torstaina, maaliskuuta 26, 2009

Millist surma eelistatakse?

Küsitlus "Millist surma eelistate?" andis taas väga väärtuslikku teavet. Uurime lähemalt. Tulemused jagunesid nii:
Insult/südamerike
2 (12%)
autoavarii/liiklusõnnetus
0 (0%)
vanadussurm vanadekodus
0 (0%)
tööõnnetus
0 (0%)
haigus
0 (0%)
vingusurm
2 (12%)
märtrisurm
3 (18%)
sotsiaalne vägivald
1 (6%)
meteoriit/välk/vesipüks
6 (37%)
surm lahingus
1 (6%)
janu/nälg/külm
1 (6%)
* * *
Ilmselt tuleks esmalt küsida, et mida me oma surmaga üldse saavutada tahame? Kas me soovime edastada sellega avalikkusele ja sõpradele/tuttavatele mingi sõnumi või püüame lihtsalt ruttu ära surra? Näib, et enamus otsib lihtsalt mugavat võimalust lusikas nurka visata. Näiteks ei taha keegi vanaks elada ja rahulikult vanadekodus surra. Kardetakse ka tööl suremist, autoavariid ja haigust (kuigi just need on enamlevinud variandid!). Hämmastaval moel eelistatakse enim surma meteoriidi, vesipüksi ja välgu läbi -ilmselt just tänu ootamatuseefektile.
Pisut teadlikumad eelistavad märtsisurma. Populaarne on ka vingusurm ja insult. Vähesed vaprad on julgenud ka hukkuda lahingus, perevägivalla läbi või nälja ning külma tõttu.

Mida me siis sellest kõigest välja loeme? Eks ikka seda, et meil puudub isiklik sõnum mida oma surmaga promoda ja reklaamida saaks. Tõsiasi, et enamik soovib surra nii absurdsel viisil nagu vesipüks ja meteoriit on väga kõnekas. Kujutage ette, mida mõtlevad teie lapselapsed, kui nad küsivad kuidas vanaisa/vanaema suri ja saavad vastuseks: "vesipüks tappis ta", või: "teda tabas meteoriit". Vähemalt mina esitaksin kohe küsimuse, et millega vanaisa/vanaema Jumala nii närvi ajas, et teda saadeti tapma mingi suur rauajurakas kuskilt Andromeeda udukogust? Sest muud loogilist seletust sellisele juhtumile ju pole?

Samas tuleb siiski tunnustada neid julgeid, kes on valmis oma ürituse nimel riskima surnukskülmumise, sangarisurma ja lähisuhtevägivallaga. Respect!

Ei kommentteja: