keskiviikkona, toukokuuta 30, 2012

Eesti teaduse lõpptulemus on publikatsioon?

Joonistasin skeemi. Loodusvaatlused näivad kinnitavat nutust tõsiasja, et Eesti teadlaste teadusuuringute lõppproduktiks on publikatsioonid teadusajakirjades, mitte aga reaalselt toimivad ja kasutatavad tehnilised lahendused. Miks nii?! tahavad ärritunud lugejad nüüd loomulikult teada.
Aga sellepärast, et Eesti Riik (Kaitsevägi, tööstus, tootmine jmt) ei esita oma väiksuse, vaesuse või viitsimatuse tõttu teadusele lahendamist vajavaid probleeme. St puudub teadustellimus.
Just seetõttu püüabki iga teadlane välja mõleda "mida peaks uurima?" ja üritab oma idee arendamiseks siit-ja sealt raha välja ajada (tegelikult on raha vaja lihtsalt selleks, et koju natukenegi süüa osta). Õnnestumise korral avaldab teadlane oma uuringutest asjaliku artili rahvusvahelises teadusajakirjas -ning enamasti sinna kogu teadus ka lõpeb. Vaid vähesed sundmõtete all kannatavad isendid püüavad oma uurimistulemuse abil lahendada mõnda reaalset probleemi -täpsemalt -nad peavad TÕESTAMA, et mingi probleem vajab uut tehnilist lahendust. Sest esialgu saadetakse nad oma uuringutega kohe pikalt.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Nii ta on.
Jääb ainult loota, et avaldatud artikkel annab oma kübekese panust globaalsesse teadusinfo varasalve ja aitab ehk kellelgi teisel mõnda probleemi lahendada või millegi vajaliku tootmisele sammukese lähemale jõuda.

MartV