tiistaina, syyskuuta 15, 2009

Midagi Doriselt ka

Doris

Temast maha jäänud jälgi loevad,
kel juhtub olema seesama tee.
Ja mõned pilavad ja mõned poevad.
See puutub teda, teiseks küll ei tee.

Ta jätkab ikka oma jäljerada.
Liig tujukas, et olla Lemmik Loom.
Ja kuigi teda püüti kodustada,
jääb talle lõpuni ta kassiiseloom.

Allikas: Doris Kareva
Tegelesin ühel õhtupoolikul sellega, et lihvisin Dorise kukke (D. kukel on löögimehhanismis mitu ülesannet). Nagu esimesel pildil näha, on kuke haakumishamba pind päris kare ja ebatasane. Seetõttu ei liikunud ka päästik piisavalt sujuvalt vaid kuidagi ebamääraselt.
Lihvisin ettevaatlikult liikuvaid pindu (1200, 1600, 0-paber) kuni suuremad konarused kadusid. Kuna kartsin süsteemi ära rikkuda, olin äärmiselt ettevaatlik ja ilmselt saaks veel siledamaks. Peale seda pritsisin lihvitud pinnad üle grafiitpulbriga.
Haakumishammas on kuke tipus hästi näha
Hammas hoiab kukke "maas". Mida siledamad on liikuvad pinnad, seda sujuvam ja ühtlasem on ka päästik.
Tulemus tundus hea. Järjest paremaks läheb. Ja mis peamine -jube huvitav! :)

2 kommenttia:

Mati kirjoitti...

Tore käsitöö rubriik jällegi üllitatud seoses Dorisega. Mis materjalisist see kukemehhanism on? Mingi plastik vä? Kas AUG militaarversioonidel on see kah plastikust või metall?

Asjadest kirjoitti...

Plastik jah. Mingi hästi eriline nimi on (kõlab nagu tromex) Militaarversioonil on ka sama materjal. Mil ja zivil versioonide vahe on see: zivilil on üksiklasud, paksem raud, puudub suudmekompensaator + "sellel" versioonil ei saa rauda eraldi vahetada vaid üksnes koos lukukojaga.

Muu on sama.

Hoolimata käsitöörubriigist pean siiski tunnistama, et D. meeldib mulle väga ja näen temas järjest rohkem plusse. Paljukirutud päästik pole tegelikult (eriti peale mitmekülgset tuunimist)sugugi halb. Tuunitud AR-i või AK imepehme päästikuga muidugi võrrelda ei anna. Samas on D. päästikul paar väga head omadust: 1) päästik liigub otse taha nagu 1911 püstoli oma -see on väga mugav 2) päästikumehhanismis on vaid 3 vedru -neist 2 on jämedad ja vaid üks selline, mis võiks kunagi puruneda või väsida 3) päästikumehhanism on üks tervik mida saab vajaduse korral lihtsalt parendada või asendada.