tiistaina, lokakuuta 19, 2010

Eesti tugevus on detailides

Viimasel ajal on ajakirjanduses esinetud taas intensiivselt igasuguste üldistavate mõtete ja loosungitega. On tehtud etteheiteid ja on vibutatud näppu. On antud juhtnööre kuidas elada ning mil moel mõtelda. Ning peamine on soovitus teha nii nagu "ülejäänud arenenud Euroopa riigid teevad". Olgu siis jutt palgaarmeest, sookvootidest, homoabieludest, sisserändest, moslemitest või millestki muust.
Aga see on ju imelik. "Teha nii nagu kultuurrahvad teevad" on paras nonsens, sest sellise loogika alusel oleks eestlastest saanud ajaloo näitelaval jõhkrad imperialistid, mõrvarlikud kolonistid, hoolimatud agressorid, innukad natsid-kommud-fašistid, tublid inkvisiitorid jmt. Eestlased oleks pommitanud, gaasitanud, piinanud, küüditanud ja lagastanud võrdselt ülejäänud kultuurse Euroopaga.
Nn Euroopa kultuurrahvad on läbi ajaloo paistnud silma vaid ebastabiilse maailmavaate ja vale suhtumise poolest.
Miks peaks selliseid sotsiopaate imiteerima?
Pigem vastupidi. Kõik loosungid ja üleskutsed tuleb lahti urgitseda ja vaadata, mis on nende TAGA. Sest on lapsik võtta skisofreeniku iga uut mõttevälgatust tõe pähe.
MEIE ju teame, et väikese konnatiigi rohelise pinna all võib olla hoopis teistsugune maailm. Meie ju ei usu seda, mida näeme. MEIE mõtleme ise...

Ei kommentteja: