perjantaina, syyskuuta 28, 2012

Mida väljendab matemaatiline tõde?

Lihtsalt üks uitmõte evolutsioonilise postmodernistliku maailmavaatega seoses.
Mulle ei mahu jätkuvalt pähe idee, et puudub keskne ja kõigile kehtiv Tõde. Sest, kui see oleks nii, siis misasi on matemaatika? Kuidas on sellisel juhul võimalik, et sooritatud tehtel on olemas nn õige vastus? Miks me arvame, et võime matemaatilist tõde usaldada? Kuidas on mõeldav, et saab arvutada välja raketitõrjerakettide trajektoori ja täpseid tabamisparameetreid? Kui kõigile kehtivat tõde ei eksisteeriks, poleks selline asi ju lihtsalt võimalik? Ilma matemaatilise tõeta, ei suudaks me eristada suhtelisust korrapärast. Kumbagi nähtust poleks võimalik kirjeldada.

Kuidas on siis selliste asjaolude puhul võimalik mõtelda, et Tõde on suhteline ja kõik on  kokkuleppe küsimus?  Kuidas on võimalik leppida kokku, et 2+2 ei ole neli? Siin ei aita isegi viiekümnendsüsteemi kasutamine...

Lisan lingi temaatilisele telesaatele.

Pakutakse tööd kojamehele

Seda lumelookimise-teemat tasuks siiski pisut täpsustada. Muidu on pärast veel mingi jama...

Tarja Tuupaneni ehtenäitus galeriis IIDA


Eile avati IIDAs põhjamaiselt karge ja sügavamõtteline ehtenäitus. Teoste autoriks on mitte niiväga vaoshoitud Tarja Tuupanen (seda võib järeldada ta kollase seeliku põhjal). Ehted on peamiselt graveeritud kivist ning on soomlaslikult napisõnalised kuid seda mõtlikumad. Ka kujundus on esmaklassiline. Olgu veel mainitud, et Eesti on kujunenud märkamatult tõeliseks ehtekunsti Mekaks. Kui sa ei tee näitust Eestis, pole sind olemaski...

torstaina, syyskuuta 27, 2012

Ühendasin neli Glocki salve spetsiaalse adapteri abil


Ainult Jumal ise teab, mis selle asja mõte ja otstarve on. Võibolla saab taolise adapteri abil teha lambijala? Või kui lisada veel 3-4 salve, saaks midagi kausi laadset? Tekkis veel üks idee, aga sellest räägime juba järgmine kord...

Lapsukesed tajuvad ümbritsevat loodust tõesti erilisel moel

Meie tulevikulootused ja imelapsed on ennast jälle ainult neile ainuomasel tundlikul viisil väljendanud ning hekile sügavamõttelise värvitriibu vedanud. Ilmselt kujutab see noorte protesti ümbritseva mittemõistmise ja võõrandumise vastu.

Tactical Nuclear Penquin (32 promilline õlu)


Stockmanni kaubamajas müüakse taktikalist tuumapingviini -õlu, millel promille on 32 (kuuldavasti on hullud šotlased hiljuti valmis pruulinud uue turboõlle millel on kangust 64 promill). Pingviin on kindlasti tubli tegija, eriti hinna poolest, mis on müstilised 63 eurot. Arvestades asjaolu, et üks pudel pingviiniõlu võrdub 10 pudeli lahja euroõllega, on hind isegi talutav. Kindlasti on see tänuväärne alternatiiv muudele ekstreemustele. Igatahes näib, et šotlased on tõesti veidi peast põrunud...

tiistaina, syyskuuta 25, 2012

Rahal ja teadmistel pole mingit seost

Olen sellest korra juba kirjutanud, ent nüüd on olemas ka konkreetne tõestus :)

maanantaina, syyskuuta 24, 2012

Blogis tekib paarinädalane vaiksem periood

Vabandan lugejate ees. Töö tahab tegemist.

perjantaina, syyskuuta 21, 2012

Leiutamine pole raketiteadus (USA näide)

Miks eestlane seda vigurit ei leiutanud? Vabalt oleks võinud. Kuid nüüd teenivad jänkid jälle miljoneid ja meie ostame ebayst.

Kas me arvame, et leiutama ja arendama peab tingimata midagi suurt, enneolematut ja võimast? Samas, kui piisaks mõnest väikesest nutikast lahendusest, mis lisaks nähtusele või tootele lisaväärtust....

keskiviikkona, syyskuuta 19, 2012

Ökoloogiline haiguste ravi taas ausse!

Mõtlesin siin, et päris imelik. Mina mäletan oma lapsepõlve, kui õuduste jada, milles mängisid olulist rolli villane alussärk, sinepiplaastrid ja keedetud piim.

A tänapäeva lastel paistab kuidagi liigagi hõlpus põli olevat. Ma nagu ei mäleta, et keegi laps oleks hädaldanud, et ta pidi liiga kuuma sinepipulbri-jalavanni võtma? Või, et kupud olid liiga tulised ja tekitasid piinavat valu (+ pidev hirm võikalt lõõmava piirituseleegi ees millega kuppe pannakse).

Selleks, et tänased lapsevanemad oma järelkasvu vaid keemiliste tablettidega ei raviks, koostan õpetliku loetelu väärtuslikest looduslikest ja ökoloogilistest ravivõtetest mida me kõik tegelikult suurepäraselt tunneme.

1) Sinepiplaastrid (tuleb hoida võimalikult kaua kuni laps hakkab valust nutma või halastust manguma)
2) Kupud (kuppude panemiseks tasub hankida tõrvikulaadne põlev pulk ja kupud korralikult tulikuumaks ajada -mida kuumem kupp seda parem...)
3) Sinepivann jalgadele (jällegi -võimalikult kuum vesi! Vesi on sobiv, kui laps hakkab karjuma)
4) Kuum vann (vesi peab olema nii tuline, et laps tahab koguaeg vannist välja ja tihub nutta. Aga loomulikult ta ei saa)
5) Villane alussärk (laps peab kandma kodus karedast lambavillast omakootud alussärki. Lapse nutule, palvetele ja anumisele ei tasu tähelepanu pöörata)
6) Kuum meekompress (see on lapsevanema lemmik! Mesi tuleb ajada võimalikult kuumaks ja plätserdada kilele mis paksu käterätiku abil kiiresti ümber lapse keha kinnitatakse. Lapse röökimisele ei tasu tähelepanu pöörata. Ega laps ei tea, mis talle hea on)
7) Jahvatatud munakoor (laps peab seda sööma, et saada kaltsiumi. Jutust, et organism ei suuda jahvatatud munakoorest kaltsiumi kätte saada, ei tasu hoolida. Munakoor on igal juhul kohustuslik!)
8) Keedetud piim (piim võib vabalt olla juba jahtunud ja piimakilega kattunud. Piim on kasulik. Laps peab selle ära jooma maksku, mis maksab!)
9) Purustatud sibul meega (jälle väga kasulik!)
10) Paksud soojad riided (õues tuleb laps võimalikult paksult riidesse panna, et ta ei külmetaks)
11) Haavade puhul tasub valada joodi otse haavale (valu läheb kohe üle!)
12) Viinasokid (soki peale tuleb tingimata läbipaistev kilekott kinnitada, et "viin ära ei auraks". Soovitav on kutsuda külla lapse sõbrad)

Ravime ökoloogiliselt! Päästame maa!

tiistaina, syyskuuta 18, 2012

Galil Snaiper veidi detailsemalt





Selline püss. Ega ta mingi ergonoomiline ime just ei ole. Eriliseks võib pidada asjaolu, et püssi optika asub raua suhtes kõrval. Mehed, kes neid püsse kasutasid ei olnud päris kindlad kuidas see sihtimisele mõjub :)
 
Sellest ma samuti aru ei saa, miks ei võiks seda kollast käetuge üle värvida? Või pigem tervet püssi.

Tartu lillemüüjate innovatiivsed päevavarjud

Päris huvitavad varjud. Eriti just see rohke nööristik ja võluvad kangamoodustised. Midagi selles igatahes on...

Ülikooli võeti naine

Tartu Ülikooli ajaloo muuseumis on üleval suht reibas näitus tudengite elust läbi aegade. Muude tekstide kõrval jäi silma lustakalt šovinistlik jutt naistudengitest TÜs. Selgub, et 150 a tagasi olid naised nõrga tervise -ning piiratud intellektuaalsete võimetega. Pealegi devalveerisid nad muidu eeskujulikku moraali. Jeah...

