tiistaina, toukokuuta 26, 2009

Mart oli trollipeatuses ja pakkus kohvi. Pärast kinkis pudeliavaja ka.

Eile juhtus nii, et lonkisime P7 ja E5 mööda Inglise Kolledžist, kui korraga hõikas kellegi hääl: "Tulge võtke kohvi ka!"
See oli Mart Laar, kes rõõmsalt trollipeatuses naeratas.
"Miks ta trollipeatuses on?" küsisin endalt hämmeldunult "Midagi siin ei klapi..." -samas märkasin, et Mardil on ka väike lauake ja termos -sealt ta seda kohvi topsi soristaski.

Loomulikult tuli nüüd Mardi juurde minna ja teda P7-le ja E5-le tutvustada (P7 juba vaataski kurjalt, kas kuskil on midagi ripakil mida võiks endale saada).

"Saage tuttavaks lapsed -see on onu Mart" ütlesin alustuseks "Ta tegi meile koolis jõuluvana ja õpetas ajalugu". E5 vaatas Marti nüüd VÄGA uurivalt (ikkagi jõuluvana ju) ja ütles minu rõõmuks koguni "tere!". P7 eiras aga talle omaselt kogu temaatikat -toppis näpu napakalt suhu ja vahtis suvalises suunas.
Nüüd läks ka Mart elevile ja me puhusime omamehelikult juttu.
"Minge valima kah kindlasti!" tuletas ta mulle mu kohustusi meelde "praegult on veel võimalus Savisaarele ära teha".
Lubasin, et lähen kindlapeale valima ja igasuguseid muid asju veel.
Siis kinkis mart meile armsa sinise pudeliavaja ja me jätsime sõpradena jumalaga.
Mart on ju lahe mees kuigi kohv oli paras solk.

* * *
Ilmselt on oma osa minu sõpruses Mardiga selles, et ta tõesti mängis koolis jõuluaktuse ajal jõuluvana -ja tegi seda üli-usutavalt. Ja ajalugu õpetas ta kah teistmoodi, kui vanad kommaritest õpetajad.
Pealegi tegi ta maarahvale suure teene, kui "põllumajanduse ära hävitas". Sellest rääkis mulle tuttav talupidaja, et tegelikult oli "põllumajanduse hävitamine" maarahva jaoks väga vajalik, sest paljud maakad pidid linna tööle minema, mis tähendas seda, et nad lõid uusi kontakte, õppisid uusi asju, ja hakkasid maailma hoopis teistmoodi nägema. paljud neist said isegi rikkaks ja tegid oma äri -mida maal iialgi juhtunud poleks. Samuti purustas põllumajandusehävitamine maainimeste omavahelised haiged suhted ning aitas neil mõista, et elus on muidki eesmärke, kui naabritega viha pidada.

Ei kommentteja: