maanantaina, toukokuuta 07, 2012

Mida võib Eesti muinasjuttudest veel õppida

1) Ema saadab poja külla sõela järgi. Poeg on juhmivõitu ja saab iga kord kas peksa või koertelt pureda. Sellest hoolimata saadab ema ta uuesti ja nii 9 korda. Lõpuks läheb ise ja toob sõela ära =lapsi ei poputatud. Ülesanded tuli täita.
2) Eestlased unistasid "maagilisest esemest" mis lahendaks hoobilt kõik nende mured (võlusõrmus, võlukivi, kott kulda, Veteema and, Metsavana karbike, võlukirves jmt) =ka tänapäeval unistame me Eesti NOKIAst...
3) Ema soovitab pojal saksa nähes müts näppu võtta ja saksalt raha manguda =kas see pole sama, kui tänapäeva suhtumine eurooplastesse, keda me justkui suurteks eeskujudeks peame ning kelle raha me ihaldame? Kas "europrojektide kirjutamine" pole võrdne poisi rahaküsimisega?
4) "Kott kulda" oli vanade eestlaste ülim õnn = mulle tundub, et see pragmaatiline arusaam pole suuremat muutunud.
5) Eestlane otsib oma õnne metsast (häda, mure või teadmatuse korral jõudis eestlane alati metsa ning leidis sealt mingil moel oma probleemile ka lahenduse (kohtumine Metsavanaga, nõiutud kuningatütrega või mõne loomaga) = hädas olles läheb aus eestlane üksinda uitama "sinna kuhu tee viib". Eestlane laseb asjadel kulgeda ega hakka olukordi jõumeetodil lahendama nagu näiteks tegelased Nibelungide Laulus.

Ei kommentteja: