torstaina, syyskuuta 30, 2010

Maailmapilt ei sõltu reisimisest

Sattusin sööklas vestlusse reisimise-teemadel. Nagu tähelepanelikumad lugejad ehk juba teavad, suhtun reisimisse suhteliselt pahakspanevalt.

Täna esitati jälle see vana tuttav väide, et "reisimine laiendab maailmapilti". No kuulge. Esiteks -mida kõik need tuhanded eestlased (kes on halastamatult kahjustanud Egiptusesse ja Türki lennates loodust ja osooni) oma laienenud maailmapildiga peale on hakanud? Kuidas võidab sellest avardunud maailmapildist Eesti ühiskond?

Kas nad on midagi leiutanud? Tuuninud? Avastanud?
Kas nad on muutunud sõbralikumaks, julgemaks ja vapramaks?
Kas nad on hakanud rohkem armastama (sõna)vabadust, rahvast ja maad?

Ehk on nad mutunud jumalakartlikumaks ja panevad rohkem rõhku kasinusele ja meeleparandusele?

Või -järsku pole mingit vahet?

Teiseks on see, et sa ei pea selleks kuhugile kohale sõitma, et midagi näha ja siis otsustada. Suuri põhimõtteid ja tõekspidamisi (mis omavad üldist mõju) saab otsustada täiesti seisult. Näiteks võib inimene vabalt otsustada -ilma hiinasse sõitmata -et "hiinlased on tore rahvas ja nad meeldivad mulle". Ning edasi võib elada juba sellesama äsja omandatud suhtumisega. Võib otsustada, et "India orbude eest tuleb hoolitseda" ja hakata mõne India lapse kasuvanemaks (on olemas selline süsteem, et sa ei lapsenda vaid oled kasuvanem).

Sa ei pea sõitma Dodge V12 mootori jõul läbi Ameerika, et teada saada kuidas Ameerikas olukord on. Sa ei pea tingimata kohtuma Obamaga, et kujundada temast enda poliitilist arvamust. Sa ei pea töötama Soomes, et omada kõrget töökultuuri.

Otsustamine on ümbritsevast keskkonnast täiesti sõltumatu. Turism ei edenda "avarat maailmapilti" mitte mingil moel. Sest, kui inimene ei MÕTLE -siis ta EI MÕTLE...

Mis tõestab, et mõeldes võib omada avarat elunägemust ka kuuris paku peal labidat teritades.

19 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Ei pea, aga võib.
Võib õppida enda vigadest aga ei ole mõistlik.
Võib uskuda naabrimehe juttu, aga ei tasu.
Asi ei ole "reisimises".
Vaja on rohkem ja kaugemale näha, et teada ja osata enamat kui sa üksi kuuri all jalgratast leiutades suudaksid.

irve kirjoitti...

Mina olen küll igalt oma reisilt parema inimesena tagasi tulnud.

Asjadest kirjoitti...

Mismoodi parema inimesena, irve?

Mul on selline teooria, et reisimine on lihtsalt emotsiooni hankimine. Emotsioone saab hankida aga kõikjalt. Selleks ei tule lennukisse hüpata, et saada paremaks inimeseks või saada toredat emotsiooni. Ka hea kõhutäis annab meeldiva emotsiooni. Paremaks inimeseks võib saada aga raamatuid lugedes, maailma jälgides ja vesteldes elu näinud inimestega.

Mulle tundub küll nii, et reisimine on väga isekas, hoolimatu ja pillav tegevus.

Pealegi, kui reisimine on maailma avardav, peaks see ka juhtuma -ent ei juhtu. Võtame näiteks kasvõi suure maadeavastaja Kolumbuse. ta jäi elu lõpuni egoistlikuks küünikuks...

Asjadest kirjoitti...

Ratta leiutamisest. Ma ei tea ühtegi leiutist, mis oleks sündinud tänu reisimisele. Leiutatakse ikka kuskil laua kohal pliiatsit närides mitte kõrbes püramiide vahtides või kaameliga tuuritades.

Anonyymi kirjoitti...

Kui ei oleks Kolumbuseid, siis me ei saaks süüa kartulit, banaani ja krt teab mida kõike veel. Meil ei oleks olnud bambusest õngeritva jne.
Tänane elu ongi selline, tänus sellele, et see kõik on reisidelt sisse toodud.

Käsitöölisest Eestlane oleks välja surnud juba kui sommid ei tassiks siit tonnide viis puulusikaid Soome.

Minu pea on pärast reisi palju väsinum aga sisaldab rohkem uusi ideid ja kogemusi.

Asjadest kirjoitti...

Mh. Puulusikate pärast sõitmine pole turism. See on kaubavahetus. kaubavahetus on aga loomulikult väga mõistlik tegevus.

Kartulid on toredad küll, kuid nende hinnaks on miljonid rõugetesse surnud indiaanlased.

Juhin tähelepanu asjaolule, et just tänu turistidele levivad viirused, võõrliigid ja keskkonnareostus.

