keskiviikkona, marraskuuta 18, 2009

Osta endale ökokannel -mitte mingi naftast tehtud pill!




See on ikka imelik, et kilekotitarbijad lüüakse kohe risti, aga muusikutel -kes kasutavad igasuguseid jubetuid ökoloogiliselt mõrvarlikke pille ja helitehnikat -lastakse süüdimatult edasi tegutseda. Kas keegi on üldse kokkuarvutanud, kui suur on tavalise elektrikitarri ökoloogiline jälg? Aga kõlari? Helipuldi? Ma kahtlustan, et see on meeletu!
Põhimõtteliselt on muusikud sama suured ökohuligaanid nagu vaalapüüdjad ja hummerimehed.
Kusjuures alternatiiv on ju tegelikult olemas! Võrumaal on olemas konkreetne mees, kes teeb sulle vajaliku kandle tavalisest puust -ilma plastikut kasutamata. Isegi reguleerimisnupud on puust. Ja kõlab väga hästi! Ning mis eriti vinge -tegelikult peaks mees töötama kuskil modelliagentuuris...

6 kommenttia:

tomm kirjoitti...

Ei usu küll, et ühe kitarri valmistamisel suurem jälg tekib kui liimpuidust riiuli ja laualambi kombol (mis on praktilisetl igas kodus). Esiteks on kitarr päris puust (soovitatavalt hästi vanast (sinna on juba uus puu kasvanud)) ja kui palju eletroonikat seal kitarris ikka on? Keemiat (plasti, lakki) on sama palju kui suvalisel lamineeritud asjandusel. Olgu, sellest kandlest teeb ta suurema jälje. Aga kui mitu kannelt oleks vaja, et staadionitäis rahvast rokkida saaks - terve mets tuleks maha võtta, et ehitada sobiv kogus pille. Alternatiiv oleks see, et iga mees hakkaks ise kandlevirtuoosiks ja ei peaks rokk-kontserdile minema. Aga selleks tuleks trükkida nii palju kandleõpikuid, et ikka oleks jälg suurem...

Asjadest kirjoitti...

Nät. Inimesed ikka ei taha aru saada.
Esiteks -õige ökomees ei tohigi mingitel keskkonda saastavatel rocküritustel käia (seal kasutatakse ühekordseid plastnuge!). Teiseks pole probleem mitte mingis ühes kitarris vaid terves muusikatööstuse suhtumises. Võtame näiteks süntesaatori. Oled sa ökoloogilist sünesaatorit näinud? Ei ole, eks? Või näiteks kogu see muu kama mida muusikud suurte mustade kastidega kaasa veavad -ilma milleta on nad täiesti abitud! Peale selle kasutavad nad regulaarselt LENNUTRANSPORTI!!!Aga üks lennuki istmekoht saastab ühe lennuga sama palju kui auto terve aastaga...

Mida pikemalt selle asja üle mõelda, seda kindlam tundub, et 1muusik on hullem saastaja, kui 100 maasturimeest kokku.

Telc kirjoitti...

Rrraisk, mis kuradi "osta kannel". Tee kannel! Ei ole keeruline teha kui just kaks vasakut kätt persest välja kasvand pole. Kandlemeistrid pole kadedad, saab neilt ka isetegemise jaoks abi.
veel kandletegijaid:
Rait Pihlap - kandlekoda Raplamaal
Indrek Roosi
Roland Suits - peamiselt imekaunid vanamuusikainstrumendid.
Raivo Sildoja
2 mehe nimesid ma kirja ei pane, sest nende pillid on koledad nagu stroibati ehituskvaliteet.
Siis on hästi palju kandlemängijaid, kes on kuskil laagris endale ise pilli teinud. Ja telc, kes ka möned pillid tegi ja need laiali kinkis.
Ja kandlele on ka vöimalik helipead külge pookida.

Asjadest kirjoitti...

No mida veel -tee endale ise kannel!? Kui iga päevavaras endale ise kandle teeb, millest siis tublid kandlesepad oma pere toidavad? Ega see, et naabrimees ISE kandle teeb, leiba lauale ei too.

Vähemalt linnamehel ei sobi küll ise kannelt teha ja maarahvalt peatoidust laualt ära võtta.

tomm kirjoitti...

Turumajandus. Parim ja ratsionaalsemalt/okomalt tehtud kannel voi "kannel" myyb. Kes konkurentsis ei pysi kallistagu niisama puid ;)

Anonyymi kirjoitti...

Patrioodina pean promoma Roosi Indrekut ja lisan meistrite loetellu ka Marko Martini.

To: Telc
antud muusikariist on jah koolijütsile jõukohane, aga päris "kannel" enam mitte.

Kui me nüüd mingist helikvaliteedist jahuma hakkame siis on parem see pehkinud halg tulle vista. Paistab teine lõhki olevat juba.
Lisaks on vaja tutvusi või katkisi kandleid keelte tarvis. Gitarri keeled ei sobi. Aga võibolla müüakse tänapäeval ka juba poes. Eelmine aasta veel ei olnud.