lauantaina, heinäkuuta 02, 2011

Laulu -ja Tantspidu oleks hea koht statistika tegemiseks

Käimasolev Laulu -ja Tantsupidu viis mõtted sellele, kui ma kuskil 2 klassis koolist pikemalt poppi tegin ja kurvalt poe vaateaknal olevat toidukraami silmitsesin.

Ilmselt on olemas tohutu hulk lapsi, kes ei pääse Tantsupeole lihtsalt selletõttu, et vanematel pole võimalik neid mudilaskoori või tantsuringi panna (kui neil vanemaid üldse on võtta). Või siis pole piisavalt raha, et last nädalaks Tallinnasse proovidesse saata. Või pole võimalik riiete eest maksta.
Ja isegi kui on, siis ehk peavad pooled mudilased tantsima ja laulma tühja kõhuga, sest neil on vaid 1 euro taskuraha?

Ja samal ajal käivad osad tited sundkorras aastas 3 x Tenerifel (tagasi tulles on veel rahulolematud, sest "basseinid olid rahvast täis ja ilm oli liiga palav").

50 000 lapse olemasolu ühel väljakul oleks sotsiaalametnikele lausa taeva õnnistus. Poleks midagi lihtsamat, kui paluda peale pidu lastel veel hetkeks kohale jääda ning esitada mõned lihtsad jah/ei küsimused millele saab käega märku anda:

1) Kes on käinud Tenerifel?
2) Kelle kodus esineb perevägivalda?
3) Kelle vanemad joovad?
4) Kes on söönud martsipanitorti maasikatega?
5) Kas olete saanud viimase 3 kuu jooksul uusi riideid?

Mõte on selles, et ilusa kirju võõba all võib peituda kurb ja ängistav reaalsus. Kuid ehk selgub just, et kõik on parimas korras? Seda, kas kõht on täis või tühi, suudab koolitatud kõrv muidugi ka üksnes laulu järgi kindlaks teha...

4 kommenttia:

osaline kirjoitti...

tegelikult hoitakse hulk lapsi hoopis karmi konkursiga peost eemal. tahtjaid on paraku märksa rohkem kui esinemisruumi.

Anonyymi kirjoitti...

Aa...jälle mingi uus ülekohtuliik, jah?! ma kardan siiski, et need tahtjad on pigem koorijuhid, kui lapsed ise. Kuigi...ega ma päris kindel ei ole.
asjadest

Anonyymi kirjoitti...

Ausaltöelda jäi su probleem mulle arusaamtuks.

Antud üritus ei ole minu teada mingi rikkurite pidu. Neid toidetakse ette ja taha normaalse söögiga. Tõsi on ka see, et sellele lisaks läheb kõvasti krõpsu ja burksiraha + muu mõtetu nänn. Põhimõtteliselt peaks olema teoorias võimalik tasuta osaleda, kui kohalik õppeasutus/kov kõik kinni taob - transa, eririided toitlustus jms. Ole ainult mees/naine, pea viisi ja ära m***se.

Asjadest kirjoitti...

Ega ma isegi probleemi täielikult ei hallanud. Tundus lihtsalt, et tegelikult varjutab seda kaunist pidu igapäevane karm reaalsus. Kuid ega sellepärast muidugi pidutsemata saa jätta.