perjantaina, lokakuuta 12, 2012

Kus on rauaalune gaasiballoon-piprapihusti?


Ühest asjast ei saa ma aru. Miks ei ole SWAT-mehed ja igasugused politseinikud võtnud kasutusele -ja välja töötanud relva raua alla kinnitatavat pipragaasipihustit? Miks neil see balloon kuskil nööbitavas taskus on? Kõikvõimalikud rahustamisaktsioonid muutuksid sellise koostu abil palju turvalisemaks ja meeldivamaks. No võtame näiteks mingi tüüpilise suhtedraama, kus seltskond sõpru on hakanud viina viskama ja kahel neist tekib tüli, mille tulemusena haarab keegi kirve ja ähvardab kõik ette jäävad isikud maha tappa. Mida sina, kui politseinik, sellises olukorras peale hakkad? Krahmad kohe püstoli ja püüad bluffida? Või proovid objekti esmalt pipraga töödelda? Üritad vennikest lihtsalt maha joosta? Kobad käsikaudu oma taskuid ja teed kahte asja korraga -hoiad püstolit ja sihid piprapihustiga?

Olukord oleks palju mõnusam, kui lisaks taskulambile oleks relva küljes ka väike balloon piprapihustiga. Selle asemel, et eksinud kodanikule kuul jalga kihutada või värisevate kätega taskuid läbi patsutada, võid väikese näpuliigutusega rahustava piprasegu otse silma saata -ja olukord laheneb iseenesest ilma pidulisi liigselt traumeerimata...

Oleks vaja lihtsalt vastava otsikuga ballooni, mis suunaks balloonis oleva segu otse ette...Noh? Kus need TTÜ insenerid siis on?

8 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

http://www.firequest.com/exotic-shotgun-ammo.html konkreetselt sel lehel ei jäänud silma aga on ka gaasiga moon olemas

Mart Viljus kirjoitti...

TTÜ insener arvab, et see pole eriti hea mõte. "Lethal" ja "non-lethal" relvad tuleb jamade vältimiseks üksteisest lahus hoida. Tulirelvaga kellegi sihtimine on olemuselt surmaähvardus ja selles olukorras võivad inimesed (eriti alkoholi+ adrenaliini laksu all) üsna ettearvamatult käituda. Mõni laseb püksi, mõni hakkab särki rebima, mõni võib ka infarkti saada ja otsad anda, sest nad ei tea, kas torust tuleb kuul või gaas. Ärevas olukorras võib ka politseinik ise nupud segi ajada ja gaasisurtsaka asemel kuuli silmaauku saata. Tulirelv on tsiviilolukorras ikkagi viimane abinõu (umbes nagu riikidevahelises konfliktis tuumarelv) ja sellega pole vaja ilma _väga_ tõsise põhjuseta vehkida. Kirvega tüübi jaoks on väljatulistatavate elektroodidega taserid ja need peaksid meie korrakaitsjate arsenalis olemas olema

Anonyymi kirjoitti...

Gaasimoon on muidugi olemas, ent milline politseinik laeks enda salve kurjategijat kinni võtma minnes gaasimoona? Gaasimoon on mõeldud ikka tsivilistidele enesekaitseks (kui sedagi). Gaas ja tinamoon on ikka 2 erinevat väärtust mida ei tasu segi ajada.

Nipp selles ongi, et politseinik ei tea kumba tal vaja võib minna, kas gaasi või tina. Seega peaks ta suutma mõlemaga operatiivselt manipuleerida. Sama asi on ju taskulampidega -miks on relvaalused lambid swatimeestel nii popid? Küllap seetõttu, et pimedasse keldrisse pugedes on ohtlik ja ebamugav hakata taskus olevat lampi otsima.

asjadest

Anonyymi kirjoitti...

Mart, point ju selles ongi, et olukord võib olla taoline, kus "justkui" võiks juba paugutamiseks minna -aga tundub, et asja saaks lahendada ka ainult pipraga. Ja mulle tundub, et pahategija seisukohast pole vahet, kas raua all on balloon või mitte -kui olukord nõuab relva, siis on pipra kasutamine pigem nagu ema pai. Keegi ei keela ju kanda kaasas nö suurt pipragaasi, millega tegutseda juhul, kui tegemist pole eluohtliku olukorraga?

Vähemalt peaks selline võimalus olemas olema. TTÜ mehed peaks selle ära tegema ja jätma mõtlemise, "kuidas ja kas" teistele ;)
asjadest

Mart Viljus kirjoitti...

Insener-nõginina jääb oma arvamuse juurde ja jätab endale edaspidigi õiguse mõelda ka "kas ja kuidas" teemadel. Tulirelv ja pipragaas on liiga erinevad asjad (kasvõi juba töökauguselt), et neid oleks mõtet kokku traageldada. Kui asjal oleks jumet, oleksime juba ammu näinud kõigepealt ise kokkuteibitud aretisi ja neile järgnenud tööstuslikke variante. Kõige lihtsam oleks muidugi küsida mõnelt patrullpolitseinikult, kas tal oleks sellisest leiutisest abi. Samas, kardan et ka kehtivad tulirelva käitlemise/kasutamise eeskirjad välistavad sellise combo.

Anonyymi kirjoitti...

Mulle tundub, et ma teen selle combo ise ära (relvaseadus lubab igasuguseid toredaid lisaseadmeid va öönägemine). Jah, leiduri elu pole mingi meelakkumine. Mulle nagu meenuks, et kunagi näis ka lendamine suht ebavajalik olevat ;)

Uurime asja ja teeme ära...

asjadest

Anonyymi kirjoitti...

TTÜ insenerina jagan igati Mardi seisukohta.

Aparaat, mis võib tulistada, piserdada gaasi või mängida rahustavat muusikat, no ma eitea.

Pärast tuleb klaarida, et tahtsid tegelikult rüselejaid muusikaga rahustada, aga just nupule vajutamise hetkel keegi müksas kätt ja sellepärast ongi laibad pärast veel gaasiga ka üle piserdatud.

Anonyymi kirjoitti...

Heh. Hirmul on ikka suured silmad ;)

Ma ei näe suurt erinevust rauaalusel laseril ja taskulambil ning gaasiballoonil.

Sama hästi võiks karta, et ups -tahtsin ainult valgust näidata aga perforeerisin kogemata kogu seltskonna ära...

Me ju eeldame, et politseinikud ja swatmehed on arukad ja normaalse motoorikaga? Ega relvi ei võigi poolearuliste kätte usaldada.

asjadest