maanantaina, joulukuuta 19, 2011

Pressifotograafe huvitab ainult raha

Fotograafid hädaldavad, et piltnikule kolakat anda pole õige.
* * *
Seda küll, kuid idealiseerida fotograafe siiski ei maksa. Enamasti on nad ilma südametunnistuseta eetikavabad sellid, kes on raha eest kõigeks valmis. Pealegi on nad agressiivsed -takistavad liikumist, tekitavad ummikuid ning võivad kahjustada välklambisähvatustega nägemist.

Peamine etteheide on siiski see, et nad kasutavad oma pilte pildistatavat halvustaval moel. Mida nõmedam pilt, seda parem. Iga fotograafi unistus oleks teha foto, kus Imre ja Enriko oleks kahekesi kohkunult kuskil duši all...-ja see siis Õhtulehe esikaanel avaldada. Ja kuigi nad nimetavad seda kõike vastutuseks dokumenteerida ühiskonnas toimuvat ning säilitada selle ajalugu läbi fotode, teab iga lapski, et tegelikult huvitab neid lihtsalt RAHA. Täpselt nii nagu ka Imret ja Enrikot huvitab eelkõige RAHA. Sest ega meie sellest targemaks ei saa, kui Õhtuleht Imre ja Enriko duššipildi avaldab. Pigem muutume isegi sutsu lollimaks.

Ah jaa -Diana nad juba ajasid hauda...

4 kommenttia:

PilleRiin kirjoitti...

noh.. Eesti fotograafid ja raha on smaa naeruväärne teema kui muudki palgateemad meil.
fotograafide eetika on teine teema - aga teisalt, aksvõi maailma parimad pressifotod on minu meelest väga jubedad ja suures osas väljaspool minu eetika piire.
ehk kunagi ammu oli fotograafide anekdoot:
sa oled fotograaf ja kusagil USA lõunaosariikides, kus on parajasti lõppemas vinge orkaan ja hullud üleujutused. sa oled mingi kindla koha peal, elu ja tervise juures. korraga vaatad, et sinud ujub mööda vana garaaž, mille katusel on meeleheitlikult vehkiv hetke USA president (on see kes siis on just). sul on vaid pool minutit aega mõelda, mida nüüd teha, sest vool on üsna kiire. milline on su valik - kas võtad mustvalge või värvifilmi? (see oli veel filmile pildistamise aegadel)

Asjadest kirjoitti...

:)

Raha on alati oluline. Eriti meil, kus seda justkui napib. Seega kuna raha on niigi kesiselt, tuleb fotograafidel olla sellevõrra meeleheitlikumad.

Samas on näide muidugi pisut võimendatud. Tean vähemalt ühte tegutsevat pressifotograafi, kes peale mingite nõmedate piltide tegemist süümekates väänleb. Samas ei takista see teda siiski nõmedaid pilte tegemast -raha pärast. Eks ta teeb selle südametunnistuse vaigistamise kallal ka tublisti tööd...

PilleRiin kirjoitti...

ma tean lausa mitut pressifotograafi, kes väldivad nõmedaid ja eetikapiirist üle astuvaid pilte päris edukalt juba aastaid ;)

Anonyymi kirjoitti...

Pole võimalik. Nad valetavad Sulle. Aga kui juba valetavad, siis järelikult sahkerdavad veel kuskil...
Nojah, kuskil Eesti Looduse juures töötav fotograaf ehk tõesti.
Asjadest