torstaina, marraskuuta 03, 2011

Fotode vaatamine on kurjast

Leidsin hiljuti tänavalt ühe üpris mõtlemapaneva teksti (loodetavasti laen pildid peagi üles). Seal räägiti fotode mõjust inimesele. Ja tegelikult olen seda ka ise märganud, et fotodega on mingi jama (jah, ma tean, et kõik fotoaparaadiomanikud tahavad nüüd püsti tõusta ja hakata kõnet pidama fotograafia "maailma avardavast mõjust" ja "hetke jäädvustamisest" jmt kräpist, mis võib köita ehk hellahingelisi koduperenaisi kuid mitte neid, kes püüavad asjade sisusse tungida).

Mida te tunnete, kui vaatate vanu fotosid? Fotosid surnud inimestest ja kadunud linnadest (linnatänavatest)? Oled sa õnnelik, kui vaatad oma kadunud vanaonu pilti? Või mingeid muid pilte võõrastest inimestest, keda enam ei ole. Kes elasid 100, 20, 10 aastat tagasi.

Paratamatult esitad sa endale küsimuse -aga milleks see kõik? Milleks nad elasid ja milleks surid? Ja milleks nad tundsid rõõmu ja muretsesid? Kas pole see nüüd tagantjärgi vaadates kõik tühine ja asjatu eluraiskamine? Kõik see püüdmine mingi parema homse nimel...eneseteostuse või ideaalide nimel -kohati isegi naeruväärne oma lapsemeelsuses...

Ning hinges võtab maad kahtlus, et parem on olla lihtsalt vaikselt. Elada oma pisikest elu ja lihtsalt vaadelda -sest maailm käib oma etteantud rada ja sinu olemasolu mõju selles on vaid näiline. Et see on vaid enesepettus ja illusioon...
* * *
Ajal, kui fotograafiat veel ei eksisteerinud, selliseid arutelusid ei tekkinud. Inimesed ei näinud surnuid. Nad elasid pidevas olevikus, mis oli vaieldamatult tähtis ning isiklikku sekkumist vajav. Minevik ja tulevik sõltusid igaühe fantaasiast ning nagu teada -pole meie kujutlusvõime kunagi liiga hea. Seega võib öelda, et ilma fotograafiata olid inimesed õnnelikumad, sest ei vaevanud end küsimustega mida nad nagunii lahendada ei suudaks. Selle asemel elasid nad "täiel rinnal" ning tegid seda mida tegid -esitamata tobedaid küsimusi selle mõtekuse kohta (=sest puudus ajaline perspektiiv). Nad ei pidanud oma olemasolu minevikuga kooskõlastama...

6 kommenttia:

tomm kirjoitti...

Mul on üks sõber kes arvab täpselt sama. Kui sa küsid, siis võib ju veel targutada, et kellel raamatuid on tarvis. Elame ju ühes hetkes, kellel on vaja lugeda "Triumfi kaart" või... isegi mõnda religiooset raamatut (sa viitad blogiski ühele)?

Või see oligi intrigeeriv küsimus, et inimesed hakkaks väärtustama rohkem vanu jäädvustusi?

Minu meelest on foto kahes mõttes väga tähtis: kunstiline aspekt ja dokumenteeriv. Mõnel õnnestub need kaks asja veel ühte kaadrisse ka mahutada. Igatahes on ju tore vaadata midagi esteetilist naudingut pakkuvat ja ühtlasi tunnetada ajakõverat ning mõelda, mis vimkaga on elu kulgenud. Äkki on isegi inspireeriv - mõelmis kategoorias.

Asjadest kirjoitti...

Mnjah. Ega ma seda ei tahtnudki vist otseselt öelda, et fotod on põhimõtteliselt pahad. Kuigi -kes teab? Igatahes näib, et jätkuvalt kehtib ülus: kes lisab teadmisi, lisab valu.

Anonyymi kirjoitti...

/Ning hinges võtab maad kahtlus, et parem on olla lihtsalt vaikselt. Elada oma pisikest elu ja lihtsalt vaadelda -sest maailm käib oma etteantud rada ja sinu olemasolu mõju selles on vaid näiline/
Novot ja siis ühel heal hetkel mõtled, et miks ometi ma ei elanud kogu jõust, kogu intensiivsuse ja energiaga!? Miks end tagasi hoidsin ja arvasin, et sellel kõigel pole niikuinii erilist mõtet?
Paradoksaalne:)

Anonyymi kirjoitti...

No aga milleks elada "intensiivselt", kui see on mõttetu? See oleks ju jabur? Midagi samasugust nagu ehitada 30a maja, mis ehitamisest hoolimata valmis ei saa vaid hoopis laguneb?

Kas me peaks tegelema mõttetuga? Võibolla peaks...? Mul on selle asja kohta oma teooria.
Asjadest

Anonyymi kirjoitti...

Kardan, et elu lõpus hakkab kurb- olen vaid vaadelnud, mitte kogu jõust elanud...

Mul oleks hea meel kui sa selle ümber lükkaksid.

Asjadest kirjoitti...

"Kogu jõust elamine" pole ju ometi mingi eesmärk omaette? Ka Romeo Kalda elas intensiivselt ja kogu jõust -kuid oleks võinud pigem vaadelda.
Mulle tundub küll, et elu mõte pole intensiivsuses vaid järeldustes ja olulise mõistmises. Sest üldiselt on ikka nii, et elu lõpul ei mõtle sa mitte intensiivsusele vaid ühele või teisele seigale elus. Ja igal inimesel on need seigad olemas -hoolimata, kui intensiivselt ta elas. Võibolla on isegi parem, et pole mingeid sihitu intensiivsusega seotud häbiväärseid või mõttetuid seiku.

Ühesõnaga ma tahtsin öelda, et elada intensiivselt ja mõttetult on veel lollim, kui elada lihtsalt mõttetult.