perjantaina, tammikuuta 30, 2009

Eesti vajab edasikestmiseks uut Suurt Ideed

Mis on eestlase identiteet? Mis teeb Eesti suureks? Mis on Eesti tulevik? Millised on väärtused mille nimel -ja mille tõttu Eesti Riik jääb kestma?

Saksa hapukapsa ja verivorstikultuuriga me enam kaua liugu ei lase. Ilma selge ideeta oma riigi jaoks kaotame me peagi oma keele ja selle, mida nimetatakse ametlikus kõnepruugis "Eesti Kultuuriks". Kuigi ainust Eesti oma kultuuri ja identiteeti kannavad edasi veel üksnes kihnlased ja setud. Me kõik ülejäänud oleme varmad kolima sinna, kus parem -kus pole "konnatiik", kus on mõnusam ja soojem. Eesti võib ise hakkama saada...

Kui me soovime aga, et Eesti Riik ja rahvas võiks kesta ka tulevikus -ja elada üle nii hea kui halva -vajame me uut SUURT IDEED!

Mis siis võiks olla Eesti Riigi UUS Mõte?

Andke palun lahkesti teada (mul endal on kah paar mõtet ja siis kui vastused on laekundud, -siis võtan asja mingis pikemas ettekandes kokku. Pidage samas meeles, et me ei otsi mingit haledat Eesti NOKIAT vaid vundamenti kestvale tulevikule!)!

10 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

rahvasteks jagamine on ebaotstarbekas. kui inimkond tahab maailmalõppu pealt näha, peab selle rahvuste pinnal võistlemise kuidagi ära lõpetama. eesti riigi mõte on oma geenipagas kõige edukamatesse ehk võitjariikidesse ära sulandada.

Anonyymi kirjoitti...

Hei, mõte on see, et tulevikus võiks maailmarahvad rääkida umbes nii: "Eestlased...eestlased? Kas need pole mitte need inimesed, kes armastavad oma kodumaad nii, et koristavad kasvõi ühe päevaga terve oma riigi ära. Kas mitte nemad ei ole oma kodudesse soetanud alternatiivenergiaallikad, et ära kasutada oma tuulepealset maad? Ja ikkagi, me ei saa aru, mis köidab neid saunas ja selles kummalises huumoris oma naabrite kulul..." Ehk siis suhtugem armastuse ja austusega sellesse, mis meil on ja kasutagem oma eelised selle hankimiseks, mida meil pole. Ja kui suured mõtted on mõlgutatud, siis paneme sauna sooja ning vaatame hiljem kaminatuld ja õllesõõmude vahele räägime kuuevarbalistest ja põtradest (no offence :)) Head asjad on lihtsad

Asjadest kirjoitti...

Saun ja prügiaktsioon ja laulupidu on toredad küll -aga see pole Suur Idee. ka soomlased käivad saunas ja joovad õlut -ja hoiavad loodust ja on ülimalt keskkonnateadlikud. Küsimus on see, et kui eestlastelt nende tobe hapukapsas, verivorst ja kartul ära võtta -siis mis jääb järgi?

Ja kui minna veel radikaalsemaks: kui võtta eestlastelt ära EESTI KEEL -siis mis jääb järgi? Gängstat kuulavad bemmimehed?

Kui hapukapsas ja eesti keel on läinud, siis mis on see MISKI, mis annab eestlusele ja Eesti Riigile MÕTTE?

Anonyymi kirjoitti...

Meie riigi territoorium, meie kirjandus, film, meie memmed hääbuvates alevikes-külades... tjah, esimese hooga ongi nagu kõik. See on oluline meile endale. Aga jah, kui šveitslastel on nende pangad, sakslastel nende täpsus, islandlastel nõrk majandus ja näiteks venelastel suur hing ja kaaviar viinaga, siis tõesti-tõesti, eestlasi ei tuntagi maailmas nagu millegi järgi. Samas, hakka nüüd mõtlema: Pärt, Oks ja Edur, Kanepi, murdmaasuusatamise MK etapp Otepääl, kiiking, tünnisaun, Kerli, Hemingway kuulus lause - arvan, et võid seda rida jätkata. See kõik kokku ongi meie tegutsemine :) Natuke väiklaslik võib-olla, aga kõik see on nende kruaavide pärast nagu Pearu ütles.

Asjadest kirjoitti...

Kodanikud, te vist ei mõista hästi. Võtame näiteks sellesama Pärdi -Pärt ei ole 100 aasta pärast eestlaste jaoks enam mingi edasiviiv jõud. Või Oks -või Kanepi. Nad on kõik ISE etturid malelaual. Kuid meie vajame just malelauda ennast, millel võidelda, kangelastegusid sooritada ja kuulsust võita.

Ma annan vihje: üks idee võiks olla EKSPANSIOON -agressiivne kultuuriline (miksmitte ka sõjaline?) levimine naabermaadesse -ja maailma! Me oleme ju kuulnud lauset, et "Venemaa püsib tänu laienemisele". Ka britid on sama taktikat edukalt kasutanud. Kui Venemaa ja Inglismaa püsib, siis võime ka MEIE püsida! Vaja on lihtsalt ära otsustada mida me rahva ja riigina teha tahame.

Anonyymi kirjoitti...

Skype

Anonyymi kirjoitti...

Skype

Asjadest kirjoitti...

Skype tuleks kõne alla, kui me suudaks arendada sellest mingi vaimse väärtuse = MENTALITEEDI. Praegult on see lihtsalt üks firma. Juhul, kui me teeks Skype-st oma RIIGI ideoloogia -vaimse ressursi -siis oleks asjal isegi jumet. Siinkohal tekib küsimus, et milline on Skype vaimne pale eestlaste edasikestmise jaoks? Mida on Skypel meile pakkud ja mida saame meie Skype heaks teha? Ärge unustage, et tegemist peab olema millegi ajaliselt universaalsega...

Anonyymi kirjoitti...

E-valimised, ID-kaart, Neti-pangad...midagi sellist pead silmas?

Asjadest kirjoitti...

Ei!!!
Pean silmas maailmarevolutsiooni eksporti, uskmatute ristiusustamist (a la Iiri misjon aastatel 600-800), naaberriikide anastamist, omanäoliste traditsioonide loomist ( a la šoti), Uue Maailma avastamine teiselpool ookeani, Aafrika koloniseerimine, Suur Prantsuse Revolutsioon, USA põhiseadus, Marsi vallutamine jmt.

Ühesõnaga midagi sellist, mis annaks Eesti riigile eesmärgi ja ülesande. ID-kaart, neti-pangad jmt on vaid vahend. Eesmärk peaks olema aga IDEE.