keskiviikkona, maaliskuuta 04, 2009

Küsitluste kokkuvõtted ja järeldused

"Kas peaks Kaitseliitu astuma või ei?" oli väga tasavägine. 56% vastanuist olid astumise poolt ja 47% olid otsustavalt vastu. Kokku teeb see 103% (!!!), mis on väga huvitav tulemus.

Kuna Eesti Vabariigi põhiseaduse § 54 teeb igale kodanikule kohustuseks Eesti põhiseaduslikku korda kaitsta, siis näib, et ma kaldun pigem sisseastumise kasuks (muidu juhtub nii, et tahaks põhiseadusliku korra heaks küll midagi teha, aga ei oska). Ma pole ju suurem asi kõnemees ega poliitik, et oskaksin kuidagi teistmoodi kaitsta? Ja pealegi tuleb ju seadustele alluda? Ning mulle meeldib parlamentaarne demokraatia ka lihtsalt niisama...
* * *
"Kas välk ja müristamine on Jumala Viha või lihtsalt elekter?". Imelikult kombel arvas 62% vastanuist, et pole kumbki. Ja 31 % pidasid välku elektriks ja 6% arvas, et mõlemad. Need, kes arvasid, et pole kumbki, on ikka päris valele teele sattunud. Või ei saa nad maailma asjadest üldse midagi aru? Mismõttes, et välk ja müristamine pole ei elekter ega JV? Mis see siis on?! Lihtsalt mingi pauk või? Mingi suvaline pauk ja valgus? Umbes nagu Suur Pauk? Et lihtsalt tuleb kuskilt neljandast dimensioonist või?
Ajuvaba täitsa! Selge see, et välk on elekter ja teatud asjaolude puhul ka JV. Seda, kas mingi konkreetne välk on JV või mitte, saame me aga tavaliselt alles pärast teada. Igatahes on väga tõenäoline, et kui on välk ja müristamine, et siis ajab Jumal tegelikult mingeid omi asju. Võibolla on metsas midagi korrast ära või on vaja mõnda oravat karistada? Sest välk lööb teatavasti peamiselt puudesse ja seal on tihti ka oravatel pesad jmt. On ju? Ja ega Jumal ei tee midagi ebaloogilist nagu inimesed.
* * *
"Kas hea ost on sammuke lähemale õnnele?". Kõik arvasid, et see on isegi suur samm ja et ostmine on midagi väga-väga head! Imelik on ainult see, et keegi ei julgenud tunnistada endale, et ostmine ONGI õnn! Sest mõelge ise -kui sa saad osta kõikvõimalikke häid asju -siis sa ju oledki õnnelik? Vähemalt minu vaatlused näivad seda kinnitavat. Muidugi on ka erandeid aga noh -keegi oleks ikka võinud endale ausalt tunnistada, et ta elu mõte on uute asjade saamine. Sest fakt on, et väga paljud elavad selle nimel -ning on õnnetud, kui ei saa soovitud asju osta.
* * *
"Kangelastegude tegemisest". Kõige iseloomulikum on selle küsitluse puhul see, et inimesed ei näi kangelastegudesse eriti uskuvat. Ja seega ei kavatsegi keegi ilmselt kangelaslikult käituda! Ja ka kangelasi ei tunnustata! Eeskujudeks peetakse hoopis ratsionaalseid olupoliitikuid, kes ei satugi kunagi olukorda, kus on vaja kangelastegu teha. Ilmselt on arukad inimesed sellistest kohtadest väga kaugel, kus tuleb kellegi elu päästa, kass puu otsast alla aidata, sangarlikult surra ja oma viimased sõnad lausuda.

Ei kommentteja: