lauantaina, joulukuuta 31, 2011

Inimesed

Pilguheit elu hämarusse.

perjantaina, joulukuuta 30, 2011

Millest bussijuhid unistavad

Bussijuht räägib oma (bussijuhist) sõbraga:
Bussijuht: Tead, mõtlesin endale uue võimsama arvuti osta...
Sõber: Kui võimsa?
Bussijuht: mingi tonnise (mõtles maksumust või?)
Sõber: Jah, ma olen ka mõelnud, et saaks suurema arvuti, siis ostaks veel paukmaisi ja mängiks kohe terve öö...
Bussijuht: Mm...
* * *
Ma olen ju koguaeg rääkinud, et bussijuhid on täiesti parandamatud unistajad ja romantikud.

Pudel viina ja lilled

Kaval "kaks ühes" ärilahendus Uus-Tatari tänaval. Tundub, et tehakse ka matusekimpe.

keskiviikkona, joulukuuta 28, 2011

Laena Swedbangast ja varsti pole sul isegi mannat!

Ma ütlen -see mida Swedbank teeb on lihtsalt labasuse ja maotuse tipp! Tüübid ju lausa irvitavad inimeste üle! Hõige "Väikeseid asju laena naabrilt, suuri Swedpangast" on näkku sülitamine inimestele, kes peavad ka tegelikult -häbi ja piinlikustunnet alla surudes -oma naabritelt mannat ja riisi laenama, sest NEIL POLE MIDAGI SÜÜA KUNA NAD LAENASID "SUURI ASJU" SWEDBANGAST!!! Ning siis, kui su lapsed on näljas ja küte on välja lülitatud, ei ole Swedbanka sind aitamas ning sa pead lootma vaid naabrite ja sõprade headusele...

Mida me siis sellest plakatist õpime? Laenates suuri asju Swedbangast, pead sa varsti naabritelt toitu kerjama.

Helendav ja kergelt napsune jõulukaunistus

Kutsu on ka aknal...

Swedbank lunib laenuohvrite jaoks raha!

Mis toimub?!! Swedbank on kleepinud linna täis mingeid ERITI sadistlikke ja inimvihkajalikke plakateid, kus nad küsivad möödujatelt raha justkui nö abivajajate aitamiseks -pakkudes selleks loomulikult enda "väga kaastundlikku" vahendusteenust. Mis värk see selline on?! Swedbank, kes on ISE sadu inimesi vaesusesse ja puudusesse heitnud -müües võileivahinna eest maha nende omandi ja jättes sajad lapsed ilma normaalsest lapsepõlvest -tahab nüüd, et MEIE (kes me niigi hambad ristis Swedbangale oma intresse maksame) aitaksime Swedbangal "head teha" ja annaksime oma raha ära selleks, et Swedbank saaks jätta endast mulje, kui Suurest Heategijast?! Sisuliselt soovivad liigkasuvõtjatest onud Swedbangast võõra raha abil endale reklaamikampaaniat teha ning seeläbi oma räpast mainet klanida.
Las plekivad ise! Jätku oma Cucci käekell ostmata ja ostku laenuohvrite lastele süüa ja paar lelu...-pätikari! :(

tiistaina, joulukuuta 27, 2011

Eesti lastekirjanikud -kes on kes? (E7 ei saa aru)

E7 on ülakorrusel ja loeb raamatut "Rosinad", kus Eesti lastekirjanikud räägivad oma lapsepõlves juhtunud lugudest.
E7 (ülakorruselt): Ühest asjast ei saa ma hästi aru...kuidas saab Eno Raud olla Aino Perviku isa ja Aino Pervik Eno Raua ema?
Mina: ??? Misasja? Mis...mis...
Ronin üles ja loen E7 raamatust: "Eno Raud on Aino Perviku abikaasa ja Piret Raua ema".
* * *
Irvitan E7 asjatundmatust ja seletan talle probleemi lahti.
"Ahsoo..." venitab E7, kui olukord selginema jhakkab.
* * *
Lapsed on Eesti tulevik.


Hangi endale sobiv habe

Müts on juba küljes.

Näeb välja nagu Raasiku Meeskoor

maanantaina, joulukuuta 26, 2011

Soomlaste sürreaalne maailm

Jõulud Soomes tõestasid taas, et põhjanaabrid suudavad mängeldes ühendada ühitamatut. Kirikus jõuluevangeeliumi kuulates on nad pühimast pühimad, kuid kodus alustavad joomist juba hommikupoolikul. Ja kohati tundub, et nii on kõigi asjadega mida nad teevad...

perjantaina, joulukuuta 23, 2011

Häid Jõule, sõbrad!

Et hea võidaks kurja...

keskiviikkona, joulukuuta 21, 2011

Tallinna elektrooniline kuusepuu

Võibolla on see Vabakale ilmunud elektrikuusk mõne Talllinna abilinnapea psüühilise enesekaitsemehhanismi väljendus? Et leevendada kuidagi Jõuluturul toimunud sündmuste posttraumaatilist stressi?

Jõulud -Joosepi väsitav päev

Jõuludeni on vaid paar päeva ning paratamatult lähevad mõtted Jeesusele ja Joosepile.


Jah, tore on kuulata jõuluevangeeliumi, kus meile maalitakse pilt kenast hubasest laudast (mis meenutab kahtlaselt küüni, sest on heinu puupüsti täis), malbest sinises kleidis Maarjast, osavõtlikest karjastest ja Joosepist -Jeesuse isast (mõned paigutavad seltskonda juba ka 3 idamaa tarka).

Näikse, et beebi sünd on tulvil harmooniat ja ilu...

Kuid taastame esmalt sündmuste kronoloogia Matteuse järgi:

1) Sünnib Jeesus

2) Mingi aja pärast, kui beebi on juba sündinud, saabuvad Targad Idast (vahemik võib olla mitu nädalat).

Markuse ja Johannese järgi: Markus ja Johannes ei räägi Beebist üldse midagi. Ilmselt ei teadnud või ei pidanud oluliseks...

Luukas pajatab sündmusest kõige pikemalt:

1) Joosep suundub koos raseda Maarjaga Naatsaretist Petlemma rahvaloendusele.

2) Petlemmas viibides sünnitab Maarja laudas ning juba mõne aja pärast jõuab kohale trobikond karjaseid, kes soovivad beebit näha (tekst lubab oletada, et Joosep ööbis koos Maarjaga siiski majas, ent sünnitamise ajaks kupatas korteriomanik nad lauta).

* * *

Tunnistagem, et sõltumata sellest, kuidas antud sündmustesse suhtuda, oli kujunenud olukord Joosepi jaoks äärmiselt stressitekitav ja närvesööv.

Esiteks valitses Joosepi hinges ilmselt suur segadus ja ebakindlus seoses kohe-kohe sündiva beebi päritoluga. Kõikvõimalikud jutud mida produtseeris Maarja, ja asjad mida Joosep ise unes näinud oli, ei suutnud arvatavasti kustutada mehe hinges vaanivaid kahtluseid. Olulukord oli Joosepi jaoks vägagi kahetine...

Teiseks probleemiks oli kogu see jama võõral pinnal ööbimisega. Sünnitus ei ole kindlasti just parim variant, mis korteriüürilisega juhtuda võib (mida pererahvas meist mõtleb?! Järsku öeldakse üürileping üles?)...

Kolmandaks laut. Laut ei ole mingi küün, kus on mõnus heintes hüpata. Laut on täiesti ropp koht -eriti linnas asuv laut. Kuna lauda põrand ja ukseesine oli nagunii kitsesõnnikut täis, tuligi beebi sõime panna...-ning valgust andis vaid paar küünalt või õlilampi, millega kaasnes loomulikult tuleoht (pmt on võimalik, et tegu oli konstruktsioonilt lahtise laudaga, mis kujutas endast vaid kitsedele mõeldud varjualust ning söödakaste).

Ilmselt aitas sünnituse vastu võtta paar kohalikku vanaeite ning Joosep elas sündmusele kaasa pisut eemalt.

Karjaste ilmumine ei olnud iseenesest midagi väga erakordset, sest lapse sünd oli põnev sündmus tervele kogukonnale ja oli loomulik, et värskele isale tulevad õnne soovima kõik, kes juhtuvad asjast kuulma (Luuka mainib, et karjased olid seal õitsil -st lebotasid niisama). Lisaks karjastele oli kohal ilmselt ka naabermajade elanikud ja nende sõbrad-tuttavad.

Olgu ka mainitud, et naised on peale sünnitust üsnagi loppis ja väsinud. Ning vaevalt, et Maarja mingi erand oli. Küllap oli Maarjat vaja omajagu putitada sest vastasel juhul oleks võinud beebi anda emale hoida ja poleks tulnud teda sõime toppida.

Kuigi on võimalik ka variant, et beebit hoiti laudas selle mõttega, et ta oma kisaga majarahvast ei häiriks. Sellisel juhul on sõimesolekul teatud point olemas.

Oli mis oli -midagi väga ebamaist ja erakordset ei paistnud kusagilt. Beebi sündis üüripinnal, haisvas ja räpases kitselaudas, kus valgust andis vaid paar pisikest õlilampi. Esimeseks mälupildiks olid suured tumedad varjud seintel, ärevad hääled ja sõnniku kirbe hõng...* * *

maanantaina, joulukuuta 19, 2011

Ilusad katusesambad

Võluv! Väga kenad postid. Mis viib mõttele, et tegelikult võiks nende trepikojapostidega palju enamat öelda -paslik oleks kujutada kasvõi mõnda piiblisündmust. Näiteks Paradiisist väljaajamist, kus ühe posti küljes väänleks Madu (postid võiks siis justkui puid meenutada?). Siis olekski kodu nagu nö Paradiis ja õu oleks nagu paradiisitagune maailm. Või vastupidi.