Kaur kirjoitti...

Reisimine muudab inimesi päris kindlasti. Kui sa sellesse juba ette pahakspanevalt suhtud, siis sa ise seda muidugi ei proovi ja seega ei saa ka teada, miks see nii on. Aga miks sa sellest eelarvamusest oma blogis kirjutad?

Egiptuses käimine on enamasti lihtsalt puhkus, mitte reisimine.

Minu enda viimane reis oli muide Vormsile. Usun, et muutusin sellega nii targemaks kui paremaks.

Asjadest kirjoitti...

Sellest tuleb kirjutada, sest turismist ja reisimisest on tekkinud kohutavalt laastav tööstusharu. Teiseks on miljonid inimesed pidevalt õnnetud, sest neil puudub võimalus reisida...-ning on tekkinud arusaam, et ilma reisimiseta polegi võimalik nö puhata ja ennast harida.

Reis Vormsile on talutav, sest vahemaa on väike.

Puhkamiseks aga ei pea kohe kindlasti Egiptusesse minema. Tegemist on ikkagi turismiga. Inimesed tahavad midagi enamat, kui hea puhkus...-eksootikat!

Asjadest kirjoitti...

Olgu veel mainitud, et olen ka ise omajagu reisinud -seda küll enamasti sunniviisiliselt: ukrainas, venemaal, šveitsis, indias, saksamaal, , austrias, inglismaal, lätis...

Jah -muidugi jätad sa meelde teatud asju -näiteks, et siberis ei tasu käia lühikeste pükstega (kohalikud külamehed suhtuvad l-pükstesse sama suure halvakspanuga nagu sääsed pooldavalt), et indias on kümnest pitsast vaid üks lihapitsa, et austrias ongi päriselt muinasjutulossid ja et vene šveits on peaaegu samasugune nagu eesti. No mida ma selle infoga nüüd peale peaks hakkama?

Lumivalgeke kirjoitti...

Reisimine reisimiseks, mis mind tõsiselt vihastab, on suhtumine "mida võidab sellest avardunud maailmapildist Eesti ühiskond". Mida kuradit see Eesti ühiskond teinud on, et seda maailmapilti avardada, et ta sellest midagi võitma peab? Mida kuradit peale kaigaste kodaraisse loopimise on teinud Eesti ühiskond ja inimesed, et ta peaks minu isiklikust arengust midagi võitma või saama? Võeh. Särgikäristamine ja rusikaga rinnale tagumine. Ei ole midagi heroilist elu lõpuni Nuustakul elamises ega ka Pariisis prassimises - kui on vaja ära minna, et mõista, et kodus on kõige parem, siis on vaja. Kui ärakäimise käigus selgub, et kodus ei olegi kõige parem, siis nii on. Kes oled sina, et mõista hukka inimese sisse kodeeritud vajadust rännata? Paiksus on uuema aja leiutis ja sellega ühiskond küttidest-korilastest põllupidajateks hakates ennast untsu keeraski. Kõigele lisaks on turism kui Egiptuse viietärnihotellis basseinis ujumine ja püramiidide koopia taustal pildi tegemine midagi muud kui eneseotsingud kodust kaugel, omapäi, üksi, teise kultuuri meelevallas. Lugemine EI OLE sama, mis ise kogemine, pilt EI OLE parem kui puudutus. Eskapism on romantikute pärusmaa ja isegi neid paelus kauge ja eksootiline. Inimene võib endale ette kujutada, et ta kunagi kodumaja lävest kaugemale jõudmata on täisväärtuslik ja avara maailmapildiga isiksus. See ei tähenda, et ta kujutluspilt tõele vastab.

Anonyymi kirjoitti...

Kardan, et sul on arusaamine reisimisest vähe piiratud. Mina näiteks ei lähe reisile kunagi ootusega, et peaks midagi juurde saama. Aga näe, alati saan. Sest reisin omapäi ja näen-suhtlen inimestega. Eesti SKP sellest ei tõuse, midagi materiaalset ei sünni, seega seda kõike ilmselt pole olemas. Mul ükskõik.

Ja ma olen väga rahul, et leidub piisavalt palju inimesi, kes sellest üldse aru ei saa. Sest see kaader ei tolgenda oma arvamusega jalus seal, kus mina käin.

Rents kirjoitti...

Kusjuures paljud inimesed tõesti ei oska ette kujutada, et lapsed nälgivad, enne kui oma silmaga näevad. Teavad küll, et teemantid on "verised", aga päriselt ei jõua kohale. Jne. Sellistele inimestele tuleb reisimine kindlasti kasuks, kui kujutlusvõimet pole, aga südametunnistus tegelikult täiesti olemas on.

isemõtleja kirjoitti...

"Sa ei pea töötama Soomes, et omada kõrget töökultuuri" - lai irwe.
Naeratatakse ja tagasiantav raha pistetakse pihku, mitte ei visata letile, kust seda on raske kokku kraapida. Muud "kõrget" sealt ei leia. Ei maksa uskuda igatsugu veskimäede pläma nende kõrgest töökultuurist.

Asjadest kirjoitti...

Nonoh, päris söakad arvamused siin...
1) Lumivalgekesele: Eesti ühiskond on selle reisimisfenomeni lakmuspaber. Kui inimesed, kes on juba aastaid ennastunustavalt reisinud ja oma maailmapilti avardanud, kodus midagi ei muuda, ei saa ka väita, et turism neid inimesi endid muudaks. Vähemalt mina kuulen vaid nn reisimuljeid...-aga ei mingit erilist moraalset või intellektuaalset muutust.
2) Rentsil on ilmselt õigus. Eks jäin ka ise veidi mõtlema, kui nägin kuidas terve pere koos lastega elab AJALEHEPABERIL. Ja seda suure ristmiku ääres...
(kuigi mul pole selle teadmisega midagi peale hakata)
3) Soome on kahtlematult hea töökultuuriga maa. Eestlased ei või lihtsalt lasta neil nina püsti ajada. Seega tuleb sommidele koht kätte näidata...

Anonyymi kirjoitti...

Sina, kes sa ei reisi ja istud kodus,kas sina oled midagi:
*leiutanud?
*tuuninud?
*avastanud?
*muutunud sõbralikumaks
*muutunud julgemaks ja vapramaks?
Kas sa oled hakanud rohkem armastama (sõna)vabadust, rahvast?

Ma miskipärast kahtlen sügavalt?

Gea kirjoitti...

Mina suhtun reisimisse positiivselt. Siis kui reisida mõõdukalt.
See aitab paremini aru saada näiteks Itaalia või mõne muu riigi kommetest ja kohalikest inimestest. Ja samuti kui ma midagi omal nahal kogen, kinnistub see tunduvalt paremini kui mõnel teisel viisil. Lugemine, mõtlemine ja reisimine on erinevad tegevused, aga need täiendavad üksteist ja nii tekib asjadest terviklikum pilt!

Aarne kirjoitti...

12:21 Anonyymi'le:
Asjadest blogi pikaajalisem lugeja leiab siit nii leiutisi, tuuninguid ja avastusi. Kõik need teemad ja tegemised on edasi antud sõbralikult, positiivselt ja innustavalt.

Asjadest kirjoitti...

12:21

Ega mina jah pole mingi ere eeskuju. Kohati tundub nagu isegi, et muutun järjest kurjemaks ja kahtlevamaks...
Koduspassimisel on siiski see eelis, et sa ei saasta keskkonda, ei tekita logistilisi pudelikaelu ega aja paigast kohalikku tootmist ja turgu. Sind ei võeta pantvangi, sa ei tekita Saksa kiirteel bussiõnnetusi, sa ei paku taskuvarastele lihtsat tuluallikat, sa ei aja paigast ära teiste maade sotsiaalseid suhteid jne


Võtame näiteks minu isa, kelle kogu turism on seisnenud vene sõjaväega ja ühe käiguga soome.

Just hiljuti sai ta valmis autogaraaži -mille ta ehitas mittemillegist. Või ütleme -ehitas sellest, mis oli juba niigi olemas (näiteks betoneeris ta vundamendiks vana külmetuskapi). Lisaks garaažile on ta disaininud veel palju uskumatult praktilisi asju. Võiks isegi öelda, et mees on pidevas leiutamis-olekus.

Seda kõike ei oleks, kui isa hängiks turistina mööda maad ringi.

Kordan veelkord: kui hindud oleks omalajal kulutanud kogu oma aja ja raha reisimisele -kas me saaksime siis tänapäeval vaadata nende ehitatud võimsaid templeid, pühakodasid ja losse?
Kui hansakaupmehed oleks oma soolakaubandusega teenitud raha eest Euroopas ringi aelenud -kas meil Tallinnas oleks siis Oleviste ja Niguliste kirikud jmt?

Turist ei tooda midagi vaid üksnes tarbib. Eriti küüniline on see, et ta tarbib seda mida on loonud need, kes ei reisi.

Anonyymi kirjoitti...

nüüd suskasid küll saiba hüüralsepessa. kord või paar käia egiptuse randades ennast praadimas, on eestlasele palverännaku eest. paljudele on see elustiili küsimus, kuna kõik nii teevad teen mina küsimusi esitamata järele. mõnele ainus viis kuidas vältida päikese puudumisest tulenevat juhtme kokku jooksmist. eelistan puhata eestis, vahel on tulnud äriasju ajada ka välismaal, aga püüan seda teha võimalikult vähe jääb minust järele väiksem rämpsurada. uute teadmiste järel võiks väljaspool käia küll, aga seda eelistaks teha hulkurluse vormis. liiguks kohaliku, või juhusliku transpordiga, toidu ja peavarju eest teeks natuke tööd kohapeal jne jne.
a.