lauantaina, toukokuuta 14, 2011

Joosepi püha lips

Tegevus toimub laste tantsutunnis; tegelased: Joosep (väike poiss) ja Õpetaja

Õpetaja (kimeda häälega): Joosep! Sa pühkisid lipsuga higi! Ma võtan sult selle lipsu ära, kui sa nii teed! Sest minu jaoks on N-kool väga püha ja kui sa N-kooli lipsuga higi pühid, pole sa seda lipsu väärt! Kas said aru, Joosep?!

Väike joosep on hirmunud ning ei vasta midagi. Teda on avalikult häbistatud. Teised lapsed vaatavad Joosepit nagu mingit troppi.
* * *
Joosepi ning Püha Lipsu juhtum on teoloogiliselt äärmiselt huvitav. Paulus Rom 14: 14 on selle kohta öelnud järgmist: Ma tean ja olen veendunud Issandas Jeesuses, et miski pole ebapuhas iseenesest, vaid on keelatud üksnes sellele, kes arvab midagi keelatu olevat - sellele on see keelatud.15 Aga kui su vend saab toidu pärast kurvaks, siis sa ei käienam armastuse järgi.

Ehk siis lahtiseletatult: see, kas Joosepi lips oli Püha või mitte, on inimese südametunnistuse küsimus. Õpetaja -alandades Joosepit omaenda südametunnistusest lähtudes -ei käitunud Piibli vaimu kohaselt. Võiks isegi öelda -õpetaja läks Jumalaga vastuollu. Mis tähendab loogiliselt võttes seda, et ta ajas nö Saatana Asja. Mis omakorda tähendab, et hoopis Joosepil oli õigus.

Tsiteerime taas Paulust: 16 Ja ärgu olgu teotatav see, mis teie jaoks on hea. 17 Jumala riik ei ole ju söömine ega joomine (ega lipsuga higi pühkimine), vaid õigus ja rahu ja rõõm Pühas Vaimus

2 kommenttia:

Lumivalgeke kirjoitti...

Selle viimase tsitaadiga ole ettevaatlik. Seda on enda õigustamiseks kasutanud nii sarimõrvarid kui erinevate haaremeid pidavate ja lastega magavate sektide juhid, näitamaks, et just nemad teevad jumala tööd...

Anonyymi kirjoitti...

Ma uurisin teist tsitaati igast otsast ja ei suutnud kuidagi leiutada, kuidas seda enda kasuks tarvitada saaks? Küllap on mingi vähe nõudlikum mõttekonstruktsioon?

Samas tundub, et just seda "lips on püha!" -asja on palju kurjasti ärakasutatud. Mõelda vaid, kui paljud inimesed on mingi pühaduseteotuse tõttu hukka saanud...
asjadest