keskiviikkona, lokakuuta 14, 2009

Miks Eesti Riik ei leia ega rakenda oma geeniuseid?

Tekkis arutleu Eesti suutmatuse üle oma geeniuseid riigi huvides rakendada. Üks neist on Tartu Jaan, kes peab hetkel postiljoni auväärset -ent vähetasuvat ametit.

Jaanil on Tartu Ülikooli bioloogia ja geenitehnoloogi haridus. Mees õppis lugema kahe aastaselt. Jaan on lugenud ja teab rohkem, kui ükski Tartu Ülikooli lõpetanud isik, keda ma isiklikult tunnen (ja neid on palju!). Tegemist on kõndiva entsüklopeediaga. Tartu Jaan võib sulle üksipulgi ära seletada kardaani väändemomendi arvutamise põhimõtted ning sama soojaga anda ülevaate viimase aja avastustest tumeda aine vallas.

Ainus Jaani nõrk külg on tema oskamatus karjääri teha ja esile tükkida.

Kuid Jaani puudustest palju hullem on asjaolu, et Eesti Riik ei leia selliseid mehi üles -et rakendada neid ühiskonna hüvanguks ja tuluks. USAs istuvad sellised mehed nagu jaan sügavates keldrites ja murravad vaenlaste sõjalisi koode või konstrueerivad uusi raketimootoreid.

Meie Jaan veab aga posti...

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

ja kindlasti selliseid tublisid eesti mehi nagu Jaan on ilma peal üpris palju laiali...

Asjadest kirjoitti...

Ma olen päris kindel, et on. vahel on neil küljes küll ka mõni väike viga -näiteks nõrgad sotsiaalsed oskused. Kuid see ei tohiks olla takistus, et neid õigetes ülesannetes rakendada. Bill Gates on näiteks samuti kergelt autistlik, aga ta on leidnud oma nišši ja on seal täitsa edukas. CIA ja FSB on samuti selliseid analüütikuid täis, kes ei oska lipsusõlme siduda kuid arvutavad käigult integraale.