Pressifotograafe huvitab ainult raha

Fotograafid hädaldavad, et piltnikule kolakat anda pole õige.
* * *
Seda küll, kuid idealiseerida fotograafe siiski ei maksa. Enamasti on nad ilma südametunnistuseta eetikavabad sellid, kes on raha eest kõigeks valmis. Pealegi on nad agressiivsed -takistavad liikumist, tekitavad ummikuid ning võivad kahjustada välklambisähvatustega nägemist.

Peamine etteheide on siiski see, et nad kasutavad oma pilte pildistatavat halvustaval moel. Mida nõmedam pilt, seda parem. Iga fotograafi unistus oleks teha foto, kus Imre ja Enriko oleks kahekesi kohkunult kuskil duši all...-ja see siis Õhtulehe esikaanel avaldada. Ja kuigi nad nimetavad seda kõike vastutuseks dokumenteerida ühiskonnas toimuvat ning säilitada selle ajalugu läbi fotode, teab iga lapski, et tegelikult huvitab neid lihtsalt RAHA. Täpselt nii nagu ka Imret ja Enrikot huvitab eelkõige RAHA. Sest ega meie sellest targemaks ei saa, kui Õhtuleht Imre ja Enriko duššipildi avaldab. Pigem muutume isegi sutsu lollimaks.

Ah jaa -Diana nad juba ajasid hauda...

Innovatiivne jõulukaunistus

Mingil põhjusel oli see vuugivahele topitud jõulukaunistus lummav. Ehk selletõttu, et oli vaba tavapärasest arusaamast, milline üks jõulukaunistus välja peab nägema...

IPSC swinger



Eesti keeles oleks õige nimetus vist "kõikur"? Viimasel ajal on tulnud erinevatel laskevõistlustel kiibitseda ja seetõttu on blogi sisu ka pisut temaatiline. Võimalik ka, et see kõikur on hea näide sellest, et laskmine ei pruugi olla igav "märkitoksimine".

Puhas kunst otse Stockmanni vastas diagonaalis üle tee





sunnuntaina, joulukuuta 18, 2011

Kallasrada pole päevitamiseks

Kas teadsid, et:

1) ainult Läänemerel, Peipsi järvel ja Võrtsjärvel on rand, ülejäänud Eesti veekogudel on kallas
2) Kallasrajaõigus kehtib üksnes avalikele veekogudele
3) Kallasrajal tohib ainult jalutada -mitte palli mängida, päevitada, liivakooke teha jmt. Seega ei ole nii, et kui jõuad kuhugi mere äärde, et kukud seal vabalt päevitama ja istuma. Rääkimata mingist sulgpallimängimisest vmt. MUPO või kohalik omavalitsus võib sulle kohe trahvi teha -ja teevad ka, kui kätte saavad.

Inimesed, olge valvsad!

perjantaina, joulukuuta 16, 2011

Eesti naised impordivad Eestisse islamit

Päris tähelepanuväärne, et just naised on kujunenud Eestis islami maaletoojaks. Ilmselt võib neid siis varsti süüdistada ka islamiterrorismi levitamises. Sest olgem ausad -kui naine on abielus briti või itaallasega ja mees jääb töötuks, on asi väga lihtne -mees kaotab oma välise sära ning muutub süüdistavaks ja primitiivseks tropiks, kes aeleb diivanil, nõuab õlut ning lihtsalt möliseb.
Aga mida teeb moslemist mees -kes ju teatavasti õlut ei joo ja palvetab vähemalt 3x päevas? Keda tema oma ebaõnnes süüdistab? Loomulikult süüdistab ta amoraalset ja jumalavallatut ühiskonda ja täpsemalt -jumalasalgajatest uskmatuid eestlasi. Ning loomulikult jõuab ta varem või hiljem mõtteni islami kaitsmisest (=uskmatud vallandasid mu! Nad ründasid mu perekonda!) ja Pühast Sõjast. Ning sealt on juba väike samm autopommini...
* * *
Paar õpetlikku linki kah: siin ja uudised siin.

torstaina, joulukuuta 15, 2011

Vaesusest on saanud patt

Täna vahendab Rootsi sotsialistlik ajaleht Postimees, et vaesuses elavate perede arv on Eestis kasvanud. Ok.
Mida vaesus endaga tegelikult kaasa toob? Mida see tähendab?
* * *
Kas mäletate, et nõukaajal sattusid inimesed tihti olukorda, kus oli puudus rahast, toiduainetest või riietest? Uusi riideid tuli õmmelda vanadest seelikutest, toidu pärast tuli pingutada ja diilitada ning sageli pidi enne palgapäeva väikeseid summasid võlgu võtma. See kõik oli otsekui elu osa, sest hästi elasid vaid müüjad, parteilased ja kolhooside esimehed. Keegi ei vaadanud puudusele imelikult. Kõik kandsid ühesuguseid tumesiniseid jopesid...-ja kõik tegid hakkamasaamise nimel väikestviisi koostööd. Nõukaaja inimene ei häbenenud tunnistada, kui ta vajas abi.

