maanantaina, maaliskuuta 08, 2010

Kas peaministri abikaasa tegeleb heategevusega?

Viimasel ajal näen igal poole Evelin Ilvest. Näiteks Kroonika kaanel -ja siis veel mingites kohtades. Evell on väga lahe. Ent mis peamine -ta tegeleb heategevusega ja arendab rulluisusporti. Sageli külastab ta koole, lasteaedu, vanadekodusid jm kohti, kus saab oma kohalolekuga inimesi aidata (kasvõi emotsionaalselt).

Ka peaministri abikaasat on viimasel ajal sageli näha. Enamasti peenelt riietatud ja uhke soenguga. Kuid ma nagu ei mäleta, et ta oleks midagi heategevusest rääkinud? Või et peaministri abikaasa oleks kuskil inimesi lohutanud...(kui keegi on midagi kuulnud, siis andke teada)?

Ometigi on ju põhjust küllaga.

Tegelikult oleks see isegi väga tark, kui naine püüaks mehe juhtimisel kordasaadetud segadust leebel moel ära klaarida.

Miks ei võiks peaministri abikaasa aidata näiteks Oleviste kirikus kodututele toitu organiseerida (paluda kasvõi oma tuttavatel sõbrantsidel igaühel paar kooki küpsetada)?
Peaministri abikaasa on piisavalt väljapaistev tegelane, et omada isiklikku missiooni.

Võimalik muidugi, et ta juba aitabki, aga teeb seda tagasihoidlikult ning ilma propagandata...

12 kommenttia:

Lumivalgeke kirjoitti...

Peaministri pere elab Tartus;) Seal ei ole Kroonika pidevalt valmisolekus ja kõmufotograafid satuvad sinna ainult suuremate pidude ajal - nagu presidendi vastuvõtt näiteks. Et inimene ei ole kogu aeg Kroonikas lahatud ei tähenda, et ta midagi ei tee;)

Pr Ilves võiks USAst õppust võtta - iga pet-project võib tagasilöögi anda ja küsimusi tekitada - nagu Kalevi kommide teema.

Üldiselt on see tähtsate meeste naiste heategevus- ja meediakampaaniate korraldamine väga elitaarne asi, mida saavad endale lubada rojaliteedid ja aadlikud - keskmisel Eesti poliitikuproual on piisavalt tegemist laste kasvatamise ja kodu korrashoidmisega, meil ei ole ühiskonnas aktsepteeritud 10 teenri pidamine nimetet ülesannete täitmiseks.

Mina hindan naist, kes suudab end kümneid aastaid Kroonika esikaanelt eemal hoida, tunduvalt kõrgemalt kui naist, kes seal pidevalt figureerib:P

Asjadest kirjoitti...

Ma pole nõus, Lumi! Esiteks tekkis kräppkommide teema meediasse tänu sellele, et keegi "tagasihoidlik lapsevanem" lekitas selle lasteaia meililistis avaldatud arvamuseavalduse ajakirjandusse.

Teiseks -kui sa tegeled mingi heategevuse vmt-ga on meediatähelepanu äärmiselt oluline. Isegi kräppkommide puhul oli tulemus ju hariv.

Samuti ei saa nõustuda sellega, et peaministri abikaasa on heategevuseks liiga kesise staatusega. Eriti arvestades seda, et tunnen isiklikult kooliõpilasest neiut, kes aitab loomade varjupaigas loomadega tegeleda jmt.
Heategevuseks on vaja vaid telefoni ja head tahet.

Ega ei pea ju Aafrikasse sõitma...

Anonyymi kirjoitti...

Peaministri abikaasal on oma töö. Peaministri abikaasa olemine, erinevalt presidendi abikaasast ei ole riigi poolt tasustatav funktsioon ega amet. Tegelikult normaalses kaasaegses riigis võiks ka presidendi abikaasa olla tavaline töötav inimene, mitte kõndiv aksessuaar.

Saila kirjoitti...

"Mina hindan naist, kes suudab end kümneid aastaid Kroonika esikaanelt eemal hoida, tunduvalt kõrgemalt kui naist, kes seal pidevalt figureerib" - kuldsed sõnad! ytlen sedasama.
Ja peaministri naine töötab.Võimalik, et tegeleb ka heategevusega, aga sel juhul hobi korras ja nagu viisakas oleks, ilma kärata ja esiletikkumata.

Asjadest kirjoitti...

Kui teie jutt tõele vastab, on olukord enam, kui suurepärane!

Aga mingeid seisukohavõtte võiks peaministri abikaasa ikkagi teha? Seista vaeste ja kiusatute eest? Seda saab ka hobikorras...

Mina esitaks küll endale küsimuse, mida ma teha saaks, kui mu naine oleks peaminister ja tema võimuloleku perioodil on riik raskesse olukorda sattunud.

Aga vist ongi juba kõik hästi nagu arvatud on.

Lumivalgeke kirjoitti...

Nagu ma ütlesin - see, et inimene ennast Kroonikas ei affiššeeri ei tähenda, et ta midagi ei tee. Erinevalt Evelinist ei ole pr Ansip "peaministri naine", pr Ansip on isiksus, inimene omaenda eluga. Selleks ei ole vaja olla meedias iga päev kajastatud, et midagi ära teha. Kas sa tead, mida mina heategevuse korras teen? Kas see tähendab, et ma ei tee midagi?

Ma usun inimese õigusse teiste elu kohta midagi arvata - vaba maa ja muu demokraatlik jura. Aga olematute andmete põhjal teise hukkamõistmise õigust ei ole küll mitte kellelgi...

Asjadest kirjoitti...

Siiski. Proua Ansip on viimastel aegadel korduval ennast meedias eksponeerinud (muidu ju poleks selle teema üle mõtlema jäänud) kuid mitte kordagi seoses mõne missiooni kontekstis.

Seetõttu tekib ka küsimus, kas peaministri abikaasa tegeleb heategevusega? Minu meelest võiks tegeleda -kui juba ei tegele.

Asjadest kirjoitti...

Sinuga ei saa proua Ansipit ilmselt võrrelda, sest tema on ikkagi Eesti ühiskonna üks käilakujudest, kelle tegevusel -ja ka tegevusetusel -on sõnum.

Või ütleme nii: mulle tundub, et proua Ansip saaks enda staatuses peituvat potensiaali veelgi paremini ära kasutada.

Anonyymi kirjoitti...

Traditsioon, et riigijuhtide abikaasad tegelevad heategevusega, pärineb ajast, mil kõik riigijuhid olid kõrgklassist mehed ja nende naised olid eranditult kodused prouad, kellele heategevus oligi ainus sünnis ja seisusekohane ajaviide. Demokraatliku parlamentaarse riigi peaminister ei ole mingi kroonitud pea. Tema abikaasa võib vabalt olla tavaline tööinimene, kes käib kaheksast viieni tööl ja saab Eesti keskmist palka. Mis heategevust ta veel lisaks peaks tegema? Nagunii võib vabalt juba homme valitsus vahetuda - siis jäävad projektid pooleli või? Oleks täiesti tobe, kui peaministri mees või naine ennast mingiks ühiskondlikuks liidriks või "käilakujuks" sätiks.

Asjadest kirjoitti...

Okei. Inimene käib tööl. Las räägib siis sellest. Las tutvustab oma tööd ja avaldab arvamust, mida tema -tööinimesena -asjadest arvab. Sest hetkel on ta meedias vabatahtlikult lihtsalt "peaministri abikaasa".

Staatusest nagunii ei pääse, sest ta ON peaministri abikaasa, ja sellena teda meedias ka tutvustatakse.

Miks ta lindude rõngastamisega ei tegele?

Anonyymi kirjoitti...

Ansipi naine on günekoloog. Tal ilmselt tööd küll. Miks ta linde peaks rõngastama? Kas sa ise rõngastad linde? Kas see on ikka heategevus? Või mis heategevusega ise tegeled? (Huvi pärast küsin, mitte paha pärast)

Asjadest kirjoitti...

Aaa...siis on jah problemaatiline tööasjadest rääkida.

Mis heategevusega ma ise tegelen?
Ma tahaks väga öelda, et selle ja sellega, kuid ükski neist asjust pole nii märkimisväärne, et seda otseseks heategevuseks pidada.