sunnuntaina, syyskuuta 06, 2009

Seal, kus internetti pole (II)

Peale seda, kui instruktor oli meie ringkaitsepositsioonid üle vaadanud, ja nendega rahule jäänud, ronisime tagasi veoautodele. Rappusime veel natuke kastis, kuni veokid uuesti peatusid. Jalastusime ja kulgesime jagude kaupa u 300m kaugusel olevale laskepositsioonile.

Vaatasin kaastundega TT-laskurit, kes pidi oma kolakat ahjutoru kaasa vedama.

Meid ümbritses kõrge valgusküllane männimets. Maapind oli kaetud kanarbiku ja mingite kõrrelistega, mis ulatusid vööni. Vantsisime hanereas ning püüdsime mitte juurikate taha komistada.

Olla üks -tuima järjekindlusega edasirühkivate meeste seast -on väga kummaline tunne. Varem või hiljem saad sa aru, et oled vaid ühik. Sinu olemasolul on üksnes niipalju tähendust, kuivõrd suudad sa olla oma üksusele kasulik. "Tõelises olukorras" sõltuvad need mehed kõik teineteisest ning iga mees on väärtuslik -mitte tänu oma haridusele, teadmistele, sotsiaalsele positsioonile või intellektuaalsetele võimetele -vaid seetõttu, et ta täidab oma kohta tervikus. Arusaamine, et sinu individuaalsus pole midagi erilist, on ühest küljest vabastav, aga samas ka pisut häiriv. On hirmutav aduda, et "nüüd" ei loe see, kui säravaid ideid sa omad või kui andekas oled sa mõnes valdkonnas. Nüüd oled sa vaid osa sellest "juhuslikust" meestehulgast, kelle abi sa vajad ning keda sa ise pead aitama. Su väärtus sõltub sellest, kui visalt suudad sa taluda ebamugavusi, kui abivalmis oled sa oma kaaslaste suhtes, kui distsiplineeritult suudad sa täita sulle antud ülesandeid.

Harjumuspärase individualistliku minapildi kokkukukkumine on kummaline. See on ootamatu ja paljastab halastamatult su hinges valitseva egoismi. On raske seda varjata või sellest mööda vaadata. Olukorrad ja inimesed võtavad sult relvad, millega oma tubliduse fassaadi kaitsta -ja sa jääd otsekui alasti -sellisena nagu sa oled.

Ainus väljapääs oma minapildi säilitamiseks on leppida saatusega ja teha oma parim. Vastasel juhul muutud põlastusväärseks vinguriks, kes kaotab peagi oma kaaslaste lugupidamise.

Valisime laskealal endale sobivana tunduvad positsioonid ja seadsime need korda. Oli palav.

Ei kommentteja: