maanantaina, maaliskuuta 31, 2008

Hansapanga lillega krediitkaardist


Ma unustasin oma krediitkaardi pinni ära ja läksin uut tegema. Ja seal teller pakkus kahte kaarti -sellist lillega punast ja siis seda sinakat. Ja lisas et: "seda lillega te ilmselt ei soovi...?" . Mille peale ma muidugi läksin jonni täis ja teatasin, et ei -ma soovin just seda punast lillega (asi on selles, et punane kaart paistab rahakotis hästi silma). Teller läks pisut elevile ja asus midagi arvutiga majandama. Midagi tal seal ei õnnestunud ja ta kutsus veel ühe naistelleri omale appi.
Uus Naisteller ja Esimene Teller arutasid midagi ja Esimene Teller teatas uuele, et "ta soovis seda punast kaarti". Mispeale Uus Naisteller lõi mulle pilgu kohe peale ja vaatas mind pikalt ja väljakutsuvalt -justnagu andes mõista, et: "on see võimalik...mis mees te selline olete...nii ei tehta...-see on ju punane lillega krediitkaart!!!".
Seda kõike lugesin ma sekundi murdosa jooksul loomulikult ta kõnekast pilgust...
Ühesõnaga -jutu mõte on selles, et -mulle tundub -et naised kipuvad nendest paljusõimatud soorollidest kohati kõvemini kinni hoidma, kui mehed. On ju mehed lubanud naistele ajaloo jooksul igasuguseid atraktiivseid vabadusi: valimisõigust, püksikandmist, karjäärivõimalust jmt. Miks nüüd siis korraga on nii imelik, kui mees valib punase lillega krediitkaardi? See paistab ju hästi rahakotis välja? Või öeldagu siis kohe, et neid punaseid ei tohi valida...
Ja üldse -mis see telleri asi on mind pika pilguga vahtida? Mh? Tegelegu oma arvutiga parem...(ilmselt nad msnivadki omavahel, et näe -mingi imelik mees valis just lillega kaardi...-et hea nali).

4 kommenttia:

Ingelsilm kirjoitti...

mulle meeldib seda blogi lugeda.
alati on midagi naljakat.
alati on midagi mõtlemapanevat.
ja nii mõnigi kord on selliseid väljendeid nagu: "On ju mehed lubanud naistele ajaloo jooksul igasuguseid atraktiivseid vabadusi".

sellised avaldused on naiste suhtes väga lugupidamatud, solvavad ja lausa alandavad.
miks on naised alaväärsemad kui mehed?
miks on naised samal pulgal lastega, kelle eest tuleb otsustada ja kellele tuleb luba anda teatud asjade tegemiseks?

see kommentaar ei ole kuri ega vihane. see on kurb ja murelik. me oleme üks ja sama liik, aga üks sugupool on haaranud võimu teise üle.

kas sa oled lugenud virginia woolfi esseed "oma tuba"? kui ei ole, siis palun tee seda. paneb mõtlema.

Anonyymi kirjoitti...

Heh, siin on tegemist kohutava eksitusega!

Ülalpool tsiteeritud mõtteavaldust ei peaks lausa surmtõsiselt võtma. Ja ma olen kaugel sellest, et arvata, et valimisõigus vmt on naistele liiast jne.

Samas on see ajalooline tõsiasi, et kõik need "atraktiivsed õigused" on saadud suhteliselt tühja koha pealt. Sellesmõttes tühja koha pealt, et oli aeg, kui valimisõigus naistele kõlas iga mehe jaoks kui tõeline absurd. Lihtsalt ajad olid sellised.

Seda ma just silmas pidasingi, et ka naised võiks aru saada, et mehed ei pea ainult halle pankakaarte valima. Et on ka muid võimalusi teoreetiliselt. Sest, kui naine arvab, et mees peab tingimata vaid halli pangakaardi valima siis on see sama tark, kui mees arvaks, et naise koht ongi köögis.
Aga seda me ju ei arva? Või arvame?Mh?
asjadest

Ingelsilm kirjoitti...

ma arvan, et nii nais- kui ka meessugupoolte hulgas on taolisi isendeid, kes hoiavad kinni stereotüüpidest, mis sajandite jooksul välja kujunenud. nii on lugu sinu punase pangakaardiga.


ja see on üksnes hea, et tegemist on kohutava eksitusega :)

aga tõesti. loe woolfi, mis on kirjutet 20. sajandi alguses, kuid hämmastavalt palju võib leida sealt ka äratundmisi.

kasutu fakt nr.1: eesti esimeseks feministiks peetakse eduard vildet.

loonatalu kirjoitti...

tegelikult ongi püksid naiste riie ja seelik meeste. naiste alakeha peab olema külma, tuule, niiskuse jne eest kaitstud aga mehe au peab saama tuult ja jahutust.