perjantaina, maaliskuuta 04, 2011

Midagi väga kahtlast: www.maailmakool.ee

Laekus kiri (tsiteerin):

kolmapäeval, 9.märtsil kell 17 r. 221
MAARI ROSSi loeng
`Afganistani päevik: demoniseeritud maa helgus`

Maari Ross koordineerib JTI Eesti-Afganistani sõpruskoolide projekti, mille eesmärgiks on luua 10 Eesti-Afganistani sõpruskooli ja tutvustada Afganistani laiemalt (vaata lähemalt http://www.maailmakool.ee/). Paralleelselt töötamisega õpib Maari Tallinna Ülikoolis Lähis-Ida ja Aasia kultuuriloo erialal pärsia ja araabia keelt. Maari on lõpetanud Miina Härma Gümnaasiumi ning Tartu Kõrgema Kunstikooli ja tegutseb aeg-ajalt ka fotograafina. Sel aastal töötab ta GLEN-projekti vabatahtlikuna 3 kuud Etioopias, kus aitab Etioopia naisettevõtjate ühendusel asutada poodi, mis müüb naiste käsitööd.
* * *
Mul on mõned küsimused:

1) Kas tegemist pole taas mingi kahtlase multikulturaalse vandenõuga? Kas Londoni metroos ei õhkinud pomme just nn kohalikud Pakistani vahetusüliõpilased? Elu on näidanud, et hea hulk õpilasi jääb ka peale õpingute lõppu õpingumaale.
2) Kas Eesti vahetusõpilased ei satu Afganistaanis järsku pantvangi või pommiohvriks? Kes vastutab?
3) Kas poleks mõistlikum anda lennukipiletitele ja elamisele kuluv raha otse Afganistaani koolidele?
4) Kas projekti eesmärk on TÕESTI õppimine? Või pigem nn kultuuriturism (vähemalt Eesti poolt vaadates)?
5) Kas afgaanid, kes Eestis õpivad, ei muutu hiljem kodumaal taliibide sihtmärkideks, kui lääne kultuuri ja võõra usu levitajad? Kes vastutab?
6) Kas Eestist inimeste Etioopiasse lennutamine on ikka rahaliselt mõistlik? Kas tõesti ei leidu näiteks Egiptusest vastavat oskusteavet?

See kõik tundub väga kahtlane ja ebaratsionaalne. Samuti on võimalik, et just nii saabki al Qaeda Eestis jala ukse vahele. Samas oleks väikeste afgaanide linnapildis nägemine väga tore. Võibolla saab mõnest isegi estofiil? Igatahes segane lugu...

Ei kommentteja: