torstaina, kesäkuuta 25, 2009

Relvad ja meedia


Käivitasin eile meedia-eksperimendi. Loen kokku kõik korrad (mis ma näen), kui telekas keegi inimene hoiab või kannab relva. St erinev inimene. Mitte nii, et üks mees jookseb erinevates kaadrites sama relvaga ringi.
Eile nägin 1,5 h jooksul kolme sellist juhtumit.


Asi on selles, et mulle käib närvidele see, kui PALJU ja kui KERGEKÄELISELT igapäevases meedias (=televisioonis) relvi eksponeeritakse ja neid kasutatakse. See, kuidas relvi meedias kujutatakse, on karjuvas vastuolus tegelikkusega (vähemalt Eestis).


Relvad muutuvad ohtlikuks, kui nendega puutuvad kokku lapsed, kurjategijad, vaimselt häiritud inimesed, joodikud-narkomaanid; inimesed, kes ei käitu ohutult, või inimesed, kes relvi LIIALDATULT IMETLEVAD või neid JUMALIKUSTAVAD. Ohtlikuks muutuvad relvad siis, kui neis nähakse võimu-atribuuti, või moodust enda MINA (pildi) tugevdamiseks.


Kummalisel kombel aga toetab meedia arvamust, et relv lahendab kõik teele kerkinud probleemid. Et "head" võidavad relva abil "pahad" (ja loomulikult on telekavaataja just see "hea"). Relvi kujutatakse maagiliste esemetena, mis annavad inimesele võimu. Laskehaavad paranevad aga alati kiiresti -jättes alles vaid mehised armid...
Lisaks relvade jumalikustamisele meedia ka DEMONISEERIB relvi. Tulirelvaõnnetusi ja relvadega toime pandud kuritegusid kujutatakse meedias võimalikult šokeerivalt. Vahet ei tehta ebaseaduslikel ja seaduslikel relvadel -tehes nõnda kõik seadusekuulekad relvaomanikud vastutavaks ebaseaduslike relvadega sooritatud õnnetuste ja kuritegude eest. Eetrisse paisatakse faktidele mittetoetuvaid hüüdlauseid ja kuulujutte -õhutades inimestes relvade ja relvaomanike suhtes sihitut hirmu ja ebakindlust.
Pilt, mille meedia relvadest maalib, on tegelikult jama. Ja täiesti vastutustundetu.
Relvad on lihtsalt ASJAD, mis nõuavad kõrgendatud tähelepanu ja erilist ettevaatlikkust. Relvadega ei peaks eputama ja neid haiglaselt imetlema. Nad ei ole seda väärt. Jah -nad on küll huvitavad ja tihti ka kaunid ning nendega on põnev lasta -kuid see on ka kõik. Sama huvitav on ka purjepaat või hästi tehtud salat. Olen veendunud, et meedia ei tohiks relvi jumalikustada ega kasutada neid samaaegselt selleks, et kutsuda inimestes esile ebaratsionaalseid hirme.
Aga loomulikult on see suhteliselt kasutu jutt. Ajakirjanikud tahavad ju ka millegiga leiba teenida...
Lisan lõpetuseks väga hea lingi reeglitest mida tuleks õpetada IGALE lapsele (http://www.tacticalshooting.ee/ee-28).

8 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

lastekaitsepäeva üritustel on popiks saanud lastele relvi demoda. kasvatajad ja põnnid uurivad püsse-püstoleid, silm särab, kui saab käes hoida.. või tanki ronida

nolla

Asjadest kirjoitti...

See on väga normaalne. Asi pole ju relvades vaid selles KUIDAS neid kujutatakse. Maakaitsepäeval on kõik väga sünnis.

Minu jutu mõte polnud mitte relvade vältimine või mängurelvade keelamine lastele vaid, et inimesed annaksid aru, mis on mis.

Kristjan Kuru kirjoitti...

Õhtul telekat vaadata, siis käib pidev tapmine ja tagaajamine.

Asjadest kirjoitti...

Käib jah. Aga ma püüad käituda nagu nohik -et ei otsi ise väga. Vaatan nii nagu on.

Anonyymi kirjoitti...

nonäe, sinagi ei saa aru, et see kõik on seotud. relvade promo. alateadvus ei tee vahet, kus lõpeb mäng ja algab vägivald - teadvustamata seoseid sa ei valitse. - oh, pikk ja lootusetu jutt.ammu polemiseeritud, kuid kasutaja ning kasumisaaja leiab alati õigustuse.

nolla

Asjadest kirjoitti...

Selgita siis pikemalt. Ma loodan vaid, et sa ei hakka relvade vajalikkust eitama? Ega rääkima sellest, kuidas mehed peaksid eitama oma sisemist sundi.

Mati kirjoitti...

Minu tähelepanu köitis võigas pilt artikli alguses kuulihaavast mis tekitatud 12 cal haavlipüssist. On sul neid veel? Tulirelvade käsitlemise või heroiseerimisega tegelevate filmide juures peaks kohe ka kuulihaavu ehk näitama ja võtma mõne intervjuu kuulihaava saanuga kel sellest eluagesed komplikatsioonid näiteks.....

Anonyymi kirjoitti...

kunagi ammusest ajast mäletan näitust nimega "kaitstud kodu", seal said ka kõik isad-pojad-vanaisad-onud erinevaid relvi näppida ja tarka juttu kuulata, lasta küll ei saanud ehtsa moonaga, kuid ikkagi.