keskiviikkona, joulukuuta 09, 2009

Urmas Sutropi loeng eesti keele arengust ja päritolust

Huvitav: http://vikerraadio.err.ee/helid?main_id=1256131

1) eestlased pole end kunagi nimetanud maarahvaks ega kasutanud mõistet "maa keel". Tegemist on sakslaste leiutise ja laenuga.
2) eesti keel ja rahvas pole kunagi "saabunud idast" (Uuralitest). Ugrilased saabusid lõunast ja edelast ning kujundasid oma keele "sündmuste käigus".

8 kommenttia:

andry kirjoitti...

aitäh, põnev

Anonyymi kirjoitti...

mingid geeniuuringud on näidanud , et eestlased ei ole õiged ugrilased ka, meie geenid on rohkem sarnased lätlastega e siis baltlastega. pole võimatu, et oleme kohalike ugri hõimudega segunenud ja nende kultuuri ja keele omaks võtnud. igasugu asjad on võimalikud.

loonatalu

wr kirjoitti...

3) Eestlased pole kunagi muistset vabadusvõitlust pidanud. See on Läti Henriku suveöö unenägu.

4) Eestlased pole kunagi eesti keeles rääkinud. Tegelikult suri eesti keel juba 1000 a eKr välja, ja nüüdsed eestlased räägivad tollast rapla keelt.

Jne, jne.

Teame, teame ammu neid ideid, et kunagi valitsesid Euroopat soomeugrilased jne. Minu teada pole midagi tõestatud. Seni tuleb arvestada, et 90% sugulusrahvastest elab Uuralite kandis ja selle tagagi. Vähemalt on tõenäoline, et keel on sealt pärit, olgu genofondiga, kuidas on.

ilves@metsas.ee kirjoitti...

sutrop ei peaks eesti keelest ja eesti keeles rääkima mitte sõnagi ja mitte kunagi

Punane Hanrahan kirjoitti...

Harva kui ma metsailvesega nõus olen, aga täna on see päev:)

Asjadest kirjoitti...

Väga huvitav. Kas Sutrop on siis ebapädev või? Järsku ta lihtsalt vahendas tõsiste keeleteadlaste teooriaid, mis?

Mis puutub seda, et sugulasrahvad elavad Uuralites, siis...nad võisid sinna ka kuidagi teistmoodi sattuda.

Järsku käis protsess hoopis sedapidi, et läänemeresoomlased jäid pesitsema Läänemere äärde, ja osad aktivistid matkasid koos mammutitega Siberisse ja Uuralitesse? Miks mitte?

notsu kirjoitti...

Ma arvan, et Sutrop ei tohiks sõna võtta keelekorralduse teemal, sest siis tuleb tal suust igasugu imesid välja, aga keeleteaduse koha pealt on teine lugu.

notsu kirjoitti...

PS kui uskuda Dnepri-äärse algkodu teooriat, siis rändasid ühed sealt põhja Läänemere äärde, teised ida poole... ja kui Künnapit, Wiiki ja Pusztayd uskuda, siis olid nad juba seal Dnepri ääres eri geno-ja fenotüüpi ja rääkisid puhtpraktilistel kaalutlustel mingit ühist pidžinit, iga hõimuke veidi erineva aktsendiga.