3 pindist õlu päevas on naise jaoks täiesti OK


 
Üpris julgustav teave, kas pole? Kusjuures juhmimate jaoks on isegi maitse tugevus ära süstematiseeritud. Pole paha.

maanantaina, syyskuuta 17, 2012

Elu on täis ohte


Olge valvsad!

Pildikesi Tartu reisist



Selline see Tartu on. Polegi kõige hullem.

Noortel on tekkinud eriline ja isiklik loodusetunnetus


Või tähendab see seda, et ideeline ja poliitiline dialoog on kandunud ka metsa? Selles mõttes pole ju üldse paha?

lauantaina, syyskuuta 15, 2012

Kuidas leida surm?

Juhend on siin.

Postmodernistlik moraalne dilemma

Ma saan nii aru, et klassikaline moraalne dilemma on olukord, kus jumalik ilmutus satub vastuollu inimese isekate mõtete ja soovidega. Oma olemuselt on tegemist lihtsa olukorraga, kus on olemas must-valged vastused. Ent milline on moraalne dilemma postmodernistlikus ühiskonnas, kus ühtset -kõigile kehtivat -tõde ei tunnistata? Kas dilemma tekib üksikisiku ja "teiste arvamuse" tõttu? Või on see põhjustatud küsimusest "mida must nii arvatakse"? Kas postmodernistlikul inimesel saab moraalset tupikut üldse tekkida, kui kõik olukorrad on nö suhtelised? Ei saa ju?

keskiviikkona, syyskuuta 12, 2012

Kas köögiviljad polegi nii ohutud nagu paistab?

Kas porgandid andsid tomatitele peksa? Kas kurk on porganditega samas kambas? Miks ei suutnud tomatid oma ülekaalu realiseerida? Mis siin toimub, ah?!

Meie oma kodumaine pentagon

Põhimõtteliselt kannavad Eesti ja USA pentagon sama ideed -kaitsta oma riiki. Meie puhul on see üllas mõte võtnud sellise tagasihoidliku augu kuju...

tiistaina, syyskuuta 11, 2012

Mis see veel on? Anarhistlik naisliikumine?

Hämmastav, kui palju erinevaid voole feminismis on -aga anarhistlikku veel ei paista olevat.

maanantaina, syyskuuta 10, 2012

SEB panga positiivne sõnum kõigile Eesti kodanikele

Kunagi kirjutasin sellest, et SEB pank piirab kodanike seadusest tulenevat õigust kanda relva.
Kuna mind hakkas asi huvitama, saatsin SEBile asjakohase päringu, kus palusin täpsustada panga välisustel olevate piktogrammide tähendust ja kaetust seadustega.

Esialgu näis, et SEBis ei tea keegi nende hoiatussümbolite täpset tähendust. Mõningase pinnimise peale sain siiski korraliku ja täpse vastuse (aitäh sõbralikule ja vastutulelikule klienditeenindajale!).

Seega olgu kõigile kodanikele teada, et SEB panka (ja kõigisse teistesse pankadesse) võib siseneda seadusliku tulirelvaga mida kantakse relvaseaduse nõuete kohaselt varjatult või kotis.

Turvamees ei tohi teid selle tõttu pikali joosta, et lähete enne lasketiiru minekut oma pensionifondi kontrollima. Juhul, kui ikkagi jookseb, peab ta teile näitama kohaliku politseiprefektuuri otsust selle kohta, et antud aadressil asuvas pangakontoris on tulirelvaga viibimine keelatud (see otsus peaks olema juba kusagil ukse kõrval näha). Kui turval taolist otsust käepärast ei ole, võite kogu krempli kohtusse anda ja nõuda oma emotsionaalsete kannatuste eest hüvitist.

Kuid nb! Relv peab olema kotis või varjatud -sellist asja, et hakkad oma järjekorda oodates igavusest salve padruneid laadima või päästikukäiku proovima, ei tohi olla! ;)
* * *
Tõttöelda mulle väga meeldib, et SEB suutis vaatamata väikesele sabistamisele niivõrd kena ja juriidiliselt pädeva seisukoha võtta. Sest tõepoolest! -inimeste seadusest tulenevaid vabadusi ei saa lihtsalt lambist piirata. Samuti tekiks halloo, kui Selverisse ja ooperisse saab minna, aga panka mitte.
Respekt SEB!

