keskiviikkona, huhtikuuta 01, 2009

Sepik vs leib

Küsitluse "kas sepik või leib?" võitsid tasavägises heitluses sepikupooldajad 13 vs 11 häält. Vinge! Pooldan ka ise sepikut ja kohe räägin miks. Leiva ja sepiku vastuolu on tegelikult väga vana.

Leivapooldajad on klassikalised konservatiivid-protektsionistid-kapitalistid. Sepikumehed on aga pigem liberaalid-humanistid-ökofašistid. Võiks isegi väita, et sepiku valivad vasakpoolse mõtteviisiga inimesed -need, kes võitlevad kanade elamistingimuste ja kliimasoojenemise vastu. Liberalism on tegelikult muidugi väga ohtlik asi -näiteks pole üldse kindel, kas mitte just sepikupooldajad ei korralda koolides homopropagandat ja segadusttekitavaid paraade. Täitsa võimalik, et nemad on ka globaliseerumispoliitika algatajad ja toetajad. Lisaks sellele on nad ka muidu naiivsed ja usuvad igasuguseid demagoogiaid. Just sepikusööjad on teostanud ajaloo suurimaid ja verisemaid masimõrvu Venemaal ja Kambodžas. Samas on neil ka häid algatusi -näiteks naistele valimisõiguse saavutamine, relvastust piiravad kokkulepped ja pärisorjuse kaotamine. Samuti on nad igasuguste avangardsete lähenemiste pooldajad: tootedisain, kunst, mobiiltelefonid.

Leivavalijad esindavad eelkõige traditsioonilist konservatiivset maailmavaadet. Just leivasööjad pooldasid orjanduslikku korda, naersid välja naiste püksikandmise, võitlesid koolide ja tehnika vastu ning torkisid hangudega puruks esimesed hädamaandumise teinud kuumaõhupallid. Leivamehed pooldavad kuningavõimu ja impeeriumeid. Nad koostavad uurimusi, mis väidavad, et poolustel ei sula jää mitte inimtegevuse tulemusena vaid päikese aktiivsusest tingituna (ja neil võib olla õigus). Enamik leivapooldajaid usub, et kõik hädad saavad alguse tänu juutidele ja mustanahalistele. Ning nad on väga uhked, et neile maitseb just leib ja mitte sepik! Nad vaatavad halvakspanuga kõiki neid, kes leiba ei söö.
Tüüpiline leivasööja-mees on veendunud, et ta on Jumala poolt valitud käskija, kes on juba sünnipoolest teistest parem ja targem.

Sepiku ja leiva eripärana tuleks mainida ka seda, et sepik on universaalsem. Samas on leib palju väärikama mainega ja usaldusväärsem.

Sepiku ja leivasööjate vaheline heitlus kestab. Ehk saame ka kunagi näha, kuidas se lõpeb?

1 kommentti:

Asjadest kirjoitti...

Mul jäi lisamata, et teisalt leivasööjad on äärmiselt vaprad ja kohusetundlikud. Nad on valmis oma elu aadete nimel kaalule panema -näiteks nagu Soome Talvesõjas. Talvesõda oli selge leivameeste võit kommunistlike sepikusööjate üle. Pole kahtlustki. Selles suhtes tuleb leivapooldajaid igati kiita, et nad muretsevad rahvatraditsioonide jätkumise jmt pärast. Laulu -ja Tantsupidu on sisuliselt leivasööjate üritus...