sunnuntaina, marraskuuta 08, 2009

Ehtenäitus MALE



























Pree...!!!???
Reedel avati galeriis Iida ehtenäits MALE. See oli tüüpiline meeste ehtenäitus selles mõttes, et kogu töö tegid ära naisterahvad. Kõik, mis selle näitusega seotud oli, oli puhtal kujul naiste algatus ja teostus: väljapaneku idee, kujundus, kutsed, suupisted, veinid, ekspositsioon, programm jne jne. Isegi suhtlemise eest vastutasid suuremalt jaolt nemad. Kuid aplausi pälvisid loomulikult mehed. Üldse näib meestega olevat sellised lood, et nad ilmuvad kohale alles siis, kui on vaja vastu võtta auhind või pälvida karikas, saada osa tänukõnest või kuulsusest. Peale lillede kättesaamist joovad nad oma veini ruttu ära ja jätavad klaasi muhedalt nalja visates kraanikausi servale ootama, et keegi selle pärast ära peseks.
Näitus ise oli hea. Eve ja Piret (ning ilmselt ka Birgit?) olid taaskord teinud paremini, kui reaalselt võimalik, ja kujundanud väga kauni väljapaneku. Rääkimata juba Kristinast, kes tegi kogu ürituse üldse võimalikuks.
Jälgisin pisut ka kokkutulnud meesterahvaid ja pidin pahameelega nentima, et enamik neist olid väga tsiviliseeritud. Keegi ei kandnud nokamütsi ega Lakers-i jopet. Keegi ei norinud tüli ega püüdnud oma positsiooni hierarhias parandada...-mis paneb küsima, et mis toimub? Miks ei toimunud õues ühtegi mehist kaklust? Miks ei proovinud keegi kiirendusvõistlust korraldada?
Ainus helgem hetk kohaletulnud mees-esmakursuslaste jaoks oli see, et peale kestvat pingutust jõid nad ennast galerii sisehoovis täis, lõhkusid ära majja viiva ukse ja kukutasid kaasasolnud tütarlapse aknasse, misjärel tuli talle kiirabi kutsuda. Loomulikult aeti selle käigus üles ka galerii omanik ning korraldati talle äärmiselt ebameeldiv ja külm öö. Tulemuseks oli ehtekunstnike usaldusväärsuse ja maine katastroofiline devalveerimine kõigi normaalsete inimeste silmis.
Tagajärgede koristamise eest hoolitsevad mõistagi taas naisterahvad...

Ei kommentteja: