sunnuntaina, joulukuuta 12, 2010

Amoraalne Nääripuu

Ma ei saa sellest aru, miks ehitakse normaalne jõulukuusk ära nagu mingi "lõtvade elukommetega nääripuu"? Kas nii on tore või? See ongi ilu vä?
* * *
Ja üldse. Ka jõulud ise kipuvad amoraalseks kujunema. Inimesed on taas hakanud igasugust kahtlast saksalikku jõulu-kraami varuma: verivorste, kartuleid, sealiha, hapukapsast, moosi, mandariine jmt. Mõned agaramad valmistuvad isegi sülti keetma. Päris hirmuäratav -eriti, kui arvestada, et enamus sellest kokkuahnitsetud kamast on juudi traditsioonis täielik pühaduseteotus. Kes ei usu, võib piiblist üle kontrollida -me ei leia ainsatki kohta, kus Jeesus oleks koos jüngritega süüdimatult sealiha ja verivorsti vohminud.

Seega, kui on soov tähistada tõelisi jõule, tasub loobuda kombest praadida totraid Preisi Vorstikesi ning teha hoopis midagi IDAMAIST. Näiteks võib tellida jõululauale head India toitu. Teravaid carrykastmeid, krõbedat lambaliha ja tulist brokkolit kanaga. Võib ka sünagoogist korralikku koššertoitu tellida. Igatahes mitte seda sakslaste vaimusünnitist!

Pealegi on sakslased Eesti aladel tihtilugu käitunud nagu mingid lupardid. Ja nüüd sööme siis nende väljamõeldud hapukapsast? See on ju alandav! See oleks sama, kui kukkuda jõuluajal ennastunustavalt pelmeene ja boršisuppi sööma! Igaks asjaks olgu ikka oma aeg...

5 kommenttia:

Lumivalgeke kirjoitti...

Mis laimukampaania see siis nüüd on siin?!? Mina sellist pornograafiat elusees oma lossi ei lubaks! Rääkimata tõigast, et Lumivalgeke ei ela lossis, vaid kenas metsaonnis seitsme väikest kasvu mehe, Bamby ja paari libahundiga.

Kuna see talvine pööripäev ehk jõul jõumeetodeil märtsis sündinud Jeesuse sünnipäevaga seostati, siis nii lihtsalt on, et eestlased söövad juudi nimega pühal eestlaste toitu. Ahjuliha, verivorst ja kapsas ei ole kohe kindlasti mitte sakslaste pärusmaa, täitsa eestlasele omane toit aegade algusest peale. Erinevalt curryst.

Iga kingsepp jäägu oma liistude juurde, juudid söögu mida iganes juudid söövad, sakslased lasku hea maitsta oma frankfurteritel ja õllel ning eestlane varugu korralik talverasv naha alla ahjuseast, verivorstist, ahjukartulist ja praekapsast. Curry ja pelmeenid püsigu seal, kus nende koht. Heaga.

Asjadest kirjoitti...

Nüüd sa paned küll mööda. Kartulid, verivorst (üldse igasugune vorst), hapukapsas on raudkindlalt sakslaste maaletoodud menüü. Eestlased närisid sinnamaani naerist ja kaalikat, keetsid jahukörti ja suitsutasid liha. Eestlastel polnud ahjugi, kus mingit sealiha teha kuni sakslased seda neile ei tutvustanud. Vorstist ja -sellisest keerulisest keemilisest protsessist nagu hapukapsas -rääkimata.

Ja jõuludega on täpselt nii, et kuna neid tähistatakse siis kui tähistatakse -mis ei tee sellest karvavärdki vähemkehtivat sündmust -siis tasuks ikka süüa seda mida asjaosalised sõid. Oleks kuidagi tõelisem. Sest ka näiteks Rootsi iseseisvuspäeva tähistades sööme me ikkagi seda vastikud kuivatatud ja siis keedetud kala, mis haiseb vastikult kuid on siiski osa traditsiooni.

Sellesmõttes ongi jõulud devalveeritud, et süüakse igasugust saksa rämpsu ja tegeletakse kõikvõimalike kõrvaltegevustega.

Asjadest kirjoitti...

Kusjuures -miks sa arvad, et jõulude tähistamine jõumeetodil ära tehti? Ega sa ometi usu seda ärkamisaegset juttu, et mõõgavennad olid suured usukuulutajad?

Mu arust on mingid kaevamised just tõestanud, et ristiusu levik oli umbes nagu euro tulek. Et kui omad jumalad vedasid eestlaseid alt, siis pöörduti loogiliselt tugevama jõu poole -kelleks oli teadagi katoliiklik Kuningas Kristus. Ei tasu rüütleid süüdistada. Nemad tegid vaid seda mida nad olid õppinud -sõdisid, röövisid ja tapsid. Täpselt sama moodi nagu eestlasedki. eestlaste suurim viga oli lihtsalt nende rumal euroskeptitsism. Oleks nad paremini poliitilist olukorda taibanud, oleks nad ise kristuse sõduritena Vadjas ja Latgalis paganaid kasti löönud. Eestlaste ainus krakk oligi see, et nad olid üleeuroopalise poliitika jaoks piisavalt lollid.

Lumivalgeke kirjoitti...

Esiteks olen ma folklorist (loe: tean natuke iidsete aegade kommetest) ja teiseks olen ma poole vinnaga religiooniantropoloog (loe: tean, kuidas rist Maale tuli). Niiet ei ole vaja vaielda;)

Kui jõul on aktsepteeritav, siis olgu parem saksa toit ka - sest kes see muu selle jõulu siia tõi kui seesama, kes uued toidud. Kartul on veits hilisem nähe tõesti. Puhtalt selle pärast, et see tuli Mikimaalt ja kuni Euroopa meresõitjad sinna jõudnud ei olnud, ei olnud seda mandrit teatavasti olemas. Siga sõi eestlane küpsetatult juba siis, kui sakslane alles õppis õlut pruulima. Ja nii halvasti vanadest aestidest ka ei maksa arvata, et neil ahju ei olnud - siinsetel poolpolaarsetel aladel! Saks tõi siia kultuuri, tuli oli meil juba olemas:D:D:D

Üleüldse räägid Sa endale vastu. Mismõttes sisse toodud saksa asi on halb, aga sisse toodud juudi asi ei ole halb? Või India või Hiina? Ordnung muss sein! Oma mõtetes ka.

Anonyymi kirjoitti...

Saksa toidul pole ju jõuludega seost. Ei asukoha, ega kommete poolest.

Risti maaletoomisest ei või aga keegi teada muud, kui ürikud, kriitikud ja väljakaevamised räägivad.

asjadest