keskiviikkona, huhtikuuta 23, 2008

Eestlane on Venemaal hädas


Ma lausa pean kopeerima siia oma tädipoja elektronkirja, mis ta Venemaalt saatis. Ärgem pahandagem tema "kristlikus kõrgstiilis" sõnavara jmt pärast vaid tajugem asja traagilisust ja mehe sangarlikkust.
Kiri ise:
____________________________________________________________________
Tere jälle siit Venemaa avarustest!
Jumala suurest armust on Lenini Memoriaali evangeelne projekt siiski liikumas samm sammult edasi. Esimesele näitlejate valimise kohtumisele tuli vaid 10 inimest. Kuulutasime välja n.ö. üldmobilisatsiooni ja teisel kohtumisel saime juba enamuse rollitäitjaid kokku. Saali rendilepingu saime ka lõpuks paberile.
Vahepeal oli memoriaali direktor vahetunud ja seetõttu tuli mitmeid dokumente ümber teha. Minul ja tütrel(kes samuti on Eesti kodanik) on seoses elamisloa saamise ja uuele aadressile misjonimajas ümberregistreerimisega tükk tegu. Kõik erinevad instantsid on üle oblasti laiali ja nende vastuvõtuajad piiratud.Samuti seoses aadressi muutusega oli auto vaja arvelt maha võtta ja uues kohas registreerida. Samuti on euroload vaja vene omade vastu vahetada ja teooriaeksamid uuesti teha.
Sõitsin neljapäeval Chadovkasse kus tulevase misjonikeskuse maja asub, et üks tõend võtta. Selgus et vajalik inimene oli selleks päevaks ära sõitnud. Jäin siis ööseks ja sain reedel tõendi kätte ja vaja oli sõita üle 100 km passilauda teises linnas et oma registratsioon passi saada. Mööda katkiseid küladeid kihutades ja õiget teeotsa otsides et õigeks ajaks kohale jõuda sattusin metsatee peale ja otsustasin tagasi liikuda. Jäin kõigepealt kännu peale kinni ja siis mudasse. 4 tundi üritasin autot välja saada kuid siis hakkas sadama ja maa läks mudaseks ja lootus kadus. Kõmpisin tagasi lähimasse külasse ja sain traktori abiks. Kahjuks sai masin üksjagu kannatada. Iroonia on veel selles et olime plaaninud auto maha müüa et olulisi finantsilisi vajadusi täita. See oli meie viimane lootus ise nende vajadustega toime tulla.
See suvi on meil tõsised väljavaated heaks tööks misjonipõllul. Seda enam et reaalne abi on meeskondade näol Eestist tulemas. Samas oleme ise hädisemas olukorras kui iial varem. Nii vaimses kui füüsilises mõttes. Kõik on nii viimase piiri peal. Pidevalt eesliinil olemine ilma jõudude ja varustuse uuenduseta on üsna riskantne. Ja asi pole selles et meie ei tahaks kõrvale tõmmata ja Eesti tulla, vaid kuniks me pole oma dokumente ühele poole saanud siis me lihtsalt ei saa tulla. Oleme selles osas omalt poolt teinud kõik võimaliku ja mittevõimaliku.
Õnneks on Issand oma armust meile siiki läkitanud inimesi kes meid on teeninud ja kinnitanud ja sain see aasta ka evangelistide ja misjonäride kohtumisest Moskava lähistel osa võtta.T.L.Osborni mantlipärjad Kevin ja Leslie McNulti on olnud nende kohtumiste eestvedajad http://www.tent100.com/ Oleme osa sellest ülemaailmsest teenistusest ja visioonist. Meil on ka vastutus teatud projektide koordineerimisel. Samas on meie esmane vastutus meie regiooni töö ja nüüd on koht kus tagasiteed ei ole ja vaja on avanenud ustest sisse minna ja selleks suveks plaanitud tööd peavad saama tehtud. Oleme piisavalt kõrget hinda maksnud et sellesse kohta jõuda ja teie olete meiega alati kaasas olnud palvete ja toetusega. Kuigi siin oleme füüsiliselt justkui üsna üksi siis ometi oleme üheskoos tegemas seda tööd.
Chenja on vaatamata oma seisundile pidevalt suureks abiks. Meie siinne lähedane kaastöötaja Viktor on hetkel Eestis Johannes Kudrini misjonikoolis. Eestist on meeskond tulemas Juuniks ja Juuliks meile appi. Plaanime siis põhiliselt mööda maakohti teenida. Kuna viimane info on et nad tulevad ilma mikrobussita siis seda enam on meil vaja oma auto alles hoida ja remontida et saaksime liikuda.
Üks sõber andis mulle idee et peaksin tegema nimekirja asjadest mis mul vaja on. Üritan lähiajal sellise nimekirja teha. Ma ise mõtlesin et mul oleks palju lihtsam teha nimekiri asjadest mis mul olemas on.Seniks töökat ja viljakat lõikusaega kõigile ja suuri võite Issandas!Kaido perega UljanovskistFotod: meie ustav kaastööline, auto Volga(mis töötab gaasiga ja seetõttu on vägagi ökonoomne) Chadovka külas allika ääres, metsas mudamaadlust harrastamas
____________________________________________________________________
Lisaksin omaltpoolt nii palju, et Kaido-poiss, kes nüüd seal Venemaa mülgastes sumpab, elas enne prisket elu Rootsi Kuningriigis. Nii et igatahes nüüd ta teeb midagi -mitte ei tarbi lihtsalt...

13 kommenttia:

loonatalu kirjoitti...

kuda need eesti kiriku müügimehed nii viletsalt elavad. ameerika omad suplevad küll rahas. ei tea kas ameerika kirikud maksavad iga hinge eest suuremat tasu ?

Anonyymi kirjoitti...

Kuule, ära tuututa seal. Mees teeb mida süda käsib ja õigeks peab -ja ei ole meie kobiseda, on see müük või mitte. Lõppudelõpuks ei lähe keegi sellistes tingimustes lihtsalt "müüma ja reklaami tegema". Siin on suuremad hüved mängus, mu noor sõber! ;)
asjadest

loonatalu kirjoitti...

nooo, aga müügimeste avangard tegutsebki tavaliselt rasketes tingimustes.pealegi müük on see igal juhul, olgu siis tasud või hüved millised tahes.

Anonyymi kirjoitti...

Mida ta siis müüb? Ja mis kasu ta sellest ise saab?
asjadest

Mulle käib tegelikult pisut pinda selline sildistamine. Näib et viimaselajal on ilmunud terve hord "inellektuaalseid vasakpoolseid öko-fashiste-liberaliste", kes igat kristlikku ilmingut nähes ohkima kukuvad (Kaido-poiss on loomulikult suhteliselt ekstreemne tegija). Hakatakse kisama midagi ristiusu toomisest tule ja mõõgaga jmt klisheelikku joga. Moraali ja eetika asemele pakutakse vaid seisukohta, et inimene ISE on tõe kriteerium ja ainus tõeline elu mõte on prügi sorteerimine ja korduvkasutusega mähkmete vihkamine. Oleks veel, et pakutaks välja ming universaalne moraali-idee...-aga ei! Lihtsalt mingi ebamäärane arvustamine ja sildistamine.
Aga minumeelest jääb sellest ikka nagu väheks...

Anonyymi kirjoitti...

müüb oma ja oma sekti vaateid ja uskumusi ja saab tasuks sooja koha jumala lähedal ja soosingu. minu jaoks vahet ei ole, kommunism, fašism, ökoism, maausk, budusm, islam, kristlus, ühed ideoloogiad kõik. inimesed uskugu mida ja keda tahes, aga kui nad hakkavad oma usku ja ise ennast "õigemaks" ning paremaks pidama. vot see mulle enam ei meeldi.

aa

Anonyymi kirjoitti...

Et siis mida? Peaks uskuma seda mida õigeks ei pea või?

Sellise filossoofiaga ei saaks isegi lastele midagi nö eluks vajalikku õpetada. Sest see oleks oma arvamuse pealesurumine -pealegi veel jõupositsioonilt. Ja üldse -mis õigus on kellegil teha mulle reegleid, et ma ei tohi (moraalsetel kaalutlustel?)seda või teist? See on ju kah oma usu pealesurumine?
Ja ma ei saa tõepoolest aru mida halba siis kaido-poiss venemaal oma veendumusi tutvustades teeb? Mida ebamoraalset või kuritegelikku? Eriti arvestades seda, et mingid muud inimesed levitavad kordades kahtlasemaid sõnumeid? Võiks siis kah kohe sõna võtta, kui keegi midagi räägib mida ta arvab õige olevat!
asjadest

loonatalu kirjoitti...

reede meie saates oli isa ja kaks poega tallinna ukraina- kreeka katolikust kirikust. väga lahedad tegelased. vana rääkis, et palvetab iga päev looduse eest. veel rääkis, et kui kirikusse tuleb inimene murega, siis paneb ta tema käsitööd nokitsema, sest ei oskavat teistmoodi inimese mõtteid puhastada ja mujale viia. ei mingit oma usu propageerimist. veel jahvatavad nad kirikus ise käsikiviga jahu, teevad kaltsust paberit, kõik oma maalid on nad ise teinud. vägev seltskond.

Anonyymi kirjoitti...

No jah. Aga mis siis? Mul vanaema tegi ise kanasulgedest patju ja piimast juustu. Aga keegi ei ölnud, et oi kui lahe -nii vaimne!

Mis puutub veel Kaido-poissi, siis ei ole ma rääkinud ju sellest kuidas ta kohalikele venelastele ja juutidele riideid ja toiduabi orgunnib või vanainimestele puid lõhub, et need talvel ära ei külmuks. Ei ole need asjad nii ühesed seal...-ei ole nii, et usumehed tahavad aiva taevasse saada ja teevad siis teisi aidates jumalaga äri. On olemas ka sellised mõisted nagu inimlik kaastunne ja tunne, et peab teisi kuidagi praktiliselt aitama. Ja küllap selleks kaido-poiss seal venemaal viletsust kannatabki, et oma eluga midagi mõtestatut teha -mitte lihtsalt kiidelda, et ma olen nii vaimne, nii vaimne...
asjadest

loonatalu kirjoitti...

uskuma peab ikka seda mida õigeks pead.
ma räägin lihtsalt oma seisukohast ja kas see on väär või õige see on ükskõik. ma võin oma usku teistega arutada, aga ma ei pea seda mingiks tõeks ja õigeks usuks, ega arva, et teised peaksid seda sama uskuma, et siis on neil parem, lihtsam, õnnelikum ja et nad saavad parema koha jumala aujärjel. ma ei pretendeeri, et minu usku tuleks koolis lastele õpetada jne.
religioonid ja ideoloogiad ei ole eluks vajalikud. inimkond on saanud väga pikalt nendeta hakkama ja saab ka tulevikus. meil on küll religioonid aga kas inimene on olemuselt parem, vaevalt. lastele tuleb tõesti õpetada kuidas toime tulla, kuidas liigelda, kuidas käituda, kuidas arvutada, mis moodi toimib füüsika ja keemia, kuidas sõita autoga ja jalgrattaga, kuidas abistada hätta sattunuid, kuidas kaitsta ennast, oma peret ja riiki, kuidas ujuda, kuidas tervislikult toituda, kuidas vähem sodi endast maha jätta, ajalugu, et saaks sealt kogemusi, kuidas käituda tulekaju korral, kuidas päästa uppunut jne. need on argised asjad, mis on vajalikud ellu jäämiseks.

loonatalu kirjoitti...

ma ei tunne kaidot ja ega tea ka motiive. aga vaevalt ta sinna läks ainult vanainimesi ja vaeseid aitama. eesmärk on ju ikkagi oma sõnumit võimalikult paljudele levitada.
valge inimene läks aafrikasse, ka metslastele oma religiooni levitama ja neid tsiviliseerima. Kuhu aafrika jõudnud on ? Inimeste massiline vohamine, toidu abiga on sündivust veelgi tõstetud ja probleemi süvendatud. Katoliiklased keelasid preservatiivi kasutamise, nüüd vohab aids ja rahvas peab nappide ressursside pärast sõdima. Võõrad kombed mis toodi, on ajanud rahva olemuslikult segadusse, juuakse kärakat nagu loomad. See, et nad seal mõne kooli ja haigla avasid ei korva seda segadust, haiguste levikut ja sõdasid, mis on seotud üle rahvastatusega. Vot selle pärast mulle igasugu ideoloogiate levitamine ei meeldigi.

loonatalu kirjoitti...

kaido on kindlasti tore poiss ja aitab seal kindlasti paljusid.
aga mis me siin vaidleme, ega me kumbki ei tea asjadest midagi. tule parem sitaveo talgutele. saab vaimu puhata ja puhast sööki. ihu saunas kasida ja õlut juua.

Anonyymi kirjoitti...

Millal sitta vead? Anna aeg teada, ma hakkan kohe pakkima...
A mida sitaveol vaja on üldse? Mis riistad-värgid ma kaasa võtan? Sul vigel on anda või? Ja kas panen ülikonna või kõlbab selline tavaline päevasärk?
asjadest

Anonyymi kirjoitti...

kuna sitavedu on talupojal püha toiming siis tuleks ikka lips ette panna.
tahaks vedada 03.mail. viglad on olemas, kaasa mingid tööriided.
loonatalu