Nüüd on vaesusel aga hoopis teine mõõde. Vaesus on muutunud millegiks häbiväärseks ja haletsust nõudvaks. Inimene (töötu, koondatud, haige?), kellel pole võimalik ilma laenu võtmata palgapäevani ära elada (näit ootamatult purunenud keskküttekatla tõttu) muutub teiste silmis justkui pidalitõbiseks. Ning mis veel hullem -ka enda silmis. Sest tundub, et inimese väärtust mõõdetakse tema hakkamasaamise järgi. Vaesus on muutunud tabuks. Sellest ei tohi rääkida ega seda välja näidata. Vaesus on patt. Vaestega tegemist ei tehta, sest ainus, mis nende elus eksisteerib ongi vaesus. On olemas vaikiv kokkulepe, et koos sissetulekutega kaotab inimene ka eneseväärikuse ja au. Rääkimata juba enda ühiskondlikust väärtusest.

Karm, kas pole? Samas, kui puudust võiks edukalt leevendada koostöö ja üksteise toetamise abil -nagu nõukaajal...(näit kutsuda mõne vaesema pere lapsed enda poole sööma vmt).

Teateid Euroopa Kohtust

Juriidikas on olemas mõiste "igamine", mis tähendab seda, et kui sul õnnestub elada mõnes tühjalt seisnud eluruumis teatud aja -Eestis näit. 30a (täiesti ebaseaduslikult -skvottides), saad sa selle eluruumi endale. Euroopa Kohus on loonud 2011.a sellega seoses ühe olulise pretsedendi. 1998ndal aastal loodi Šveitsis MTÜ nimega "Kasutamata majad kasutusse". MTÜ liikmed hõivasid mõnedes Shveitsi elitaarsetes elurajoonides ligi 14 tühjalt seisnud korterit ning asusid sinna elama. Shveitsi seadusandlus ei võimaldanud MTÜd füüsilise isiku kombel korterist välja tõsta ning riik muutis seadusandlust nii, et 2004ndal aastal lõpetati MTÜ tegevus ja skvottijad tõsteti välja. Otsus kaevati edasi kuni see jõudis Euroopa Kohtusse.
Kohus leidis 2011.a, et Shveitsi riik on rikkunud inimeste õigust koonduda ühendustesse ja luua MTÜsid. Shveitsi riigilt mõisteti välja 21000 eurot õigusabikulude katteks ning 65000 eurot kompensatsiooniks. MTÜ lõpetamine oli Sveitsi riigi poolt "ebaproportsionaalne meede".
* * *
Muide, Ristiku tn piirkonnas Tallinnas on mitmeid tühjalt seisvaid kortereid...

Uus "Erinevus Rikastab" kampaania mõnitab inimesi

Johaidii. Mingi terror on käivitatud.
Tallinna Tehnikaülikoolis resideeruv ja Erinevus Rikastab-kampaaniaid produtseeriv seltskond on üllitanud järjekordse vaatajaid mõnitava kampaania. Analüüsime asju järjekorras:
1) plakati sõnum on rajatud ideele, et "vaataja märkab (plakatil) puuet kuid mitte baleriini". Puuet esindab ebaloomulikult töödeldud nägu, mis on näo all olevast "baleriinist" 5x suurem! Juba ainuüksi optiliselt on taoliselt pildilt väga raske detaile tabada. Lisaks rõhutab "puuet" hiiglaslik tekst "PUUET". Kampaania autorid on teinud kõik endast oleneva, et vaataja EI MÄRKAKS baleriini vaid justnimelt PUUET!
2)Vaatajas püütakse luua süükompleksi, sest ta ju ei märganud baleriini...-kuigi seda polegi inimsilma ja aju ehitusest johtuvalt võimalik märgata (=sa oled süüdi, sest oled selline nagu oled)
3) Tegelikult polegi võimalik märgata, kas tänaval vastu tulev inimene on baleriin või jalkafänn. Või pedofiil. Või hoopis politseinik.
4) Puude märkamine ON tegelikult väga loomulik ja vajalik. Esmalt selleks, et mõista, kas puudega inimene vajab kõrvalist abi või mitte. Teiseks selleks, et mõista, millised on tema füüsilised ja mentaalsed võimed ning kuivõrd saab temaga teatud olukordades arvestada (näiteks pole mõtet tugeva nägemispuudega inimest panna midagi vaatlema vmt)
5) Miks valisid kampaania autorid just baleriini? Sest baleriinid ei tule jalaga ust sisse lööma? Miks ei tehtud plakateid tekstiga: "PUUET MÄRKASID? AGA POLITSEINIKKU?; PUUET MÄRKASID? AGA PEREEMA? PUUET MÄRKASID? AGA BUSSIJUHTI?
6) Kampaania autorid on veendunud, et nende kaaskodanikud on pinnapealsed jobud, kes suudavad näha vaid välist. Me ei ole võimelised süüvima ega mõtlema. Eriti laiduväärne on tõik, et me pole võimelised tuvastama, kas võõras inimene on baleriin, politseinik, pereema või keegi muu. Märkame ainult, et ta on karkudega...

ÕUDNE!

tiistaina, joulukuuta 13, 2011

Lohu linnus ja veel mingi värk

Lohu Linnus oli muinasaegse Eesti ja Harjumaa üks kõvemaid kantse. Kindlus asub peaaegu täielikult veega ümbritsetud neemel mida on võimalik tagajärjekalt rünnata vaid talvel. Eesti mehed võitlesid selles linnuses rüütlitega üle kahe nädala enne, kui alistusid. Samuti oli see üks kahest Jüriöö Ülestõusu aegsest harjulaste pealinnustest.
Trepp linnusevallile

Siseõu

Vaade kunagise väravatorni asemelt. Sama teed tuli rüütlitel väravani jõuda. Ilmselt kaikus kunagi ümbrus sõjakisast ja odade vihinast...

Punased marjad linnusevallil...nagu...veri
Kodumaa taevas ja sõbralik lepavõsa

* * *

Üldiselt tekitas linnus segaseid tundeid. Eriti arvestades asjaolu, et paljud tänased eestlased on sakslaste vallaslaste järeltulijad ning põlvnevad otseselt maa vallutanud saksa sõjasulastest ja ammumeestest. Kuidagi imelik olukord, et su esivanemad võitlesid linnusevalli mõlemal poolel.
Et peaks justkui mõlemile kaasa tundma...-ja samas nagu tohutu dilemma.

Kohilas kotti ei varastata

Mis värk on? Miks keegi kotti juba pihta pole pannud? Ratas seisab lasilas oma 20minutit ja absoluutselt midagi ei toimu. Ma ei mõista. Kas on Kohilas karistused väga rängad või on inimesed ausad? Või teenivad kõik megahästi? Respekt igatahes.

maanantaina, joulukuuta 12, 2011

Fulleri õllekujuline viski (hommikune õlleminut)



Tähendab -kui sa oled oma elu jooksul kokku puutunud selliste õlledega nagu Pootsman, Zhiguli, Jõulusokk (+ lahtine vaadiõlu mida müüdi ABS4nda taga ja mida mehed ostsid purgi puudumisel tavalise kilekotiga) jmt, siis võtab natukene kõhedaks, kui pihku satub nummerdatud aastakäiguõlu, mille võimsus on pealegi aukartustäratavad 8,5 palli. Sellise asja peale, et toppida õlu -mis püüdleb oma olemuselt vabaduse ja sõltumatuse poole -pappkarpi ja ära nummerdada, võivad tulla ainult inimesed, kelle lapsepõlv on möödunud kinnises erainternaatkoolis, kus kraanikaussidel oli sooja -ja külmaveekraanid eraldi ning ruumide soojendamiseks kasutati söepanni. Kohati tundub, et Fullersi numbriõlle salajane mõte on piirata Inglise töörahvale (-need, kes tunglevad pubides ja jalgpallivõistlustel) hariduse kättesaadavust ning jätta nad larpima odavat ja tasapaksu "Saku Originaali". Sest ega triibulise T-särgiga John ei hakka ju ometi mingit Limited Editoni ostma? Igatahes pole see õlu nõrkade jaoks, sest maitseb nagu viski. Lisaks vängele viskimaitsele on tähelepanu vääriv ka joogi ebamaiselt kõrge viskoossus -kohati tundub nagu jooksid viskimaitselist mootoriõli (just venivuse mõttes).



NB! Kui lähete Fulleri numbriõlu hankima, võite teenida kõvasti plusspunkte ja demonstreerida oma eruditsiooni, kui küsite müüjalt näiteks: "Öää...eee...kas teil seda Fulleri 2009nda aastakäigu õlu on? Ei olegi vä? Paha lugu...eks ma siis võta seda 2010nda aasta oma...". Siis müüja arvab, et te teate midagi õlledest ja ka teil endal on parem tunne.

sunnuntaina, joulukuuta 11, 2011

E7 ei kuluta aega niisama

E7 on koolist koju minemas ja ootab bussi. Tulebki buss -kuid mitte roheline nagu tavaliselt vaid PUNANE -ja uksi on ainult kaks. E7 helistab kohe emale: Ema, ema! Siin on mingi imelik buss. Punast värvi!
Ema (rahustavalt): Noh, mine siis kenasti bussi peale...
E7 (kergelt paanikas): Ma ei julge!
Ema: No mis sa kardad, see on...ee...see on jõulubuss!
E7 (huvitatult): Aa...kas see on jõulubuss?
Ema: jaa, jaa...mine peale
E7 (elevil): Ah jõulubuss...ma siis lähen bussi peale! Tšau!
* * *
E7 on kaupluse köögiviljaosakonnas isa süles ja vaatab kõrgelt all olevaid juurviljakaste.
Korraga E7 elavneb ja osutab näpuga lillkapsaste poole: Oi, vaata isa -valge brokkol!
Isa: Ota...mis valge brokkol...-see on ju lillkapsas!
E7 (äratundvalt): Aa...

perjantaina, joulukuuta 09, 2011

Riigikogulased levitavad isekeskis sellist "nalja"

Tõesti väga naljakas...


Kuidas PÖFFil läheb ka?

Viimati hakkas Coca Cola Plazas linastunud filmi "Elupuu" publik kõva häälega arutama, kas saalis leidub kedagi, kes filmist aru saab. Asi jäigi ebaselgeks.
Kuidas teistel läheb?

Pättidevastane teavituskampaania kasutab valesid eeldusi

Juhtusin nägema mingit taskuvaraste jm pättide vastu suunatud reklaami, kus tüdruk märkab kuidas nolk poes parfüümi hõlma alla libistab, kuid teeb näo nagu poleks näinud. Ja üleskutse on selline: Ära tee nägu et sa ei märganud -täna pood, homme sinu rahakott!"

See on täiesti vale mõte.

Vastupidi! Mida rohkem ja karistamatumalt saab pätt poest asju varastada, seda vähem on ta huvitatud sinu rahakotist. Sest miks ta peaks rahakoti pärast riskima, kui poest saab niigi asja kätte?

Seega on tavalisele inimesele just kasulikum teha poes nägu, et midagi ei juhtunud...-kui loogiliselt võtta. Hoopis teine asi oleks, kui reklaam räägiks põhimõtetest ja kodanikujulgusest. Mitte ei mängiks mingitel pragmaatilistel kasudel...

torstaina, joulukuuta 08, 2011

Siin sünnib Eesti majanduskasv



Hiljuti oli üks ülivõimas kogemus. Juhtusin metallifirmasse, millega olid seotud pisut segased seigad ning kahtlustasin, et "ilmselt ei tea tüübid asjast midagi". Astusin sisse kõlekülma kaarhalli ning leidsin töödejuhataja (pangaonud ütleksid "tegevjuhi") väikesest räpasest "kontorist", mille viltuvajunud dokumendiriiuleid kattis peenikene tolm ja seinu plakatid bikiinides naistega. Töödejuhataj oli õlises ja määrdunud tunkes ning luges laua taga mingeid pabereid. "Aa...Teie..." ütles ta pead tõstmata. Ta luges lehekülje lõpuni "Noh, asume siis asja juurde...!".


See mees oli kõige teravam ja pädevam mees keda ma üle hulga aja näinud olen. Lisaks oli ta pehmelt öeldes modellivälimusega ja äärmiselt arukas ning kiire mõistusega. Oli töötanud Iirimaal ning valdas nii inglise, kui soome keelt. Mõistsis väga täpselt masinaehituse ja vastavushindamistega seotud problemaatikat jmt.

Ta teeb rasket ja karmi tööd külmas, tahmases ning kõledas kaarhallis keset tühermaad. Masinad mida ta koos oma meestega teeb müüakse välismaale -raha jääb aga Eestisse. Seda sama raha tahaksid kõik pangaonud enda valdusesse saada. Kõik tahavad sealt matti võtta ja sellest rääkida. Seda raha hüpitab pihus Äripäev ja sellest paiatab lugusid meie peaminister.



Kuid mehed seal tühermaal ei lähe kellelegi korda.

Ajalugu on elanike nägu


Näib, et visad mehed pole meie isamaalt veel kuhugi kadunud...

Steyr AUG Z kiituseks

Vennad. Midagi pole parata -enne Jõule tuleb kirjutada paar sõna paljukirutud Steyr AUGist. Ilmselt on kõik AUGi omanikud kunagi kuulnud selliseid lauseid nagu: Ähh kuule, osta endale ikka päris püss! Seda et... kuidas tal selle salvevahetusega lood on? ARle vist vastu ei saa, mis? Oi! Steyr pillub ju vasakult õlalt lastes kestad otse näkku...ja mulle küll ei meeldi, et püssirohugaasid ja igasugune sodi otse näkku tuleb. Bullpuppidel on kõigil õudne päästik...oot...tal raudsihikuid polegi vä? jmt

Tegelikult on kõik loomulikult peaaegu vastupidi.

1) AUG (Armee Universal Gewehr) on ülimugav ning stabiilne. Eriti võrreldes tüüpilise AR või Kalašnikoviga (AK).
2) Tal on külmtöödeldud (relvaraua metall tihendatakse/taotakse suurte pressidega külmalt kokku) ja kroomitud raud, mis muudab raua vastupidavaks kulumisele ja korrosioonile (ARde ja Kalašnikovide rauad on tavalisest karastatud ja (heal juhul) kroomitud valuterasest)
3) Salvevahetus toimub nii, et varusalvega vajutatakse salveriivile ning tühi salv kukub välja ja uus salv kinnitatakse. Väikese harjutamise järel on seistes lastes uus salv kinni enne, kui vana salv maad puudutab. Meetod on "aeglasem", kui AR salvevahetus kuid küsimus on mõnest osast sekundist.
4) Ma pole kunagi -mitte kunagi! -täheldanud ainustki probleemi seoses kestade väljaheitmisega. Ei näkku hüppavaid kesti ega ninna tungivaid püssirohugaase. Ma ei tea nendest asjadest absoluutselt midagi...
5) Päästik on tõepoolest raskem, kui AR-l kuid see ei tähenda, et see oleks halvem. Lisaks sellele, et AUG 3 päästikumehhanism on täiesti uuendatud, on AUG 1 ja 2 päästikukäiku võimalik kahe lihtsa täienduse abil muuta väga sujuvaks ja pehmeks.
6) Kui lisada AUGi luku juhtvarrastele silikoonist pidurduspadjad, muutub püssi tagasilöök peaaegu olematuks
7) AUG-l on reguleeritavad püssirohugaaside väljalaskedüüsid (need gaasid suruvad gaasikolvile, mis paneb liikuma relva luku ning võimaldab ümberlaadimise). Reguleerimisel on kaks väga kasulikku tulemit -esiteks võimaldab see düüse reguleerides lasta ka rängalt tahmunud relvaga ning teiseks võimaldab see reguleerida laskekiirust -kuni selleni, et suurima düüsiava puhul ei lae relv isegi padrunit ümber vaid seda tuleb teha käsitsi. See tähendab ka, et puudub tagasilöök jne.
8) Kasutades parallaksivaba optikat, on võimalik ilma probleemideta lasta mõlemast õlast. Õige hoide puhul on see võimalik ka tavalise optikaga
9) Raudsihikud on täiesti kinnitatavad. Eriti AUG 3-l, millel on pikk picatinny liist
10) Kuna AUG gaasikolb on pisikene ega ole ühendatud otse lukuga, tahmub püss lastes minimaalselt. AUG püsib väga puhas ja nõuab vähest hoolt
11) AUGi päästikukaitse -ja kaba alumine pind asuvad ühel joonel toetades lamades lastes relva kahest punktist (lisaks pisut lühemale esikäepidemele)
12) AUG-le toodetakse spetsiaalset kestapüüdjat
13) AUG-ga on ülimõnus läbi kitsaste avade ronida. Kitsad olud on väga OK.

keskiviikkona, joulukuuta 07, 2011

Keskerakond mõnitab lumelabidat



Noh. Üldiselt pole kirjavigade pärast mõtet skandaalitseda, aga vahel ikkagi tuleb. Eriti, kui tegu on minu, kui maksumaksja rahaga tehtud Keskerakondliku ajalehega, kus poolitatakse sõna "lumelabidas" eriti jõhkralt "lumel-abidas". Ma tunnen ennast sellisest asjast riivatuna! Kas ma selleks maksan makse, et näha kuidas Keskerakond ilusa Eesti sõnaga vägivallatseb?! See ei ole aus!

Eestis on loodud 2011.a 3000 uut ettevõtet

Analüütikud teatavad, et Eestis on aasta jooksul loodud 3000 uut ettevõtet. Väga tubli! Eestlast pole häda, sõda ja katk kunagi heidutanud. Olgu aeg milline tahes, tubli eestlane ajab ikka mingit väikest äri...

tiistaina, joulukuuta 06, 2011

Olete te mõelnud, mis Jõulude ajal maal toimub?

Mis toimub Jõulude ajal sigalates ja tapamajades? Mis toimub vorstivabrikus?

Ma kardan, et vaesed loomad elavad terve aasta jõuluhirmus ning loevad päevi millal vorstimasinad jälle huugama hakkavad ning lihasaagidele uued läikivad terad kinnitatakse. Lihunikud tellivad Hiinast uusi nuge ja veeretavad lattu valmis suured verekogumise tünnid. Veokid ummistavad Rakveres liikluse, sest toovad kombinaati tangu ja kruupe.

