavat ürgjõudu, mis pani kunagi viikingeid Pariisi rüüstama, kirikuid põletama ja naisi ning lapsi orjusse viima. Kuigi see kõigile võibolla ei meeldinud, oli tegemist siiski vinge nähtusega. Ja Kaspar on selle poweri elav tunnistaja. Respect!

Mingid toonekured vist?

Või on hoopis luiged? Või ikka kured? Niipalju saan ma justkui aru, et see süsteem põhineb origamil. Seega peaks ka ise proovima käterätikust aurikut teha.

Lepatriinuga piibel


Nägin vahepeal ühte sellist välismaal tehtud piiblit. Lepatriinuga. Miks just lepatriinuga või? Vatt ei teagi. Teoreetiliselt võiks teha ka midagi muud. Lepatriinudest tean ma igatahes seda, et nad söövad lehetäisid.

Looduslik pind vööl

Sõrmuses on 136 teemandit. Päiskivi mass 0,48 ct. Puhtus SI 1, värvus H.

Mida ma tegelikult näidata tahtsin, on see ebamäärane (pilistada on maru paha!) ja pildil raskesti nähtav fraktuur kivi vöö alumises servas. Tegemist on nn loodusliku pinnaga, mis "tekkib", kui soovitakse kivi massi võimalikult suurena hoida ja ei lihvita kõike segavat maha. Tähelepanuväärne on ka see, et vöö on väga paks. Kõik ikka selleks, et teemant raskem oleks...