tiistaina, huhtikuuta 17, 2012

Midagi on valesti läinud

Midagi on selle uksega väga korrast ära. Siin on kummaline loogikaviga. Uks kujutab endast ilmselgelt Paradiisi Värava allegooriat. Ent miks on see must? See ei ole loogiline. On päris kindel, et keskaegsed inimesed maalisid sellised uksed nii värviliseks, kui vähegi võimalik. Kas asjaolu, et uks on tuimalt mustaks jäetud (ja kõik taluvad seda!) ei ole märk sellest, et kaasaegne inimene ei esita enam küsimusi asjade tegeliku TÄHENDUSE kohta vaid usub end teadvad "mis see on"? Või arvab ta, et "mulle pole vaja värvilist ust, sest ma tean niigi kuidas asi on"? Või on see märk süüvimatusest? Uks on "lihtsalt uks" -ja parimal juhul üks kena pilt. Kuigi tegelikult pidasid puusepad silmas Ust Paradiisi. Ja kas pole nii, et samal moel vaatleme me kõike ümbritsevat -me näeme vaid "keni ja esteetilisi asju", ent mitte "mida need tegelikult tähendavad". Oleme nagu turistid kunagi.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Ma kardan, et põhjus on loodusseadustes. Valget värvi oli keerulisem teha kui mõnda muud ja teiseks valge uks määrduks väga kiiresti. Värvimatta jättes tõmbaks puidust uks enivei tumehalliks aga bakterite ja kulumise vastu on siiski mõtekas värvida.

Asjadest kirjoitti...

Mulle tundub, et põhjus on just see, et ei saada asjast aru. See uks peaks olema värviline mitte must või tavaline puiduvärvi. Karikas ja pesemisvaagen peaksid olema kuldsed, väädid rohelised ja papüürus roheline ja muu purpursinine ja punane. Ühesõnaga -võimalikult värviline. Sest kuulge, ega Värav Taevasse ei ole mingi laudauks (tegelikult võib muidugi olla, aga sellisel juhul on sellel oma mõte).