sunnuntaina, toukokuuta 10, 2009

Küsitluse analüüs (kas Jeesus oleks suhelnud Liis Lassiga?)

Nimodi. Lõppenud on taas üks väga tähtis küsitlus. Uurisime, kas Jeesus oleks Liis Lassiga suhelnud. Tulemused said sellised:
Kindlasti ei oleks 0 (0%); Oleks, aga salaja 2 (10%); Oleks, aga oleks samal ajal muretsenud oma imago pärast 10 (52%); Ta oleks kasutanud vahendajat 0 (0%); Oleks suhelnud täitsa vabalt 7 (36%).

Tõepoolest huvitav.

See oli jälle pigem taoline küsitlus, kus me saime rohkem teada vastajate, kui Liis Lassi või Jeesuse kohta. Selgus, et 62% (52 häbenedes + 10 salaja) vastajatest muretseb tohutult ENDA imago pärast. Sellesse gruppi kuuluvad inimesed ei taha tegemist teha nendega, kes on üldsuse silmis ebapopulaarsed või kuuluvad madalamasse sotsiaalsesse kasti. Näiteks ei jää nad vestlema oma endise klassivennaga, kes on nüüd kodutu. Nad on valmis ennast ebaväärikast suhtlemisest raha eest vabaks ostma. Selle grupi liikmed häbenevad ka Säästumarketis käimist. Nad püüavad seltsida tuntud inimestega ja on oma prominentsete suhete üle salamisi väga uhked. Usku peavad nad äärmiselt isiklikuks ja privaatseks asjaks -sellest ei tohi rääkida. Neile meeldib "teha head" distantsilt -käsi määrimata. Koolis istusid nad tihti esimestes ridades ja tõstsid usinalt kätt. Nad usuvad siiralt, et on keskmisest inimesest targemad.

Samas on tore näha, et tervelt 36% vastanutest ei muretse eelarvamuste pärast ja suhtlevad tõrjutute ja heidikutega täitsa vabalt. Nad näevad selles isegi teatud elu rikastavat aspekti. Tegemist on nendega, kes omalajal kolhoosis loll-ausalt kartuleid korjasid -kindlas usus, et see muudab maailma paremaks. Nad on töökad ja valmis -kui asi neid huvitab -vajaduse korral ka viglaga sõnnikut viskama. Nad on keskmisest uudishimulikumad ja vanemas eas saavad paljudest neist "hullud lendurid". Huvitaval kombel võivad nad seejuures verbaalselt vägagi šovinistlikult käituda -kuid oma tegudega seavad räägitu hiljem kahtluse alla. Nad ei võta iseennast liiga tõsiselt ning suhtlevad Liis Lassiga entusiastlikult. Usk on nende jaoks samasugune teema nagu iga muugi -sellest võib rääkida ja seda saab arvustada.

Heidame pilgu ka sellele, kellega Jeesus siis üleüldse suhtles:

Mt 9:9 Ja sealt edasi minnes nägi Jeesus meest, Matteus nimi, tollihoone juures istuvat, ja ütles talle: "Järgne mulle!" JaMatteus tõusis ning järgnes talle.10 Ja kui Jeesus istus lauas tema kodus, vaata, palju tölnereid ja muid patuseid tuli ning istus koos Jeesuse ja ta jüngritega.11 Ja seda nähes ütlesid variserid tema jüngritele: "Miks teie õpetaja sööb koos tölnerite ja patustega?"12 Aga seda kuuldes vastas Jeesus: "Ei vaja arsti terved, vaid haiged. 13 Aga minge ning õppige, mis see on: Ma ei taha ohvrit, vaid halastust! Jah, ma ei ole tulnud kutsuma õigeid, vaid patuseid!"

Mida me sellest kõigest siis õpime? Kuidas me peaksime Liis Lassi suhtuma? Kui me usume, et oleme väärikamad ja arukamad, kui Jeesus, siis ilmselt suhelda ei tasu (variserid teatavasti olid samuti väga õpetatud mehed). Kui aga mitte, siis võib ilmselt suhelda küll. Ei juhtu hullu midagi.

2 kommenttia:

Rents kirjoitti...

Näh, kuidas ma seda küsitlust alles nüüd märkasin. Kui on ülteada fakt, et Jeesus suisa hea meelega litsidega suhtles (ja paljude teadlaste meelest Maarja Magdaleenaga koguni kokku elas), miks oleks ta siis pidanud Liisile erandi tegema? No juuksepiir on ehk jah veits kaugele taandunud, aga vaevalt Jeesuse sugune humanistlike vaadetega mees nii väikesest asjast suurt numbrit oleks teinud.

Asjadest kirjoitti...

Sa ei taba pointi, Rents.