torstaina, maaliskuuta 01, 2012

Turismile on olemas alternatiiv

Nagu blogi püsilugejad ehk mäletavad (nb! mälu pole midagi püsivat), peab asjadest-blogi vaibumatut võitlust sellise kurioossusega nagu seda on turism. Turism on teadupärast üks tänapäeva maailma enamlevinud pahesid ning hukutab aastas tuhandeid inimesi (meenutame kasvõi hiljutist Costa Concordia juhtumit). Paljud inimesed elavad ettekujutuses, et võõraste maade külastamine avardab nende maailmapilti ja teeb targemaks. Ja kuigi teatud puhkudel võib see isegi tõeks osutuda, on enamike inimeste puhul võõraste kultuuridega kokkupuutumine nagu hane selga vesi. See ei muuda neid karvavõrdki.

Kuid nüüd on juhuslikult selgunud, et (massi)turismile on olemas ka suurepärane alternatiiv. Selleks on "esindaja läkitamine". Mida see tähendab? See tähendab seda, et selle asemel, et kõik huvilised hakkavad karjakaupa Egiptusesse ja Türki lendama, saadetakse kohale Vaatleja. Vaatleja vahendab (interneti kaudu) ülejäänutele kõiki muljeid ja tähelepanekuid, mis turistile korda võivad minna. Sellisel lahendusel on mitu üliolulist plussi:
1) Turistide arv väheneb sadades kordades (üks vaatleja võib esindada sadu inimesi) -kõik ohufaktorid vähenevad märgatavalt.
2) Vaatleja sõelub muljetest välja olulisimad, mis kergendab ülejäänute õppimist ja arusaamist toimuvast.
3) Vaatleja kasutamine välistab sadade turistide reisil kogetavad ebamugavused ja pettumused.
4) Vaatleja kasutamine säästab kodumaale aastas miljoneid eurosid mida võib kasutada kohalikeks mugavusostudeks või tehniliseks progressiks.

Ma ei saa aru, miks seda süsteemi juba ammu ei kasutata? Miks inimesed ikka veel välismaale kipuvad, kui on olemas sadu, kes JUBA ON välismaal? Piisab vaid küsida, ja sa saad kõige kohta teada ning maailmapilt avardub mühinal.

2 kommenttia:

pilleriinu kirjoitti...

Ning alati võib ka teleka ees lösutada ja maailmapilt avardub mühinal :) (näiteks selle kohta, kuidas Mehhikos armastusega lood on)

Anonyymi kirjoitti...

Hehh, Pilleriin. Sina ju oledki Vaatleja. Nii et pole siin vaja targutada midagi vaid tuleb usinalt kõik meelde jätta ja üles tähendada, et kodueestlased ei peaks hakkama ise kohapeal kõike üle kontrollima.

Jäta analüüsimine meie hooleks ;)
Asjadest