perjantaina, syyskuuta 09, 2011

Mis vaimne eliit?!!!

Hugo Treffneri gümnaasiumi (HTG) direktor Ott Ojaveer ütles ETV saates «Kahekõne», et kooli eesmärgiks on kasvatada Eesti ühiskonna vaimset eliiti.

Sellised sõnavõtud ajavad inimese, kelle isa oli aus kraanajuht loomulikult täiesti marru.
Esiteks mismõttes VAIMNE eliit? Kas Jeesus Kristus kasvatas vaimset eliiti? Õige! Ei kasvatanud. Ja samas oli ta igal juhul vaimsem, kui Ott Ojaveer või mõni muu intellektuaal. Vaimset eliiti ei kasvatanud ka Gauthama, Muhamed ega Konfutsius. Seega ei saa rääkida VAIMSEST eliidist vaid lihtsalt eliidist.

Aga mis asi on eliit?

Eliit on kõrgemalseisev klass. Aadelkond. Rüütlid. Kirjatundjad. Seaduseseletajad.

Mis iseloomustas keskaegset eliiti (aadelkonda)? Kuulsusejanu, rahaahnus, hoolimatus vaeste (=lollide, matside) suhtes, kõrkus, omakasu, priiskamine ja moraalitus. Ometigi oli tegemist vaieldamatult tolleaegse ühiskonna eliidiga...-kuni Šveitsi ja Hollandi talupojad neid korduvalt lahingus lõid ja röövisid rüütelkonnalt nende aupaiste. Olgu ka mainitud, et kõik keskaegsed kroonikad nurisevad selle üle, et rüütelkond ei suuda -ega tahagi -talupoegi kaitsta. Ainus millest see eliit huvitatud oli, olid regulaarsed maksutulud.

Seega kordame üle. TÕELINE eliit ei vastanda end vähemharitutele, vaesematele või nõrgematele -vaid pigem aitab ja kaitseb neid. Eesti koolides ja kultuuriringkondades maad võtnud eliidikultus on taktitundetuse meistriklass ning banaalsuse musternäide.
TÕELINE eliit on mehed ja naised, kes teevad ausalt oma tööd (näit Prisma kassas!), kasvatavad oma lapsi ausateks ja tublideks inimesteks ning muretsevad oma riigi ja rahva käekäigu pärast.
Ja veel -on lapsi kelle inimesekskasvamine algab hoopis teistsugustes tingimustes, kui mõnelgi HTG lapsel, kellest saab "tulevane riigikogulane".

Millise moraalse õigusega peab siis mingi kätelkantud HTG laps end eliidiks nende ees, kes on läbi tule ja vee säilitanud oma moraalse palge ning saanud tubliks ehitajaks või kondiitriks?!!!
* * *
Ei osanud arvatagi, et HTGs sellised lollid on...

6 kommenttia:

Lumivalgeke kirjoitti...

Hahaha:D

Mina olen küll uhke, et olen suutnud säilitada oma elitaristliku snoobi olemuse läbi maakooli ja sanatoorse kooli hariduse, pikaaegse töötuoleku ja pidevate banaalsete argieluliste jamade. Selle asemel, et vastanduda end eliidiks pidajatele ja neid põlata, samastu nendega. Veel parem - pea end neist veel kõrgemaks eliidiks ja tunne neile kaasa. Enesehinnang saab vähem kannatada, enesetunne on parem ja lapsed kasvavad elutervemas õhkkonnas:D:D:D

Uhke elitaristlik snoob Lumivalgeke.

Silva Kiili kirjoitti...

Mnjah, ehe näide eesti vaimsest eliidist oli direktor ise. Masendav, mis muud.

Anonyymi kirjoitti...

oijah... aus kraanajuht, jeesus kristus- nende argumentide vastu küll ei saa.

Anonyymi kirjoitti...

ELIIT - POLIITILINE, MAJANDUSLIK, VAIMNE\ KULTUURILINE.

ilmselt mõeldi seda, et selle kooli lõpetajatest saavad pigem kultuuriinimesed, loogiline ju.

Anonyymi kirjoitti...

Lumi -väga hea! :)
11:48 mis neil argumentidel viga on? Jutt oli ju VAIMSEST eliidist?
1:01 mulle tundub, et igasugune enda eliidiks pidamine on eesti kontekstis sulaselge kadakasakslus ja harimatus.

Mis on kultuurieliit? Inimesed, kes klimberdavad klaverit, kirjutavad oma mõtteid arvutisse ja esitavad laval? Minu meelest teevad nad lihtsalt oma tööd. Sama moodi nagu bussijuht või kooliõpetaja (muide, kooliõpetajaid eliidiks ei peeta!).

Või pigem on kultuurieliit viljandi kultuurikooli lõpetanud? Ma ei saa aru...
Asjadest

Anonyymi kirjoitti...

Mõte, et kultuuriinimene on eliit, pärineb nõukaajast. Siis olid igasugused klimberdajad ja paberimäärijad see eliit. Paljud pole veel vaimselt nõukogude ajast vabanenud ja siis arvatakse, et haritlased on see eliit.