Daam tõukerattaga

Just! Pole vaja botoksit ja ilukirurgiat vaid tavalist tõukekat!

Klassikalise ajastu jalgratas ja lasteiste


Pilkupüüdev väravakate

Ilusam, kui tavaliselt. Võiks olla isegi ehistutikestega. Kaarli pst.

sunnuntaina, syyskuuta 09, 2012

Glock-i pastakahoidik (low-end tootekujustus)


Ma saan aru küll, et tegemist pole mingi kujustuskunsti tippsaavutusega, aga midag siiski. Pildiloev koost lahendab ühel hoobil vähemalt 2 tülikat probleemi -esiteks selle, et, kui on vaja teha poenimekirja, ei leia sa kunagi kirjutusvahendit (sest see on kuhugi kadunud!) ja teiseks on sul 1 varusalv kohe käepärast võtta, kui majja tunginud moosivaras mõtleb vägivaldseks muutuda (nagu tavaliselt). Võib kasutada ka väikese laualipualusena.
* * *
Vajalikud jupid:
Glocki salv (nb! ka kasutatud salv on täiesti hea)
Vana viltpliiatsi kork
Kirjutusvahend
* * *
Kõiki vajalikke osasid saab osta vabamüügist. Salve võib avada ja padrunite asemel kasutada raskusena mutreid vm käepärast.

perjantaina, syyskuuta 07, 2012

torstaina, syyskuuta 06, 2012

Hoiatus vanatüdrukutele

Selgub, et vanatüdrukutel võib peale surma käsi päris täbarasti käia:
 Koguni iseäralikkudest hulkujatest hingedest teavad Saarlased rääkida. Need vanad tüdrukud, keda põlatud peiud ära vandunud, ei leia pärast surma rahu, vaid moondavad endid türilindudeks, kes mööda kesapõldusid lendavad ja löö türrrrrr! hüüavad. Sellepärast hüütakse neid lindusid nalja kombel ka vanadeks tüdrukuteks. Kui inimesed väljal tööd teevad ja türilinnud hüüavad, üteldakse naljatades vanadele tüdrukutele: "Kuule, su õed kutsuvad sind!" (J. Holzmayer). Saarlasel siis päris Egiptuse hingede rändamine! Mujalt ei ole ma niisugust hingede rändamist kuulnud. Mis türilindude hingedelt viimaks saanud, selle kohta ei teatud mulle otsust anda.

Allikas: http://www.folklore.ee/rl/pubte/ee/vanad/eisen/koduk/sisu.html

Militaargraafika


Kunst tekib ise. Kunst on olukord, mis eksisteerib lahus inimlikust saavutusest. Kunst sisaldub mateerias endas ning võib avalduda vaatleja jaoks juhuslikul ajal ja moel.

tiistaina, syyskuuta 04, 2012

Normaalne kännukaunistus

Tore, kui inimesed teevad midagi lihtsalt tegemisrõõmust, mitte sellepärast, et nii peab või ühiskond sunnib

Lipuhoidik ja miinipilduja (nagu kaks tilka vett)


Kasulik idee ärksatele majaomanikele

Transport headele inimestele

Autokool

Kes see sinine on? Direktor või? Roosa on õpetaja?

maanantaina, syyskuuta 03, 2012

Mis tegelikult taevas toimub?

Neile keda huvitavad taevased asjad, on tegemist hindamatu lingiga: http://www.flightradar24.com/

sunnuntaina, syyskuuta 02, 2012

Millest ajalooürikud vaikivad (P10 mõttetera)

Telekast tuleb saade, kus keegi ülitubli naisterahvas räägib milliseid vingeid sööke ja asju ta kodus vaaritab. Sellise tubliduse nägemine muidugimõista masendab lapsevanemat, kes hakkab kurtma, et tema küll pole võimeline taolisi peeneid roogasid valmistama.
P10 kuulab mõnda aega seda halisemist ja märgib seejärel lohutavalt: Mina pole küll kuskilt lugenud või kuulnud, et ajalooürikud oleks kedagi sellepärast esile tõstnud, et ta oskas hästi süüa teha. Vähemalt mina pole selle kohta midagi kuulnud.