tiistaina, elokuuta 21, 2012

Kas intellektuaalid mängivad maal talupidamist?

Mingi huvitav nähtus on Eestis tekkinud. Viimasel ajal on telekast näidatud mitmeid saateid, kus noored ettevõtlikud linnainimesed on kolinud maale ja peavad seal nö talu. Käivad üksteisel külas piima ja jahu toomas, karjatavad üksteise lapsi, küpsetavad leiba ja elavad ka muidu ökoloogiliselt vastutustundlikult oma palk -ja põhumajades. Tuntav enamus neist rõõsadest punapõsksetest maanaistest, kes kasutavad oma lastel vaid marlimähkmeid on kunagi käinud Tallinna Ülikoolis. Uue põlvkonna stiilselt riietuvad maamehed on tihtipeale õppinud aga ärijuhtimist või pillimängu. Mõnel tublimal asunikul on majapidamises kanad või paar lammast. Kuid NB! -kellegil pole lehma ega siga! Keegi ei külva 100 ha rukist ega rapsi. Keegi ei tee loomadele talveks 100t tonni silo. Keegi ei oma laiu ülestöötamist nõudvaid metsamaid...

Selle liikumise psühholoogiline piir kulgeb ida-lääne suunas Viljandist lõuna pool (ilmselgelt on siin tegemist Viljandi Kultuuriakadeemia mõjuga).

Tekib küsimus kuidas on taoline hõlpelu võimalik? Kust noored maainimesed raha saavad?

Kuid siin peitubki kaval nipp. Noored maanaised kirjutavad "projekte" ning hangivad raha erinevatest fondidest. Normaalsest tööd nõudvast talupidamisest on asi kaugel. Võimalik isegi, et ökoloogiline eluviis on linnarahva poolt kinni makstud lõbu...

3 kommenttia:

Lumivalgeke kirjoitti...

Lisaks on ökoloogilisest eluviisist asi tihtipeale üsna kaugel. Mina ei viitsi küll nägu teha, et ma siin maal mingit öko-asja ajan. Isegi koerad söövad krõbinaid edasi, marlimähkmetest ja muust jurast rääkimata. Aga on populaarne rääkida ökost ja marlimähkmetest ja 5 aastani rinnapiimast toituvatest lastest ja platsenta sissesoolamisest ja ärasöömisest jne. See on trendikas. Isegi Cosmo pidavat promoma maaidülli ja ise endale söögi kasvatamist. Pole ammu juuksuris käinud, niiet pole ka Cosmo ammu näppu juhtunud, kinnitada ei oska. Aga see on pop ja noortepärane küll, mängida maaelu, jättes raskema, tootmisega seotud külje vahele. Tagasi juurte juurde, aga postmodernistlikus ja kosmopoliitses võtmes. Iga põlvkond elab selle mingil kujul läbi, mul on tunne:)

Asjadest kirjoitti...

Sa Lumivalgeke peaksid ennast kiiresti kuhugi maakonnalehte kolumnistiks möllima ;)

Muidu on jälle mingi mõttetu ressursi raiskamine. Keegi peab ju inimestele lõpuks ometi aru pähe panema!

Lumivalgeke kirjoitti...

Maakonnalehtedel ei ole kolumne:D Seal on sünni- ja surmakuulutused ja info selle kohta, kuidas ja kust PRIA toetusi taotleda ja valimisvõitlus, kui valimised on ukse ees. Ja juubeliõnnitlused kõige eakamatele elanikele. Et kui oled ikka 90seks ära elanud, siis näed oma nime ajalehes ka:)