Ning inimesed lähevad peale sadade sigade ja veiste tapmist ja tükeldamist rahulikult koju ning ei mõtlegi sellele, et nende hingel on paljude süütute loomade surm.

Kas me selliseid Jõule tahtimegi?!
* * *
Teengi siinkohal ettepaneku panustada jõulude ajal hoopis kanadele ning tellida jõululauale Hiina ja India toitu. esiteks on see palju asjakohasem, sest Jeesus oli teatavasti juut ning elas idamaal -mitte Saksamaal, kus süüakse sealiha ja kartuleid. Jõulumeeleolu saab palju normaalsem, kui süüa korralikku jõulutoitu -carrikana, bambusvõrseid, riisi ja chillipipart. Tõsiselt...

SIGi moodulsalved



Asi mida enamus inimesi siiani ilmselt ei teadnud, on see, et SIGi salvedel on kinnitused mille abil saab salvedest ehitada nii pika rodu, kui parasjagu soovi on. Näiteks liidad kokku 100 salve ja paigutad sinna peale 3 püssi. Selline võimas süsteem...

maanantaina, joulukuuta 05, 2011

Tsaari kuldrubla





1903nda aasta münt on ülejäänud väljalasetest haruldasem ning maksab 10x enam.

Nagu kaks tilka vett

Ilmar Taska; pilt elu24.ee

Tarja Halonen; pilt yle.fi

* * *

Täna on muide Soome iseseisvuspäev! Laulame!

Vintpüssi suudmekompensaatori leek





R.T. kaminat süütamas...

R.T. SIG-vintpüssile paigaldati tuttuus kolmekambriline suudmekompensaator, mis mõõtmiste andmetel vähendas relva tagasilööki 60-70 % ning tõstis oluliselt laskekiirust. Väikese lisaboonusena tekitas see aga ka ülivõimsa (järel)põlemisleegi, mis valgustas kogu maja. Lõbu oli loomulikult laialt. Viimasel pildil on näha nö normaalne suudmeleek.

sunnuntaina, joulukuuta 04, 2011

IPSC vintpüssivõistlus 1





Sellel laup./pühap. toimus vägagi lahe vintpüssivõistlus. Kuigi üritus läks minu poolest pisut aia taha (jätsin Eotechi sihikul patareid vahetamata ning sihik kustus nagu tellimise peale just viimase pikima laskeülesande alguses) oli emotsioon siiski väga hea. Laskeülesanded olid huvitavad ja igasugust nurga taha piilumist ning roomamist jätkus küllaga. Lisan mõne aja pärast sündmusest ka fotogalerii koos tähelepanekutega. Seniks vaadake filmi.

torstaina, joulukuuta 01, 2011

Doris Karevalt on ilmunud uus luulekogu

Hiljuti (paar päeva tagasi) esitles Doris Kareva enda uut luulekogu (paraku ei tea ma nimetada raamatu pealkirja). Ilmselt tasub raamatupoest küsida või järele uurida. Luulekogu avaldamine langeb kokku"(Teise) Dorise" uue elektroonilise sihikukoostu valmimisega (püss sai enda nime just Doris Kareva auks). Loodetavasti on Kareva uus luule sama romantiline... :)
* * *
Uurisin järgi, et tegemist polegi mitte luulekoguga vaid pigem on see "selline mõtisklusteraamat". Raamatu nimi on "Sa pole üksi" ja kaas on kena tumeroheline. Kindlasti hea raamat.

Ohtlik koht ööklubi Klondaik juures



Olin sunnitud Lasnamäe tühermaal uitama ja jõudsin päris jubedasse kohta. Esiteks asub seal selline ööklubi nagu Klondaik (eestik. Guglunk?) -mis tundub juba iseenesest piisavalt karm koht -kuid teiseks asub sellest Klondaigist 50m kaugusel serv, kust on võimalik 5-6m kõrguselt otse asfaldile kukkuda. Eriti veidi napsusel klubikülastajal. Mingit hoiatust või piiret seal ei ole. Lihtsalt kukud alla ja kõik...

Pontu käib ka tööl

Kusjuures mingi päris pikk tööpäev -10 tundi

SMS-raha koos inkassoga

SMSraha on samal korrusel ITM inkassoga. Vahva. Mõnus on hõigata üle koridori: "Hei! Kuulge, kas te endale ühte klienti tahate!? Okei siis, panen kohe andmed teele...". Tõeline "kaks ühes" pakkumine...

Nagu kaks tilka vett

Harry Liivrand, kunstikriitik; pilt: uudised.err.ee

Jalgpallur Joel Lindpere, pilt: Postimees.ee

* * *

Kas tõesti on Eestis varastel 70ndatel inimesi kloonitud? Tõraveres ehk?