torstaina, joulukuuta 15, 2011

Uus "Erinevus Rikastab" kampaania mõnitab inimesi

Johaidii. Mingi terror on käivitatud.
Tallinna Tehnikaülikoolis resideeruv ja Erinevus Rikastab-kampaaniaid produtseeriv seltskond on üllitanud järjekordse vaatajaid mõnitava kampaania. Analüüsime asju järjekorras:
1) plakati sõnum on rajatud ideele, et "vaataja märkab (plakatil) puuet kuid mitte baleriini". Puuet esindab ebaloomulikult töödeldud nägu, mis on näo all olevast "baleriinist" 5x suurem! Juba ainuüksi optiliselt on taoliselt pildilt väga raske detaile tabada. Lisaks rõhutab "puuet" hiiglaslik tekst "PUUET". Kampaania autorid on teinud kõik endast oleneva, et vaataja EI MÄRKAKS baleriini vaid justnimelt PUUET!
2)Vaatajas püütakse luua süükompleksi, sest ta ju ei märganud baleriini...-kuigi seda polegi inimsilma ja aju ehitusest johtuvalt võimalik märgata (=sa oled süüdi, sest oled selline nagu oled)
3) Tegelikult polegi võimalik märgata, kas tänaval vastu tulev inimene on baleriin või jalkafänn. Või pedofiil. Või hoopis politseinik.
4) Puude märkamine ON tegelikult väga loomulik ja vajalik. Esmalt selleks, et mõista, kas puudega inimene vajab kõrvalist abi või mitte. Teiseks selleks, et mõista, millised on tema füüsilised ja mentaalsed võimed ning kuivõrd saab temaga teatud olukordades arvestada (näiteks pole mõtet tugeva nägemispuudega inimest panna midagi vaatlema vmt)
5) Miks valisid kampaania autorid just baleriini? Sest baleriinid ei tule jalaga ust sisse lööma? Miks ei tehtud plakateid tekstiga: "PUUET MÄRKASID? AGA POLITSEINIKKU?; PUUET MÄRKASID? AGA PEREEMA? PUUET MÄRKASID? AGA BUSSIJUHTI?
6) Kampaania autorid on veendunud, et nende kaaskodanikud on pinnapealsed jobud, kes suudavad näha vaid välist. Me ei ole võimelised süüvima ega mõtlema. Eriti laiduväärne on tõik, et me pole võimelised tuvastama, kas võõras inimene on baleriin, politseinik, pereema või keegi muu. Märkame ainult, et ta on karkudega...

ÕUDNE!

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Ma arvan, et seda puuet ei olegi siin pildil, igatahes ei ole see suur pea. Võib-olla on midagi silmadega.

Anonyymi kirjoitti...

Sellel baleriinil puuduvad pupillid. Ta on pime. Ilmselt sellepärast ongi puue. Naeratus on kah veidi ebaloomulik muidugi.
Asjadest

Anonyymi kirjoitti...

Peaaegu igat sorti puudega inimene võib olla jalkafänn. Baleriiniks ei ole aga võimalik saada, kui sul on mõni puue, ükskõik kas füüsiline või vaimne. Niiet me ei saagi märgata inimest, keda pole tegelikult olemas.

Asjadest kirjoitti...

Nii on. Sellepärast see kampaania tundubki nii demagoogiline.